Decesul părţii civile în apel. Consecinţe asupra daunelor morale.

Decizie 111/A/2010 din 09.11.2010


Având în vedere că raporturile de solidaritate există doar între debitori şi ţinând seama de dispoziţiile Codului civil şi de împrejurarea intervenită în apel (decesul părţii civile ST), tribunalul va da o nouă rezolvare laturii civile a cauzei, în sensul că inculpatul va fi obligat să plătească daunele morale în cuantumul total de 40.000 lei astfel: 20.000 lei părţii civile SMP şi 20.000 lei moştenitorilor legali ai părţii civile, ST, respectiv SMP - soţ şi SM - fiica (între aceştia din urmă cei 20.000 lei cu titlul de daune morale urmând a fi partajaţi conform cotelor legale în care vin la succesiune).

Trib. Bistriţa-Năsăud, s. pen., dec. nr. 111/A/9 noiembrie 2010

Prin sentinţa penală nr. 703 din 3.06.2010 pronunţată de Judecătoria Bistriţa a fost condamnat inculpatul OC pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, la pedeapsa de 2 ani închisoare.

În baza art.89 alin.1 din OUG nr.195/2002 republicată, acelaşi inculpat a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie, la pedeapsa de 2 ani închisoare.

În baza art.33 lit.”a” Cod penal s-a constatat că faptele deduse judecăţii au fost comise în forma concursului real, iar în temeiul art.34 lit.”b” Cod penal s-au contopit pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare.

În baza art.81 Cod penal s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii, stabilindu-se un termen de încercare de 4 ani, potrivit art.82 Cod penal.

S-au pus în vedere inculpatului disp.art.83 Cod penal.

S-a făcut aplicarea disp.art.71 alin.2 Cod penal raportat la art.64 lit.”a” teza II-a şi lit.”b” Cod penal, iar în temeiul art.71 alin.5 Cod penal s-a dispus suspendarea executării pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

S-a admis în parte, acţiunea civilă formulată de părţile civile SMP, ST în baza art.998 Cod civil raportat la art.14 şi 346 Cod procedură penală inculpatul a fost obligat să plătească acestora suma de 40.000 lei, cu titlul de daune morale.

S-a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean De Urgenţă Cluj ca fiind rămasă fără obiect, întrucât S.C. „AIR” S.R.L., (corespondentul societăţii de asigurări „AV AG” Germania), a achitat integral cheltuielile de spitalizare ale victimei SA, în sumă de 1538,97 lei, internată în perioada 01.01.2008-10.01.2008.

În baza art.193 Cod procedură penală, inculpatul a fost obligat să plătească părţii civile ST, suma de 1.000 lei cheltuieli judiciare, reprezentând onorariul de avocat.

În baza art. 191 alin.1 Cod procedură penală, inculpatul a fost obligat să plătească în favoarea statului, suma de 820 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Împotriva acestei hotărâri au declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, partea civilă SMP şi ST, inculpatul OC şi asigurătorul „AV AG” prin mandatar S.C.”AIR” S.R.L. Bucureşti.

Apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, inculpatul OC şi S.C.”AI” S.R.L. Bucureşti, în calitate de mandatar al asiguratorului AV AG sunt nefondate în timp ce apelul părţilor civile SMP şi ST (decedată ulterior depunerii căii de atac) este întemeiat, sub aspectul laturii civile, însă pentru alte motive decât cele invocate, pentru considerentele expuse în continuare.

Examinând actele şi lucrările dosarului penal nr. 7892/190/2009 al Judecătoriei Bistriţa în care s-a pronunţat sentinţa atacată se constată că prima instanţă a stabilit corect starea de fapt şi vinovăţia inculpatului pe baza unor probe legale, concludente şi temeinic apreciate în ansamblul lor.

Faptelor săvârşite de inculpat li s-a dat o legală încadrare juridică, iar pedepsele aplicate au fost judicios individualizate în raport de toate criteriile prevăzute de art.72 Cod penal.

Aspectul de netemeinice invocat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa care a solicitat majorarea pedepselor aplicate inculpatului nu va fi însuşit de tribunal, care apreciază că pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare dispusă de prima instanţă pentru cele două infracţiuni comise de acesta, de ucidere din culpă şi părăsire a locului accidentului, este de natură să asigure finalitatea educativă şi preventivă reglementată de art.52 Cod penal. În ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei rezultante aplicate inculpatului, se constată că a fost judicios aleasă de prima instanţă, care a apreciat corect că sunt îndeplinite cumulativ cerinţele art.81 Cod penal pentru ca acesta să beneficieze de suspendarea executării pedepsei.

