Fond funciar

Sentinţă civilă 1968 din 19.09.2013


I N S T A N T A

Sub nr. X din 29.08.2013 a fost inregistrata la instanta plangerea formulata de petenta T S impotriva Incheierii de respingere nr. X data in dosarul nr. X de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara V - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B.

Prin plangere, petenta a solicitat:

- anularea Incheierii de respingere a cererii de reexaminare nr. X data in dosarul nr. X de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara V- Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B;

- sa se dispuna intabularea dreptului de proprietate al petentei cu privire la imobilul situat in B, str. Xnr.X A.

In motivarea plangerii, petenta a aratat ca ea a solicitat intabularea dreptului de proprietate pentru imobilul situat in B, str. Xnr.X A, pe baza urmatoarelor inscrisuri: contractul de vanzare-cumparare transcris la grefa Tribunalului X cu nr. X, act prin care bunicii petentei, X X si X X, au dobandit in proprietate imobilul(casa de locuit si suprafata de 1.460 m.p. teren) situat in B, str. X X (in prezent str. X); certificatele de mostenitor nr. X si nr. X, prin care au fost dezbatute succesiunile ramase in urma defunctilor X X (bunicul petentei) si X X (mama petentei); contractul de partaj voluntar nr. Xcu privire la suprafata de 1.460 m.p. teren. Petenta a precizat ca X X si X X au avut ca fii pe X X si X X (mama petentei). Mostenitorii defunctei X X sunt X X, sot, T S, X X si X X, in calitate de fii. Masa succesorala ramasa in urma defunctei X X se compune din imobilul situat in B, str. X nr.X (casa si 1460 m.p. teren), imobil pe care X X l-a mostenit de la parintii sai, X X si X X, care au dobandit imobilul prin act autentic de vanzare-cumparare. In baza acestor inscrisuri, petenta si fratii ei au incheiat actul de partaj voluntar autentificat cu nr. Xal biroul notarului public X, prin care au impartit suprafata de 1460 m.p. teren in 4 loturi, petentei revenindu-i suprafata de 365 m.p. teren. Dupa incheierea actului de partaj voluntar, prin contractul de vanzare-cumparare autentificat cu nr. X/31.01.2005 la biroul notarului public Xpetenta a cumparat lotul pe care il primise fratele ei X X in urma partajului voluntar, lot ce se invecineaza cu lotul petentei.Cu ocazia acestei vanzari a fost intocmita documentatie cadastrala si s-a intabulat dreptul de proprietate al petentei cu privire la aceasta suprafata de teren si s-a facut si o repozitionare a amplasamentului. Petenta a mai aratat ca si ceilalti mostenitori care au primit lot prin actulde partaj voluntar si-au intabulat dreptul lor de proprietate pe baza acelorasi inscrisuri pe care le foloseste si petenta.

In dovedirea plangerii, petenta a depus la dosar, in copie: contractul de vanzare-cumparare transcris la grefa Tribunalului X cu nr. X; certificatele de mostenitor nr. Xsi nr. X, emise de Notariatul de Stat B; contractul de partaj voluntar autentificat cu nr. Xal biroul notarului public X; contractul de vanzare-cumparare autentificat cu nr. X/31.01.2005 la biroul notarului public X; documentatie cadastrala; extras de carte funciara pentru informare nr. X a mun. B;Incheierea de respingere a cererii de reexaminare nr. X data in dosarul nr. X de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara V- Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B.

Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B a comunicat instantei documentatia incidenta in cauza.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, se retin urmatoarele:

Petenta T S este fiica lui X si X.

Prin contractul de vanzare-cumparare autentificat cu nr. 27X/1922 si transcris la grefa Tribunalului X cu nr. X, sotii X X si X X au cumparat un imobil compus din casa de locuit cu 2 odai, un antreu, o bucatarie de vara, o poiata si din suprafata de 1.460 m.p. teren, situat in B, str. X X, avand ca vecinatati: X.

X X a decedat la data de 20.05.1951, cu ultimul domiciliu in B.

