Drepturi băneşti

Sentinţă civilă 4518 din 03.10.2013


Dosar nr..........

Cod operator: 2443

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinta  Nr. 4518/2013

Şedinţa publică de la 03 Octombrie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol fiind judecarea acţiunii formulată de reclamanta D.M.în contradictoriu cu SC B. SRL, având ca obiect drepturi băneşti.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamanta asistată de avocat I.L. D. şi avocat B. A. pentru pârâtă.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care constatând că nu mai sunt alte cereri de formulat şi probe de administrat s-a acordat cuvântul pe fondul cauzei.

Avocatul I.L. D. pentru reclamantă a solicitat admiterea în parte a acţiunii, în sensul obligării pârâtei să emită o decizie de încetare a raporturilor de muncă, acordarea drepturilor băneşti conform raportului de expertiză, emiterea unei decizii de încetare a raporturilor de muncă, precum şi să se ia act de faptul că  reclamanta a renunţat la capătul de cerere privind plata drepturilor salariale de la data încetări efective a activităţii la până la data emiterii deciziei de încetare a raporturilor de muncă , cu cheltuieli de judecată.

Avocat B.A. pentru pârâtă a solicitat respingerea acţiunii formulate de reclamantă. Referitor la capătul de cerere prin  reclamanta a solicitat emiterea unei decizii de încetare a raporturilor de muncă, a arătat că sunt de acord cu aceasta solicitare.

TRIBUNALUL

Asupra cauzei de faţă:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub nr.17609/95/2012, reclamanta D.M. în contradictoriu cu pârâta SC B. SRL a solicitat ca prin sentinţa ce se va pronunţa să fie obligată pârâta să-i încheie contract individual de muncă pe perioada  08.12.2009-18.01.2010, virarea contributiilor aferente drepturilor salariale către bugetul de stat, precum şi efectuarea menţiunilor corespunzătoare în carnetul de muncă cu privire la acest aspect, obligarea pârâtei să emită o decizie de încetare a raporturilor de muncă şi să-i plătească drepturile salariale până la data emiterii deciziei de încetare a raporturilor de muncă, obligarea pârâtei la plata salariului potrivit contractului individual de muncă aferent lunii august  şi 5 zile din luna septembrie 2012, c/val concediului de odihnă 2012 precum şi c/val. concediului medical aferent perioadei 17-30.09.2012, 02-11.10.2012, să fie obligată pârâta la plata orelor suplimentate, a orelor de noapte şi a zilelor de sărbători legale.

In temeiul disp.art.274 Cod procedură civilă, a solicitat obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii, s-a arătat că a fost angajata societatii pârâte pe postul de lucrator gestionar începând cu data de 08.12.2009, fiindu-i încheiat contract individual de muncă  abia începând cu data de 18.01.2010.

Că, potrivit contractului individual de muncă, nu i-au fost acordate şi plătite corespunzător şi, de asemenea, a lucrat peste orele de program în zilele de sâmbăta şi duminică precum şi în zilele de sărbători legale.

A mai arătat reclamanta începând cu data de 06.09.2012 a început efectuarea concediului de odihnă, acesta fiind întrerupt de mai multe concedii medicale, ca urmare a unei stari fizice precare.

Că, la data de 29.10.2012 a încetat efectuarea concediului de odihnă, însă în mod nejustificat, nu a mai fost reprimită la serviciu, motiv pentru care a formulat prezenta acţiune.

]În dovedirea acţiuni, s-au depus la dosar copii după: cartea de muncă, contractul individual de muncă, certificate medicale.

Pârâta  a formulat întâmpinare prin care a arăta că solicitările reclamantei sunt in parte intemeiate in sensul că nu a refuzat să o primească la serviciu, dar i-au fost achitate drepturile solicitate.

Cu privire la c/val.drepturilor aferente concediului de odihnă si cel al concediilor medicale, pârâta a arătat că este de acord cu plata acestor drepturi.

In dovedire s-au depus state de paltă şi fisa medicală întocmită de medicina muncii privind pe reclamantă.

În dovedire, s-a solicitat încuviinţarea probei cu martori, conform art. 186 şi urm. şi Cod procedură civilă, cu expertiză conform art.201 Cod procedură civilă.

La  cererea reclamantei a fost încuviinţată proba testimonială(fila 117 din dosar), în cauză fiind audiaţi ca martori P. P. şi D. V.

