Furt

Sentinţă penală 179 din 11.04.2013


J U D E C A T O R I A,

Asupra actiunii penale de fata,

Sub nr.X din 29 octombrie 2012, s-a inregistrat la instanta rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria B, prin care au fost trimisi in judecata penala inculpatii A G, A C si A M-B, pentru savarsirea a cate o infractiune de furt calificat, prev.de art. 208 alineat 1, art.209 alineat 1, lit.a, g Cod penal, in dauna partii vatamate S.C V S.A I, prin reprezentantii legali.

Din analiza lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

In dimineata zilei de 4 aprilie 2012, inculpatii frati, A G, A C si A M-B s-au deplasat in satul I, comuna R, jud.V la cumnatul lor G A, pentru a-l ajuta sa taie la vie.

Inculpatii au lucrat pana in jurul orelor 18,00 si dupa ce a inceput sa se intunece au plecat spre domiciliul lor. In drum spre casa, in timp ce treceau prin punctul numit “D”, la limita dintre localitatile R si V, unde se afla o plantatie de vie apartinand S.C V S.A I, inculpatii au luat hotararea sa sustraga spalieri din beton si sa-i transporte la locuinta lor.

In acest sens, cei trei inculpati au smuls din pamant un numar de 38 spalieri din beton, pe care i-au incarcat in caruta lor si in timp ce se deplasau spre domiciliu, au fost depistati de catre organele de politie.

Din adresa nr.1311 din 22 iunie 2012 a S.C V S.A I rezulta ca valoarea spalierilor este de 1.214 le, prejudiciul fiind recuperat prin restituire in natura, motiv pentru care partea vatamata nu se constituie parte civila in procesul penal.

Fapta inculpatilor A G, A C si A M B intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alineat 1, art.209 alineat 1, lit.a, g si Cod penal.

Avand in vedere faptul ca inculpatii, prezenti la instanta, au recunoscut in totalitate faptele retinute in sarcina lor si au solicitat ca judecata sa aiba loc doar pe baza probelor administrate infaza de urmarire penala, instanta va retine in favoarea acestora dispozitiile art.320/1 alineat 7 Cod procedura penala introdus prin Legea nr.202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, reducand limitele de pedeapsa cu o treime.

In favoarea inculpatilor se va retine circumstanta atenuanta prev.de art.74 lit.c(teza 1) Cod penal, facandu-se aplicarea art.76 Cod penal, motivat de prezentarea acestora in fata autoritatilor.

In baza acestor texte de lege si in temeiul art. 345 Cod procedura penala, instanta va aplica tuturor celor trei inculpati, cate o pedeapsa, la individualizarea carora se va tine seama de disp.art. 52 si art. 72 C.penal.

In temeiul art. 71 alineat (2) Cod penal, instanta va aplica inculpatilor si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.de art. 64 lit.” a” teza II si art. 64 lit.” b” Cod penal.

Pentru inculpatul A G in temeiul art.83 Cod penal, se va revoca beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 6(sase) luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr.598 din 20 decembrie 2011 a Judecatoriei B, ramasa definitiva prin decizia penala nr.261 din 23 februarie 2012 a Curtii de Apel I si in baza aceluias text de lege inculpatul va executa cumulativ cele doua pedepse, cu privare de libertate.

Raportat imprejurarilor concrete in care faptele au fost savarsite, prejudiciul modic cauzat prin savarsirea infractiunii si recuperat, instanta apreciaza ca pentru inculpatii A C si A M B, scopul pedepselor poate fi realizat si fara executarea acestora, facandu-se in cauza aplicarea dispozitiilor art. 81, art. 82 si art. 83 C.penal privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

In temeiul art. 71 alineat 5 C. penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor, se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Se va lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Vazand si dispozitiile art. 191 Cod procedura penala,

Pentru aceste motive,