Cod Operator 2443
Dosar nr. …..
R O M Â N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECŢIA A II-A CIVILĂ
Sentinţa Nr. 736/2012
Şedinţa publică de la 08 Mai 2012
Completul compus din:
Judecător sindic - …..
Grefier -…..
Pe rol fiind judecarea contestaţiei formulată de creditorul ….. împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitoarei SC ….. SRL întocmit de lichidatorul judiciar … desemnat să administreze procedura simplificată a falimentului .
La apelul nominal făcut în şedinţă publică, s-au prezentat consilier jr. …. pentru contestator şi practician in insolvenţă …. din partea lichidatorului judiciar .
Procedura completă.
S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care a învederat faptul că la dosarul cauzei a fost depusă întâmpinare din partea lichidatorului judiciar la contestaţie, după care dosarul fiind în stare de judecată, s-a acordat cuvântul.
Consilier jr. … a solicitat admiterea contestaţiei , refacerea tabelului preliminar al creanţelor şi înregistrarea creanţei de …… lei ca şi creanţă garantată.
Practician in insolvenţă ….. a susţinut motivele invocate în întâmpinare şi a solicitat respingerea contestaţiei ca netemeinică şi nelegală.
JUDECĂTORUL – SINDIC
Prin contestaţia înregistrată la … 2012 pe rolul acestei instanţe, creditorul …. a contestat tabelul preliminar al creanţelor debitoarei SC ….. SRL aflată în procedura simplificată a falimentului administrată de lichidator judiciar …. .
In motivarea contestaţiei a arătat că prin declaraţia de creanţă nr. 1….din …. 2012 s-a solicitat înscrierea ca şi creanţă garantată cu rangul de preferinţă în conformitate cu disp. art. 121 al.1 pct. 2 din L. 85/2006 a sumei de …. lei , având în vedere că suma de …. lei este garantată conform avizului de ipotecă din ….. 2012 privind înscrierea obligaţiilor fiscale în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare , fapt ce conferă ….. un privilegiu – drept real ce se acordă creditorului garantat înaintea oricărui creditor negarantat şi înaintea altor creditori ale căror garanţii reale sau drepturi de preferinţă au un grad de prioritate inferior .
Mai mult, se susţine că această creanţă este compusă din impozite , taxe , contribuţii ce reprezintă venituri publice datorate bugetului general consolidat , care conferă statului prin înscrierea în AEGRM un privilegiu.
În drept au fost invocate disp. art. 121 al.1 pct. 2 din L. 85/2006 .
In dovedire au fost depuse la dosarul cauzei : practici judiciare ale altor instanţe .
În cauză, lichidatorul judiciar … a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei ca netemeinică şi nelegală motivat de faptul că nu au fost prezentate documentele de constituire a garanţiei şi nu a fost individualizat obiectul garanţei, respectiv bunurile garantate cu ipoteca.
Judecătorul – sindic , analizând actele şi lucrările dosarului , constată următoarele :
Potrivit art. 230 lit.c din Legea 71/2011 a fost abrogat titlul VI ,, Regimul juridic al garanţiilor reale mobiliare” al Legii nr. 99/1999.
Această abrogare însă, nu a creat un vid legislativ , reglementări specifice –norme tranzitorii- fiind cuprinse chiar în Legea nr. 71/2011.
Potrivit art. 153 din Legea 71/2011 ,,Preferinţa acordată statului şi unităţilor administrativ-teritoriale pentru creanţele lor nu va fi opozabilă terţilor înainte de momentul la care a fost făcută publică prin înregistrarea în registrele de publicitate. O asemenea preferinţă va dobândi rang de prioritate de la momentul la care preferinţa a fost făcută publică,,; iar potrivit art. 155 alin. 1-3 din aceeaşi lege, constituirea, conţinutul şi opozabilitatea privilegiului sunt supuse dispoziţiilor legii în vigoare la data când s-au născut. Formalităţile de publicitate pentru opozabilitate faţă de terţi a privilegiilor sunt guvernate de dispoziţiile legii în vigoare la data efectuării acestora, iar privilegiile pentru care formalităţile de publicitate au fost efectuate înainte de intrarea în vigoare a Codului civil îşi păstrează rangul de prioritate dobândit conform legii în vigoare la momentul realizării acestora.
Mai mult, art. 177 alin. 1 din Legea nr. 71/2011 arată că ” avizele de garanţie înscrise în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare anterior intrării în vigoare a codului civil continuă să îşi producă efectele”.
Cu alte cuvinte , chiar dacă dispoziţiile titlului VI din Legea 99/1999 au fost abrogate, creanţa contestatoarei nu îşi pierde privilegiul , ea rămâne o creanţă garantată producându-şi efectele potrivit dispoziţiilor mai sus invocate.
În consecinţă, în mod greşit lichidatorul judiciar nu a înscris rangul de preferinţă în conformitate cu disp. art. 121 al.1 pct. 2 din L. 85/2006 pentru creanţa în sumă de … lei în tabelul preliminar , aşa încât contestaţia de faţă va fi admisă, urmând a se dispune înregistrarea în tabelul definitiv al creanţelor a rangului de preferinţă ca şi creanţă garantată pentru suma menţionată mai sus.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite contestaţia formulată de creditorul …. , cu sediul în .. împotriva tabelului preliminar al creanţelor întocmit de lichidatorul judiciar ….. , desemnat să administreze procedura simplificată a falimentului debitoarei SC … SRL în cu sediul în …. judeţul Gorj, CIF …. număr de ordine în registrul comerţului ….
Dispune înregistrarea în tabelul definitiv al creanţelor a rangului de preferinţă al creanţei … în sumă de ….. lei cu titlu de creanţă garantată.
Definitivă. Cu recurs .
Pronunţată în şedinţa publică din 8 mai la Tribunalul Gorj .
Judecător – sindic ,
.
Grefier, ….
EP/CG, ex.5, 11 mai 2012
Curtea de Apel Constanța
Procedura insolventei. Antrenarea raspunderii organelor de conducere a societatii. Situatia raspunderii fata de societate a administratorilor, izvorâta dintr-un contract de mandat. Raspunderea pentru faptele salariatilor.
Curtea de Apel București
Încetarea de drept a acţiunii.
Tribunalul Arad
Procedura insolventei
Curtea de Apel Suceava
Insolvenţă. Cerere de confirmare plan de reorganizare. Condiţii.
Tribunalul Iași
Contestatie impotriva Hotararii Comitetului Creditorilor