Prin încheierea de şedinţă din data de 14.03.2013, instanţa a încuviinţat în principiu efectuarea unei expertize de specialitate,obiectivele expertizei fiind stabilite prin încheierea de şedinţă 04.04.2013, în cauză fiind numit expert C. E.

Tribunalul analizând acţiunea de faţă în raport de înscrisurile depuse la dosarul cauzei, susţinerile părţilor, coroborate cu concluziile raportului de expertiză şi dispoziţiile legale în materie, reţine şi constată următoarele:

Reclamanta D.M.a fost încadrat în funcţia de lucrator gestionar, conform contractului individual de  muncă nr. 203522/08.02.2010 în cadrul societăţii intimate SC B. SRL.

S-a solicitat prin acţiunea promovată să fie obligată pârâta să-i încheie contract individual de muncă pe perioada  08.12.2009-18.01.2010, virarea contributiilor aferente drepturilor salariale către bugetul de stat, precum şi efectuarea menţiunilor corespunzătoare în carnetul de muncă cu privire la acest aspect, obligarea pârâtei să emită o decizie de încetare a raporturilor de muncă şi să-i plătească drepturile salariale până la data emiterii deciziei de încetare a raporturilor de muncă, obligarea pârâtei la plata salariului potrivit contractului individual de muncă aferent lunii august  şi 5 zile din luna septembrie 2012, c/val concediului de odihnă 2012 precum şi c/val. concediului medical aferent perioadei 17-30.09.2012, 02-11.10.2012, să fie obligată pârâta la plata orelor suplimentate, a orelor de noapte şi a zilelor de sărbători legale.

În conformitate cu prevederile art. 40 alin.2 lit. c din Codul muncii, angajatorul are obligaţia de a acorda salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil şi din contractele individuale de muncă.

În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 1 din Codul muncii „pentru salariaţii angajaţi cu norma întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână".

De asemenea că la art. 117 alin. 1 din Codul muncii se prevede că „munca prestată în afară duratei " timpului de munca săptămânal, prevăzută la art.  109, este considerată muncă suplimentară.

Că, potrivit prevederilor art. 120 alin. l din Codul Muncii, "în cazul în care compensarea pentru ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia". La alin.2 al aceluiaşi articol se prevede că sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncă sau în cadrul contractului individual de muncă, însă nu poate fi mai mic de 75% din salariul bază.

Că, în baza art. 132 din Codul Muncii salariaţii beneficiază de repaus săptămânal de 2 zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În situaţia în care cele 2 zile de repaus se acordă în alte zile, salariaţii beneficiază de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv muncă sau prin contractul individual de muncă conform prevederilor art. 132 alin. 2 şi 3 din Codul Muncii, iar în situaţiile de excepţie, în care zilele de repaus săptămânal sunt acorda| cumulat, salariaţii au dreptul la dublul compensaţiilor , conform prevederilor art. 132 alin.4 şi 5 din Codul Muncii.

Pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, conform prevederilor art. l alin. l şi 2 din Codul Muncii, salariaţilor care lucrează la unităţile şi în locurile de muncă prevăzute la art.135 şi 136 din Codul Muncii li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care din motive justificate nu si acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor de salariu la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal lucru.

La data de 05.09.2013, reclamanta D. M. a a formulat o cerere prin care a arătat că înţelege să renunţe judecarea capătului de cerere plata drepturilor salariale începând cu data de la care nu s-a mai prezentat la locul de muncă şi data emiterii deciziei de încetare a a raporturilor de muncă.

Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei coroborate cu concluziile raportului de expertiză rezultă că reclamantei D.M. i se cuvine suma netă de 2400,52 lei, drepturi salariale calculate pentru perioada în litigiu, reprezentând ore  prestate în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale.

Aceste drepturi rezultă din  documentaţia pusă la dispoziţia expertului de către pârâtă.

În concret, reclamanta D. M., în calitate de lucrator gestionar a prestat activitate în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale în sensul dispoziţiilor art.137, 139 şi următoarele Codul muncii, fără a beneficia de compensaţiile cuvenite.

Împotriva raportului de expertiză s-au formulat obiecţiuni de către pârâta SC B. SRL, obiecţiuni încuviinţate de către instanţă.

Prin răspunsul la obiecţiuni expertul a concluzionat că îşi menţine punctul de vedere expus prin raportul de expertiză.