Prin certificatul de mostenitor nr. 158/24.04.1974, emis de Notariatul de Stat B, a fost dezbatuta succesiunea ramasa in urma defunctului X X, stabilindu-se ca din masa succesorala ramasa in urma defunctului X X face parte suprafata de 375 m.p. teren cladit si necladit impreuna cu casa situata pe acest teren, imobil situat in B, str. X nr.X, detinut de defunct prin cumparare conform actului autentificat cu nr. 27X/1922 la Tribunalul X si transcris la grefa Tribunalului X cu nr. X. Potrivit aceluiasi certificat de mostenitor, mostenitorii defunctului X X sunt: X X, fiu, cu cota de 3/6; T S, X X, X Maricel, in calitate de nepoti de fiica (fiii defunctei X X, decedata), fiecare cu cota de cate 1/6., strain de succesiune prin renuntare fiind X X, nepot de fiica (fiul defunctei X X).

X X (mama petentei) a decedat la data de 4.03.1954, cu ultimul domiciliu in B.

Prin certificatul de mostenitor nr. X, emis de Notariatul de Stat B, a fost dezbatuta succesiunea ramasa in urma defunctei X X, stabilindu-se ca masa succesorala ramasa in urma acesteia este compusa din suprafata de 1.460 m.p. teren cu casa veche pe el, casa care din cauza inundatiilor din anul 1964 a fost demolata si refacuta, imobil situat in B, str. X nr.X, detinut de defuncta de la parintii ei decedati de peste 30 de ani, stapanindu-l continuu. Potrivit aceluiasi certificat de mostenitor, mostenitorii defunctei X X sunt: X X, sot, cu cota de X, X X, X X, toti in calitate de fii ai defunctei, cu cota de cate ?, fiecare, straini de succesiune, prin renuntare, fiind X X si X X, fii ai defunctei.

Prin autorizatia pentru imparteala de teren cu constructii nr. X/30.11.1974 emisa de Consiliul Popular mun. B, a fost autorizata imparteala terenului cu constructii situat in B, str. X nr.60 si str. X nr. X, in suprafata totala de 1.893 m.p., astfel:imobilul situat in B, str. Xnr.60, compus din casa si 490 m.p. teren revine lui X X imobilul situat in B, str. X nr.X, compus din casa si 1403 m.p. teren revine catre TS, X X, X Maricel si X X.

Prin contractul de partaj voluntar autentificat cu nr. Xal biroul notarului public X din B, mostenitorii defunctei X X, respectiv X X, X X, X X si T S au impartit prin buna lor invoiala, imobilul coproprietatea lor situat in B, str. X nr.X, compus din casa de locuit cu 3 camere, un hol, un chiler, construita din lut, acoperita cu carton si din suprafata de 1.459,90 m.p. teren, avand vecinatatile: N- str. X; X, imobil dobandit prin mostenire legala de la defuncta X X.

Prin actul de partaj sus mentionat, lui X X i-a revenit lotul nr.1, compus din suprafata de 365 m.p. teren, pe care se afla casa de locuit, situat in B, str. X nr.X, avand vecinatatile: N- str. X; S- lotul nr.4; E- lotul nr. 2 si lotul nr.3; V- X.

Lui X X i-a revenit lotul nr. 2, compus din suprafata de 365 m.p. teren, situat in B, str. X nr.X, avand vecinatatile: X.

Lui X X i-a revenit lotul nr. 3, compus din suprafata de 364,9 m.p., situat in B, str. X nr.X, avand vecinatatile: X.

Petentei T S i-a revenit lotul nr.4 al imobilului, compus din suprafata de 365 m.p. teren, situat in B, str. X nr.X, avand vecinatatile: N- lotul nr.1; X.

Conform contractului de partaj voluntar incheiat, partajul s-a facut fara plata vreunei sume cu titlu de sulta.

Prin autorizatia de construire nr.X/2.06.1999 emisa de Consiliul mun. B, s-a autorizat ca T S sa construiasca o locuinta pe terenul situat in B, str. X nr. XA.

Prin contractul de vanzare-cumparare autentificat cu nr. X/31.01.2005 la biroul notarului public X, X X a vandut catre T S suprafata de 364,90 m.p. teren, situata in B, str. cpt. X Ignat (fosta str. X) nr.X, avand vecinatatile: N-lotul nr.2; X cu nr. cadastral provizoriu X, teren pe care vanzatorul il dobandise in proprietate prin contractul de partaj voluntar autentificat cu nr. Xal biroul notarului public X.

