Minori

Sentinţă civilă 2532 din 20.09.2012


Dosar nr. 3941/189/2012 tutela

R O M A N I A

JUDECATORIA B

JUDB

SENTINTA CIVILA  Nr. 2532/2012

Sedinta publica de la 20 Septembrie 2012

Instanta constituita din:

JUDECATORIA

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data  de 01.08.2012 sub nr. de dosar X/2012 , petentii B R si P S, au solicitat, in calitate de parinti ai minorei B F, nascuta la data 11.11.2001, ca instanta prin hotararea ce o va pronunta sa autorizeze vanzarea bunului imobil situat in B, str.  X nr. X, jud. V, iar banii obtinuti din vanzare sa fie folositi la achizitionarea unui alt imobil in proprietatea minorei.

In motivarea in fapt, petentii au aratat ca sunt parintii minorei B F. La data de 6.07.2011 bunica paterna a minorei a intocmit un contract de donatie pentru imobilul situat in B, str.  X nr. X, intre vecinii: str.  X, S C, SC T R I SRL, str.  , compus din casa de locuit si suprafata de 347,27 m.p. Arata ca donatia a fost in realitate un act de gratificare a familiei lor, dar actul s-a incheiat pe numele fiicei. Sustin ca in prezent doresc sa achizitioneze un alt imobil mai bine amplasat pentru a crea conditii atat minorei  B F, cat si surorii sale B S.

Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 502 C. civ.

In sustinere a atasat copie de pe certificat de nastere, contract de donatie, carti de identitate (f. 4-X). La termenul din data de 6.09.2012, s-a depus la dosarul cauzei copie de pe contract de vanzare cumparare imobiliara, autentificat sub nr.209/06.03.2009, contract de donatie imobiliara , autentificat sub nr. 60/28.01.20X, incheiere nr. X00/28.01.20X.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si proba testimoniala si s-a efectuat de catre Autoritatea Tutelara din cadrul Consiliului Local B, referatul de ancheta sociala

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Prin contractul de donatie autentificat sub nr. 3011/30.06.2011 B D in calitate de donatoare a donat irevocabil, fara sarcini si cu scutire de raport, nepoatei sale , B F, in calitate de donatara, imobilul situat in B, str.  X nr. X, jud. V, intre vecinii  str.  X, S C, SC T R I SRL, str.  , compus din casa de locuit cu nr. de identificare corp cladire 2972-C1, construit din caramida, cu un salon, un hol, o camera, bucatarie, baie si WC, cu o suprafata utila real masurata de 144 m.p. si o suprafata construita la sol de 180 m.p. si din terenul aferent in suprafata de 347,27 m.p., conform actelor de proprietate, real masurat 345,07 cu nr. cadastral  provizoriu 2972, inscris in cartea funciara nr. 72016( provenita din conversia cartii funciare nr. 6021) a localitatii B.

Audiata in Camera de consiliu a instantei, minora B F, in varsta de 11 ani, a aratat ca in imobilul donat de bunica locuieste ea impreuna cu parintii si sora ei. Are cunostinta de intentia parintilor de a vinde casa si doreste sa se realizeze acest lucru pentru ca atunci cand va trebui sa se casatoreasca , la 20-21 ani,  nu va vrea sa  se desparta de parintii ei, iar casa donata de bunica va fi prea mica. A mai aratat ca in situatia in care se va vinde aceasta casa vor avea unde sa locuiasca, intr-un alt imobil apartinand bunicii.