Aşadar tribunalul nu va însuşi nici cererea inculpatului de a fi reţinute în favoarea sa circumstanţe atenuante întrucât prima instanţă, în considerarea  criteriilor de individualizare prevăzute de art.72 Cod penal, a evaluat corespunzător atât gradul de pericol social concret pe care l-a prezentat fiecare infracţiune comisă , cât şi datele care caracterizează persoana sa. Împrejurarea  că inculpatul nu are antecedente penale, a manifestat o atitudine sinceră pe durata procesului penal şi compasiune faţă de aparţinătorii victimei a justificat aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special prevăzut de lege. Aplicarea unor pedepse sub minimul special prevăzut de lege, solicitată de inculpat prin motivele de apel, nu ar fi în concordanţă cu gravitatea şi urmările produse prin săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Cererea inculpatului de achitare în baza art.10 lit.”d” Cod procedură penală, motivată , în esenţă, prin aceea că nu există legătură de cauzalitate între fapta comisă şi rezultatul morţii victimei, argumentată între altele prin faptul că victima nu şi-a  respectat obligaţia legală de a purta centura de siguranţă asemenea celorlalţi pasageri care purtând-o nu au suferit leziuni grave, nu va fi însuşită de tribunal. Sub acest aspect se apreciază că nu există niciun temei de natură a justifica susţinerea inculpatului că această împrejurare (nepurtarea centurii de siguranţă de către victimă) a „înfrânt” legătura de cauzalitate dintre fapta inculpatului de a conduce autovehiculul cu încălcarea dispoziţiilor legale şi rezultatul decesului victimei. Dimpotrivă, ambele rapoarte de expertiză: tehnică judiciară (întocmite de expertul Toma Traian) şi tehnică-auto (întocmită de expertul Jiga Dan), stabilesc fără echivoc faptul că „cauza producerii accidentului este pierderea controlului asupra autoturismului de către conducătorul auto OC, datorită intrării în succesiunea de curbe cu o viteză superioară celei cu care se putea trece în siguranţă prin acea zonă a drumului” şi că „Producerea accidentului putea fi evitată de către OC, prin conducerea autoturismului cu o viteză adaptată configuraţiei drumului” (f.47 dos. de urm.penală).

Uciderea din culpă a victimei SAS nu a fost în mod evident determinată de nepurtarea centurii de siguranţă, ci de pierderea controlului asupra autoturismului de către inculpat care a încălcat regulile de circulaţie pe drumurile publice, care sunt în raport de cauzalitate directă cu producerea accidentului rutier şi implicit cu decesul.

Sub aspectul laturii civile a cauzei, tribunalul apreciază că respectând criteriul echităţii, prima instanţă a stabilit judicios cuantumul daunelor morale care se cuvin  părinţilor victimei.

Suma totală de 40.000 lei la plata căreia a fost obligat inculpatul cu titlu de daune morale este de natură să compenseze suferinţele psihice suportate de părinţii victimei în urma decesului fiicei lor, astfel că nu se impune majorarea acesteia, motiv pentru care apelul părţilor civile nu va fi admis sub acest aspect ci pentru alte considerente.

Apelul declarat de asigurător prin mandatar AI S.R.L. Bucureşti este apreciat nefondat pentru considerentele menţionate anterior.

Întrucât după declararea apelului, de către părţile vătămate SMP şi ST, a survenit decesul acesteia din urmă, în cauză a fost introdusă în calitate de moştenitor legal, fiica acesteia, SM (sora victimei).

Având în vedere că raporturile de solidaritate există doar între debitori şi ţinând seama de dispoziţiile Codului civil şi de împrejurarea intervenită în apel (decesul părţii civile ST), tribunalul va da o nouă rezolvare laturii civile a cauzei, în sensul că inculpatul va fi obligat să plătească daunele morale în cuantumul total de 40.000 lei astfel: 20.000 lei părţii civile SMP şi 20.000 lei moştenitorilor legali ai părţii civile, ST, respectiv SMP - soţ şi SM - fiica (între aceştia din urmă cei 20.000 lei cu titlul de daune morale urmând a fi partajaţi conform cotelor legale în care vin la succesiune).

Asiguratorul de răspundere civilă va răspunde pentru repararea pagubei cauzate prin fapta dedusă judecăţii în limita şi în condiţiile contractului de asigurare.

Pentru considerentele arătate, în baza art.379 pct.1 lit.”b” Cod procedură penală, se vor respinge ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, inculpatul OC şi S.C.”AI” S.R.L. Bucureşti, în calitate de mandatar al asiguratorului AV AG împotriva sentinţei penale nr. 703 din 3.06.2010, pronunţată de Judecătoria Bistriţa în dosarul penal nr. 7892/190/2009.

În temeiul art.379 pct.2 lit.”a” Cod procedură penală se va admite apelul declarat de părţile civile împotriva aceleiaşi sentinţe, care va fi desfiinţată în parte, în latura civilă şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite, inculpatul va fi obligat să plătească despăgubiri civile reprezentând daune morale în cuantum total de 40.000 lei, după cum urmează : 20.000 lei părţii civile SMP şi 20.000 lei moştenitorilor legali ai părţii civile defuncte.

Asiguratorul reprezentat în cauză de mandatara S.C.”AI” S.R.L. Bucureşti va răspunde pentru repararea pagubei cauzate prin fapta dedusă judecăţii în limita şi în condiţiile contractului de asigurare.

Se vor menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate.

Conform art.192 alin.2 Cod penal, inculpatul OC şi asiguratorul, vor fi obligaţi să plătească în favoarea statului câte 10 lei cheltuieli judiciare în apel.

Conform art.192 alin.3 Cod procedură penală, celelalte cheltuieli judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Domenii speta