Cu privire la plata concediului de odihnă şi plata concediilor medicale, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă că societatea intimată a făcut dovada că a acordat reclamantei prin mandatul poştal nr.3054/27.03.2013 pârâta a achitat reclamantei suma de 1745 lei reprezentând drepturi salariale aferente lunilor august, septembrie şi octombrie, sumă cu care reclmanta a fost de acord.

În ce priveşte capătul de cerere privind plata orelor suplimentare, expertiza a concluzionat faptul că nu au fost prestate ore suplimentare peste programul normal de lucru. Mai mult, ca urmare a unui control efectuat in  data de 16.03.2012(fila 194 din dosar) de către ITM Gorj, s-a constatat la punctul 5 din anexa că programul de lucru in timpul saptamânii este uniform, respectiv 8 ore/zi, acest fapt fiind consemnat în foile de prezentă colectivă, foi care au fost puse la dispoziţia expertului.

Referitor la încheierea contractului individual de muncă pentru perioada 08.12.2009-18.01.2010, instanţa îl apreciază ca fiind neîntemeiat, motivat de faptul că reclamanta nu a dovedit acest lucru, declaraţiile martorilor fiind irelevante, aceştia declarând că nu cunosc aspecte ce ar putea fi lămuritoare pentru instanţă. Relevantă esteşi data la care a fost întocmită fişa medicală în vederea angajării, respectiv 13.01.2010, deci anterioară datei de 18.01.2010, dată la care a fost încheiat contractul individual de muncă.

 Ori, în situaţia în care data angajării ar fi fost 08.12.2009, data întocmirii fişei medicale ar fi trebuit să fie anterioară acestei date.

În consecinţă, va fi apreciat ca neîntemeiată şi solicitarea privind plata viramentelor către bugetul de stat aferent acestei perioade.

Având în vedere faptul că reclamanta a solicitat emiterea unei decizii de încetare a raporturilor de muncă, instanţa apreciază că temeiul legal al încetării este cel prevăzut de art.55, lit.b Codul muncii, având în vedere acordul ambelor părţi privind încetarea raporturilor de muncă şi având în vedere faptul că incepând cu data de 29.10.2012 reclamanta nu a mai prestat activitate în cadrul pârâtei.

Raportat la aceste considerente şi cu motivarea mai sus expusă instanţa va admite în parte acţiunea, va obliga pirita sa emita o decizie de incetare a  contractului individual de munca  in baza art.  55 lit.b  din Codul Muncii, obliga pirita sa plateasca reclamantei drepturile banesti reprezentand diferente spor pentru ore prestate sambata si duminica si de sarbatorile legale in suma neta de 2400,52 lei , sume actualizate la data efectuarii expertizei .

Va respinge capatul de cerere referitor la incheierea contractului individual de munca pentru perioada 08.12.2009 -18.01.2010, cu privire la virarea contributiilor catre bugetul statului pentru perioada respectiva cat si privind efectuarea mentiunilor in carnetul de munca .

Va lua act de renuntarea la judecarea capatului de cerere referitor la plata drepturilor salariale de la  incetarea efectiva a activitatii .si pana la emiterea deciziei de incetarea raporturilor de munca.

Văzând şi art.274 C.pr.civ  va obliga  pirita la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecata in suma de 1200 lei reprezentand onorariu avocat si onorariu expert.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul D.M. domiciliat......în contradictoriu cu pârâta SC B. SRL cu sediul în.....

Obliga pirita sa emita o decizie de incetare a  contractului individual de munca  in baza art.  55 lit.b  din Codul Muncii.

Obliga pirita sa plateasca reclamantei drepturile banesti reprezentand diferente spor pentru ore prestate sambata si duminica si de sarbatorile legale in suma neta de 2400,52 lei , sume actualizate la data efectuarii expertizei .

Respinge capatul de cerere referitor la incheierea contractului individual de munca pentru perioada 08.12.2009 -18.01.2010, cu privire la virarea contributiilor catre bugetul statului pentru perioada respectiva cat si privind efectuarea mentiunilor in carnetul de munca .

Ia act de renuntarea la judecarea capatului de cerere referitor la plata drepturilor salariale de la  incetarea efectiva a activitatii .si pana la emiterea deciziei de incetarea raporturilor de munca.

Obliga  pirita la plata cheltuielilor de judecata in suma de 1200 lei reprezentand onorariu avocat si onorariu expert.

Cu  recurs  în termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Gorj.

Pronuntata in sedinta publica din 03.10.2013 la Tribunalul Gorj.

Domenii speta