Aspecte de apreciere probatorie în realizarea elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 18 ind. 1 din Legea nr. 78/2000

Decizie 71 din 24.01.2013


Inculpatul F.Gh. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.

În speţă, inculpatul F.Gh. – în calitate de preşedinte al comisiei de atribuire a contractului de achiziţie publică având ca obiect realizarea lucrărilor de alimentare cu apă în localităţile P.F., S. şi D.V., din comuna D., finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene prin programul S.A.P.A.R.D., a depus la Agenţia S.A.P.A.R.D. dosarul de atribuire a respectivului contract, semnând (contrafăcând) anumite documente în numele secretarului comisiei.

Nu s-a dovedit decât elementul constitutiv al folosirii documentelor, iar elementul intenţiei indirecte în obţinerea pe nedrept (în numele Consiliului Local D.) de fonduri nu a rezultat probatoriu.

Între procedura evaluării şi atribuirea de fonduri nu a existat vreo legătură de cauzalitate cu fapta inculpatului de „contrafacere” a semnăturii pe documentele folosite, faptă ce a reprezentat – eventual – o inducere în eroare pentru completarea documentaţiei cerute şi derularea unui proiect.

În concluzie, pentru îndeplinirea celor două cerinţe ale art. 18 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 se impune:

a) folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete;

b) rezultatul (scopul) să fie obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.