Pentru suprafata de 364,90 m.p. teren, situata in B, str. cpt. X (fosta str. X) nr.X, avand vecinatatile: X, cu nr. cadastral provizoriu 3159, cumparata de petenta T S prin contractul de vanzare-cumparare autentificat cu nr. X/31.01.2005 la biroul notarului public Xa fost intocmita documentatia cadastrala de catre X, iar suprafata de teren mentionata a fost inscrisa in cartea funciara nr. 74721 a mun. B (provenita din conversia de pe hartie a cartii funciare nr. X), avand ca proprietar pe T S.

Din adresa nr. 9304/27.05.2013, emisa de Primaria B, rezulta ca imobilul rezultat in urma lotizarii (lotul nr.4), situat in B, str. X nr. X, dobandit conform contractului de partaj voluntar nr. Xare urmatoarea adresa postala corecta: B, str. Xnr. X A.

Prin cererea inregistrata cu nr. X/3.06.2013 la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B, T S, prin mandatarul X, a solicitat intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului situat in B, str. Xnr.X A, compus din constructii si din suprafata de 365 m.p. teren. In dovedirea acestei cereri, au fost depuse: certificatul de mostenitor nr. X/26.02.1975; contractul de partaj voluntar nr.X/26.03.1998; autorizatia de construire nr.X2.06.1999; documentatia cadastrala a imobilului situat in B, str. Xnr.XA.

Din documentatia cadastrala intocmita de X, rezulta ca imobilul (constructii si suprafata de 365 m.p. teren) din B, str. Xnr. X A are ca vecinatati: N- X X si T S (teren in folosinta);X.

La cererea inregistrata cu nr. X/3.06.2013, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B solicitat lui X sa depuna actul prin care X X a dobandit dreptul de proprietate, intrucat actele depuse in vederea intabularii nu sunt acte prin care se dobandeste un drept de proprietate.

Din actele dosarului nu rezulta ca ar mai fi fost depuse alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate in afara celor depuse initial.

Solutionand cererea sus mentionata, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B a emis Incheierea de respingere nr. X/28.06.2013 (data in dosarul nr. X/3.06.2013), prin care a fost respinsa cererea de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului situat in B, str. Xnr.X A, in favoarea numitei T S.

In considerentele Incheierii de respingere nr. X/28.06.2013, s-a retinut ca in conformitate cu prevederile Codului civil vechi, certificatul de mostenitor si actul de partaj nu constituie titlu de proprietate, iar prin referat de completare s-a solicitat actul de proprietate care a stat la baza dezbaterii mostenirii dupa defuncta X X pentru suprafata de 1460 m.p.. Drept urmare, petenta a prezentat in copie simpla contractul de vanzare-cumparare prin care numitii X X si X au dobandit dreptul de proprietate asupra suprafetei de 1460 m.p. pe care se afla o casa de locuit, act intocmit in anul 1922 sub nr. 27X. Totodata, a mia prezentat si certificatul de mostenitor nr. Xintocmit de Notariatul de stat B, prin care s-a dezbatut mostenirea dupa X X, dar prin care se aduce la masa succesorala suprafata de 375 m.p. (din totalul de 1460 m.p., dobandita prin actul anterior mentionat), iar la succesiune vin fiul acestuia X X si nepotii de fiica predecedata X X.Prin certificatul de mostenitor nr. X, intocmit de Notariatul de stat B s-a dezbatut succesiunea dupa X X, aducandu-se la masa succesorala suprafata de 1460 m.p. teren, situat in B, str. X nr.X, teren din care face parte si suprafata de 375 m.p, dezbatura prin certificatul de mostenitor nr. Xsi la care X X nu are vocatie succesorala. De asemenea, prin cel de-al doilea certificat de mostenitor este eliminat de la masa succesorala X X. La partajarea imobilului s-a tinut cont numai de cel de-al doilea certificat de mostenitor, impartindu-se suprafata de 1460 m.p. pe care se afla casa de locuit, insa in autorizatia de imparteala de teren si constructii nr. X/30.12.1974 se face vorbire si despre 490 m.p. ce ar reveni lui X Teodor. Avand in vedere toate inadvertentele constatate in actele prezentate in vederea inscrierii dreptului de proprietate, dar fi faptul ca nu s-a prezentat act de proprietate prin care defuncta X X a dobandit dreptul de proprietate pentru suprafata de 1.460 m.p. teren, s-a apreciat ca nu sunt indeplinite conditiile prev. de art. 29 lit.a din Legea nr. 7/1996, astfel ca cererea a fost respinsa.

