Infracţiune prevăzută de art.108 al.1 din legea 46/2008

Sentinţă penală 4313 din 06.06.2011


JUDECĂTORIA MOINEŞTI JUDEŢUL BACĂU

DOSAR NR. 4313/260/2011

S.P.344/6.6.2011

JUDECĂTOR CARMEN PATILEA

Asupra cauzei penale de faţă,

Constată că prin rechizitoriul nr./P/2010 al Parchetului Moineşti, jud. Bacău şi înregistrată sub nr.4313/260/2011 pe rolul Judecătoriei Moineşti, a fost trimis în judecată inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.108 alin 1 lit.a din Legea nr.46/2008 şi art.110 alin 1 lit a din Legea nr.46/2009 cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.

In actul de sesizare a instanţei se arată că inculpatul HI într-o zi din prima parte a lunii octombrie , a tăiat şi sustras singur un număr de 5arbori din pădurea statului, în valoare de 1.207,8 lei, prejudiciu recuperat.

Din probatoriul administrat în cauză, materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele:

Inculpatul H i s-a întâlnit cu numita P M în localitatea P, aceasta manifestându-şi dorinţa de a achiziţiona lemne de foc.

Astfel, inculpatul s-a deplasat singur în pct.Buturca de pe raza com.Pârjol , proprietatea statului, de unde a tăiat 5arbori, în valoare de 1.207,8 lei, pe care i-a comercializat numitei P M.

In timpul urmăririi penale , inculpatul a achitat prejudiciul prin chitanţa nr.05801 din 17.03.2011 .

Aducându-i-se la cunoştinţă inculpatului prevederile art.320 indice 1 Cod proc penală , aceasta arată că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute in actul de sesizare a instanţei si solicita ca judecata sa se facă in baza probelor administrate in faza de urmărire penala.

Conform art. 320 indice 1 Cod proc penală pana la inceperea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute in actul de sesizare a instanţei si solicita ca judecata sa se facă in baza probelor administrate in faza de urmărire penala. Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmărire penala, doar atunci când inculpatul declara ca recunoaşte in totalitate faptele reţinute in actul de sesizare a instanţei si nu solicita administrarea de probe, cu excepţia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata.

Instanţa  de judecata  soluţionează  latura  penala  atunci  când,  din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date

cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse. Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege, in cazul pedepsei amenzii.

Faptele inculpatului au fost dovedite prin declaraţiile martorilor din lucrări:P M, C M, D D V, B V, B AF, procesul verbal de cercetare la faţa locului, proces verbal de conducere la cioată .

Situaţia de fapt fiind dovedită, faptele inculpatului H I care într-o zi din prima parte a lunii octombrie , a tăiat şi sustras singur un număr de 5arbori din pădurea statului , în valoare de 1.207,8 lei , prejudiciu recuperat, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art. 108 alin 1 lit.a din Legea nr.46/2008 şi art. 110 alin 1 lit a din Legea nr.46/2008 pentru care se va dispune pedeapse cu amenda penală.

Deoarece faptele sunt în concurs real , inculpatul nefiind condamnat pentru niciuna din prezenta , îi vor fi aplicabile prevederile art.33 lit a şi 34 lit .c Cod penal.

La individualizarea pedepsei conf. art.72 C.pen. se va ţine seama de gradul de pericol social al infracţiunii, de modalitatea de săvârşire dar şi de persoana inculpatului care a avut o poziţie sinceră şi a achitat prejudiciul, nefiind condamnat până în prezent pentru vreo faptă penală.

în baza art.âS^od penal se va atrage atenţia inculpatului că dacă cu rea-credinţă nu achită amenda penală aceasta va fi înlocuită cu închisoarea.

Se va lua act că prejudiciul a fost achitat în totalitate şi partea vătămată nu a mai avut alte pretenţii civile.

In baza art. 191 alini Cod proc .penală va fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat.