Lovire

Sentinţă penală 476 din 22.10.2013


INSTANTA

La data de 13.03.2013 cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. X al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor : X I pentru savarsirea infractiunii de lovire pev. de art. 180 alin.2 Cod penal cu aplic. art. 75 lit. c Cod penal si X P I pentru savarsirea infractiunii de lovire pev. de art. 180 alin.2 Cod penal cu aplic. art. 99alin. 3 Cod penal impotriva partii vatamate X R E.

Se retine in actul de sesizare al instantei ca inculpatiiX I si X P I, in timp ce se aflau pe drumul satesc al localitatii in care locuiescl-au lovit in data de 14.10.2012 , pe numitul X R E,cu pumnii, picioarele si cu un lant, cauzandu-i acestuia leziuni ce au necesitat un numar de 14-15 zile de ingrijiri medicale.

Din analiza probatoriului administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

In datade 14.10.2012, orele 16.00,partea vatamata X R E se deplasa impreuna cu martorul X S, pe drumul satesc din satul R,spre domiciliu,cand s-au intalnit cu numita P T cu care cei doi au stat de vorba.

In timp ce acestia vorbeau,din curtea locuintei numitului X I, au iesitX I si X P I,care s-au repezit asupra partii vatamate X R E si au inceput sa-l loveasca cu pumnii si picioarele pana cand acesta a cazut la sol.

Inculpatul X P I i-a aplicat vatamatului lovituri cu un lant in zona capului.

Martorii prezenti la incident l-au ajutat pe vatamat sa se ridice, iar acesta a solicitat interventia unei ambulante, care ulterior l-a transportat la Spitalul de Urgenta V.

In urma loviturilor primite, partea vatamata X R E a prezentat “leziuni traumatice de tipul fracturii latero faciale anterioare drepte, hemoragiei subconjuctivale, hematomului jugal, tumefactiei excoriatiei si echimozei.... necesitand 14-15 zile de ingrijiri medicale” conform Certificatului Medico-Legal nr.724/24.10.2012.

Inculpatii X I si X P I au recunoscut savarsirea faptei, sustinand ca au fost determinati de atitudinea vatamatului carein cursul aceleasi zile i-a dat doua palme inculpatului X P I, insa acesta din urma nu a depus plangere penala pentru aceasta fapta.

Situatia de fapt expusa mai sus se dovedeste cu urmatoarele mijloace de proba :plangerea si declaratia persoanei vatamate; scrisorile medicale; certificatul Medico-Legal nr.X; adresa nr.X emisa de Serviciul de Ambulanta V; adresanr. X emisa de Spitalul Judetean de Urgenta V; declaratiilemartorilor : X S, P T; referatulde ancheta sociala , coroborate cu declaratiile inculpatilor .

Faptele inculpatilor X I si X P I, care in data de 14.10.2012 , l-au lovit pe numitul X R E cu pumnii, picioarele si cu un lant, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 14-15 zile de ingrijiri medicale,intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ lovire si alte violente” fapta prevazuta si pedepsita de art.180 alin.2 Cod penal.

In temeiul acestui text de lege , instanta urmeaza sa aplice fiecarui inculpat cate opedeapsa la individualizarea careia sa retina disp. art. 52 li 72 Cod penal.

Inculpatul X I , are castudii 8 clase , esteagricultor , casatoritsi nu este cunoscut cuantecedente penale .

A motivat savarsirea faptei datorita atitudinii inculpatului fata de fiul sau , dar si fata de el atunci cand i-a reprosat agresarea fiului,prin depasirea bunului simt, avand in vedere diferenta de varsta si faptul ca sunt rude.

Raportat situatiei de fapt , dar si situatiei juridice a partii vatamate care este cunoscut cu antecedente penale si ca o persoana agresiva in randul comunitatii , instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei poate fi atins si prin aplicarea unei pedepse cu amenda in limitele prev. de art. 63 Cod penal.

Fata de imprejurarile concrete in care s-a savarsit faptasi lipsei antecedentelor penale , instanta se va orienta spre limita minima prevazuta de aceste dispozitii.

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 63 ind.1 Cod penal

Inculpatul X PIare castudii 9 clase , este elev si nu este cunoscut cuantecedente penale.

El a intervenit in conflictul dintre tatal sau si partea vatamata , dar nu cu scopul de a-l apara de atitudinea agresiva a celui din urma , ci de a-l ajuta pe primul , dar si ca o razbunare fata de ceea ce i se intamplase in aceeasi zi ( fusese lovit de vatamat).

Din aceleasi considerente avute in vedere la primul inculpat , instantaapreciaza ca scopul educativ al pedepsei poate fi atins si prin aplicarea unei pedepse cu amenda in limitele prev. de art. 63 Cod penal.

Fiind minor la data savarsirii faptei , inculpatului i se vor aplica disp. art. 109 Cod penal , in sensul reducerii limitelor pedepsei cu ? .

Fata de imprejurarile concrete in care s-a savarsit faptasi lipsei antecedentelor penale , instanta se va orienta spre limita minima prevazuta de aceste dispozitii.

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 63 ind.1 Cod penal.

Potrivit art. 118Cod penal , instantaurmeaza sa dispuna confiscarea de la inculpatul X PIa lantului folosit la savarsirea infractiunii.

In baza art. 14 , 346 Cod proc. pen. rap. laart.313 din Legea nr. 95/2006 modificata si republic., instanta va obliga pe inculpati sa plateascain solidar , ( inculpatul minor , in solidar cu partea responsabila civilmente X N ) , partii civile Serviciul de Ambulanta Judetean V, suma de 504,6 lei cheltuieli de transport a partii vatamate , iar partii civile Spitalul Judetean de Urgenta V,suma de 1004,15 lei cheltuieli de spitalizare a partii vatamate.

Partea vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal , dar nu a depus diligente pentru dovedirea pretentiilor formulate, astfel ca in baza art. 14, 346 Cod proc. pen. cu ref. la art.1169 Cod civil vechi , instanta va respinge ca nedovedita actiunea civila formulata de partea civila X R E, in contradictor cu inculpatii.

In temeiul art. 191 Cod proc. pen, instanta urmeaza sa oblige pe inculpatul X I sa plateasca statului suma de 250 lei cheltuieli judiciare , iar pe inculpatul X P I , in solidar cu partea responsabila civilmente , suma de 650 lei cheltuieli judiciare din care sumelede:200 lei onorariu asistenta juridica din oficiu la urmarirea penala si 200 lei onorariu asistentajuridica la cercetarea judecatoreasca , vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V.

2