Prin cererea nr. X, T S a solicitat reexaminarea Incheierii nr.17.949/28.06.2013 a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara B.

Cererea de reexaminare a fost respinsa prin Incheierea de respingere nr. X, data in dosarul nr. X de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara V- Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B.

In considerentele Incheierii de respingere a cererii de reexaminare nr. X,s-a retinut ca, pentru dovedirea dreptului sau de proprietate, T S a depus urmatoarele inscrisuri: actul de vanzare-cumparare transcris la grefa Tribunalului X cu nr. X, imobil situat in B, str. X X, compus din 1460 m.p. teren si o constructie; certificatul de mostenitor nr. 158/1974, cu o masa succesorala compusa din 375 m.p. teren si o constructie, situat in B, str. X nr.X, avand ca mod de dobandire actul de vanzare-cumparare descris mai sus; certificatul de mostenitor nr. X, cu o masa succesorala compusa din 1.460 m.p. teren si o constructie, situat in B, str. X nr.X, avand ca mod de dobandire uzucapiunea; contractul de partaj voluntar autentificat cu nr. Xal biroul notarului public X; autorizatia de construire nr. 140/2.06.1999 emisa de Consiliul mun. B, care atesta dreptul de proprietate asupra constructiei. Pe baza inscrisurilor depuse de T S, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B a apreciat ca petenta nu a dovedit dreptul ei de proprietate asupra imobilului situat in B, str. Xnr. X A, deoarece certificatul de mostenitor nu constituie titlu de proprietate si nu face dovada dreptului de proprietate a mostenitorilor asupra bunurilor enumerate in el, ci face dovada calitatiimostenitorilor de a dobandi prin succesiune acele bunuri daca au apartinut defunctilor. In incheierea de respingere a cererii de reexaminare s-a aratat ca, in primul rand, trebuie dovedit cu acte ca defunctii au fost proprietarii terenului, certificatul cuprinde referiri la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului, iar uzucapiunea se poate constata doar in baza unei hotarari judecatoresti. Insa, in dosarul respectiv nu exista actul translativ de drept real, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara nu poate interveni in drepturile evidentiate in cuprinsul inscrisurilor si nici nu poate constata un drept de proprietate, daca nu exista un act doveditor de constituire a acestui drept.

Incheierea de respingere a cererii de reexaminare nr. X a fost comunicata petentei la data de 13.08.2013, astfel ca plangerea a fost formulata in cadrul termenului legal de 15 zile, prev. de art. 31 alin.2 din Legea nr. 7/1996, republicata.

Conform art. 23 lit. B., a, b, c din Legea nr. 7/1996, republicata, inscrierile privind dreptul de proprietate si alte drepturi reale, se efectueaza in partea a II-a a cartii funciare, care cuprinde:

a) numele proprietarului;

b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum si mentionarea inscrisului pe care se intemeiaza acest drept;

c) stramutarile proprietatii;

Referitor la inscrierile in cartea funciara, art. 24 alin.3 din Legea nr. 7/1996, prevede ca „Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza inscrisului autentic notarial sau a certificatului de mostenitor, incheiate de un notar public in functie in Romania, a hotararii judecatoresti ramase definitiva si irevocabila sau pe baza unui act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta, prin care s-au constituit ori transmis in mod valabil”.

Conform art. 28 alin. (1) din aceeasi lege, „Cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial si va fi insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului teritorial”.

In prezent, inscrierile in cartea funciara sunt reglementate prin art. 876-915 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) si prin Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.

Conform art 76 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, dispozitiile art. 876-915 din Codul civil privitoare la cazurile, conditiile, efectele si regimul inscrierilor in cartea funciara se aplica numai actelor si faptelor juridice incheiate sau, dupa caz, savarsite ori produse dupa intrarea in vigoare a Codului civil.