Prin declaratia data in fata instantei martorul B I, audiat la propunerea petentilor, a aratat ca este ruda cu partile din prezentul dosar si cunoaste imobilul  din  litigiu, situat  in  B  str.  Ion X, unde dintotdeauna  locuieste intreaga  familie. A mai declarat ca petentii  intentioneaza  sa  vanda  acest  imobil  si  sa  construiasca  o alta  locuinta  pe  un teren pe  care  il au  deja, proprietatea petentilor , aflat  in  imediata  vecinatate  a imobilului  din  litigiu.  Pana la ridicarea  noii locuinte  petentii  si minora  vor  locui la  bunicii  paterni, aflati  tot  in  vecinatatea imobilului. Martorul a declarat ca bunica  paterna a  vrut  sa doneze acest imobil  minorei, cea mai mare fiica a petentilor, intrucat  P  S avea deja terenul pe care urmeaza a se ridica noua  constructie , iar  B  R avea propria lui casa. A declarat ca nu stie pe numele cui va fi ridicata acea constructie. 

Declaratiile martorilor sunt confirmate cu inscrisurile depuse la dosarul cauzei. Astfel, potrivit Contractului de vanzare-cumparare imobiliara, autentificat sub nr. 209/06.03.2009, rezulta ca P S, a achizitionat la acea data suprafata de teren de 360 m.p.impreuna cu constructia C1, construita din valatuci, pe o suprafata de 15 m.p., imobil situat in B, str.  X nr. 8, jud. V, intre vecinii : X . De asemenea, prin contractul de donatie imobiliara autentificat sub nr.60/28.01.20X, rezulta ca petentul B R a donat mamei sale, B D, suprafata de teren de 58 m.p. teren de constructie , fara constructie pe el, situat in intravilanul mun. B, X, jud. V.

In cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 144 si art.145 din Legea nr. 287/2009, privind Codul Civil, coroborate cu dispozitiile art. 502 din Legea nr. 287/2009, privind codul civil, care au urmatorul continut :

ART. 144

Regimul juridic al actelor de dispozitie

(1) Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia. Fac exceptie darurile obisnuite, potrivite cu starea materiala a minorului.

(2) Tutorele nu poate, fara avizul consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela, sa faca acte de instrainare, imparteala, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, sa renunte la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie in mod valabil orice alte acte ce depasesc dreptul de administrare.

(3) Actele facute cu incalcarea dispozitiilor prevazute la alin. (1) si (2) sunt anulabile. In aceste cazuri, actiunea in anulare poate fi exercitata de tutore, de consiliul de familie sau de oricare membru al acestuia, precum si de catre procuror, din oficiu sau la sesizarea instantei de tutela.

(4) Cu toate acestea, tutorele poate instraina, fara avizul consiliului de familie si fara autorizarea instantei de tutela, bunurile supuse pieirii, degradarii, alterarii ori deprecierii, precum si cele devenite nefolositoare pentru minor.

ART. 145

Autorizarea instantei de tutela

(1) Instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.

(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului.

(3) In caz de vanzare, autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor, prin licitatie publica sau in alt mod.

(4) In toate cazurile, instanta de tutela poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.

ART. 502

Alte dispozitii aplicabile

(1) Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile care reglementeaza tutela fiind aplicabile in mod corespunzator.

(2) Cu toate acestea, nu se intocmeste inventarul prevazut la art. 140, in cazul in care copilul nu are alte bunuri decat cele de uz personal.

Fata de materialul probator administrat in cauza , raportat dispozitiilor legale citate mai sus, instanta apreciaza ca cererea formulata de petenti este neintemeiata, urmand a fi repsinsa.

Astfel, petentii nu au dovedit caracterul necesar al actului de dispozitie ce doresc a-l incheia si nu au reusit sa demonstreze ca aceasta instainare prezinta un folos neindoielnic pentru minor. Dimpotriva, petentii au dovedit faptul ca, pe de o parte, tatal minorei, petentul B R, desi a avut teren in proprietate, acesta a inteles sa faca un act de donatie, iar mama petentei, desi este proprietara pe o suprafata de teren aflata in vecinatatea terenului apartinand minorei si care are o suprafata mai mare decat acesta din urma, nu a inteles sa instraineze terenul proprietatea ei, pentru a putea construi o casa mai mare, ci a inteles sa instraineze terenul proprietatea minorei.

Fata de aceste motive,

3