In acelasi sens sunt si prevederile art. 80 din Legea nr. 7/1996: „Cererile de inscriere, precum si actiunile in justitie intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de data introducerii lor, vor fi solutionate potrivit normelor materiale in vigoare la data incheierii actului sau, dupa caz, la data savarsirii ori producerii faptului juridic generator, modificator sau extinctiv al dreptului supus inscrierii ori rectificarii, cu respectarea normelor procedurale in vigoare in momentul introducerii lor."

In cauza de fata actul care sta la baza inscrierii in cartea funciara il constituie actul de partaj voluntar autentificat cu nr. 886/26.03.1998.

In conditiile mentionate, pentru solutionarea plangerii deduse judecatii vor fi avute in vedere prevederile legale in vigoare la data de 26.03.1998, cand a fost intocmit actul de partaj voluntar autentificat cu nr. 886/26.03.1998.

Astfel, la data de 26.03.1998 erau in vigoare prevederile art. 653-654 din Codul civil din X64 conform carora descendentii si ascendentii au drept la posesiunea succesiunii din momentul mortii defunctului.

In cauza de fata, conform actului de vanzare-cumparare autentificat cu nr. 27X/1922 la grefa Tribunalului X, este vorba de un imobil situat in B, str. X X, ce a fost proprietatea defunctilor X X si X X (bunicii materni ai petentei). Din actele dosarului rezulta ca a fost dezbatuta numai succesiunea defunctilor X X si a fiicei acestuia X X (mama petentei). In certificatul de mostenitor emis in urma decesului defunctului X X s-a prevazut ca masa succesorala se compune din 375 m.p. teren cladit si necladit, impreuna cu casa situata pe acest teren, din B, str. X nr.X, in timp ce in certificatul de mostenitor emis in urma defunctei X X (decedata dupa X X) s-a mentionat ca masa succesorala se compune din suprafata de 1.460 m.p. teren pe care s-a construit o casa, situat in B, str. X nr.X, teren detinut prin mostenire de la parintii ei decedati de peste 30 de ani. Or, Dumitru X a decedat in anul 1954, dupa mai putin 3 ani de la data decesului tatalui ei (X X, decedat in anul 1951), astfel ca ea nu a avut posibilitatea sa posede imobilul timp de 30 de ani, asa cum s-a consemnat in certificatul de mostenitor emis in urma decesului ei.

Din cauza necorelarilor de date inscrise in cele doua certificate de mostenitor, emise in urma decesului defunctilor X X si X X, nu se poate retine ca defuncta X X a fost proprietara suprafetei de 1.460 m.p. teren, asa cum s-a inscris in certificatul de mostenitor nr. 164/26.02.1975, emis in urma decesului acesteia, deoarece autorul ei, X X, nu putea sa-i transmita in proprietate o suprafata de teren mai mare decat s-a gasit in patrimoniul acestuia la data decesului lui.

Petenta nu a precizat si din actele dosarului nu rezulta daca a fost dezbatuta succesiunea ramasa in urma defunctei X X si nici ce s-a intamplat cu mostenitorul X X (mostenitorul lui X X).

Fata de situatia retinuta, nefiind cert cat teren a mostenit X X dupa decesul parintilor ei, se apreciaza ca in mod intemeiat a fost respinsa cererea prin care petenta a solicitat intabularea dreptului de proprietate pentru suprafata de 365 m.p. teren (lotul nr.4) din contractul de partaj voluntar autentificat cu nr. Xla biroul notarului public X din B.

Pentru aceste considerente si potrivit art. 31 alin.3 din Legea nr. 7/1996, se va respinge, ca neintemeiata, plangerea formulata de petenta.

In consecinta, se vor mentine Incheierea de respingere nr. X si Incheierea de respingere a cererii de reexaminare nr. X, emise de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara B.

Totodata, se va respinge, ca neintemeiata, cererea prin care petenta a solicitat intabularea dreptului ei de proprietate cu privire la imobilul situat in B, str. Xnr.X A.

Potrivit art. 453 Cod.proc.civ., cheltuielile de judecata efectuate de petenta in cauza vor ramane in sarcina acesteia.

Plangerea a fost legal timbrata, cu 20 lei taxa judiciara de timbru.

6

Domenii speta