Ucidere din culpă

Sentinţă penală 1022 din 14.06.2011


Obiect: ucidere din culpă, prev. de art.178 al.2 C.p.,

Prin Rechizitoriul nr.3764/P/2009 din 27.04.2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului CV- pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art.178 al.2 C.p.,  constând în aceea că la data de 24.04.2009 în jurul orei 07.30, în timp ce conducea autoturismul , pe DN în direcţia B-A, fără a păstra o distanţă corespunzătoare şi fără a adapta viteza la condiţiile de trafic, a intrat în coliziune cu autobuzul ..,  condus regulamentar de numitul VC, care circula în faţa sa în aceeaşi direcţie şi care, în momentul premergător impactului începuse efectuarea manevrei de viraj dreapta, pentru a intra pe DC  accidentul soldându-se cu decesul numitului AG, pasager pe scaunul din dreapta faţă al autoturismului .

La Judecătoria Bacău cauza a fost înregistrată sub nr. 8030/180/2010.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

La data de 24.04. 2009 în jurul orei 07.30, inculpatul CV conducea autoturismul pe DN , în direcţia B-A, iar în dreptul km 273+800m, în afara localităţii F în apropierea intersecţiei DN cu DC , în aceeaşi direcţie cu inculpatul înaintea sa, circula autobuzul condus de VC

La un moment dat autobuzul mai sus menţionat a efectuat manevra de viraj la dreapta, pentru a intra pe DC şi datorită gabaritului autobuzului şi lăţimii reduse a drumului comunal numitul VC s-a încadrat pe banda a doua, semnalizând regulamentar, schimbarea direcţiei de mers, pentru a intra pe DC.

În aceste condiţii pe fondul neadaptării vitezei, şi pentru că nu a frânat din timp şi nu a păstrat distanţa corespunzătoare faţă de autobuz, inculpatul CV a acroşat cu partea din dreapta faţă a autoturismului său partea din stânga spate a autobuzului.

În urma impactului, partea vătămata AG, aflat în autoturismul, în dreapta conducătorului auto a suferit leziuni traumatice grave în zona craniană, fiind internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, ulterior acesta decedând la 27.04.2009.

Se susţine potrivit raportului medico-legal de necropsie că între producerea leziunilor în data de 24.04.2009 şi data  decesului 27.04.2009 există legătură de cauzalitate, iar moartea lui AG s-a datorat „comei cerebrale consecutive unui traumatism cranio-cerebral complex cu fractură cominutivă, multieschiloasă de calotă iradiată multiplu la  baza craniului şi masivului facial cu leziuni grave de substanţă cerebrală subiacentă”.

În cauză s-a efectuat o expertiză tehnico-criminalistică a accidentului rutier  iar potrivit raportului de expertiză întocmit viteza de deplasare a autoturismului la momentul premergător impactului a fost de 96 km/h, accidentul producându-se în condiţii de drum deschis circulaţiei pe ambele sensuri, lăţimea carosabilului fiind de 12 m, fără circulaţie din sens invers, timp de zi, cer senin, carosabil asfaltic uscat, circulaţie pe timp de zi cu o vizibilitate foarte bună.

Se reţine, astfel, în sarcina inculpatului culpa în producerea accidentului, accident care putea fi evitat de către acesta dacă la trecerea autobuzului de pe banda de lângă acostament pe banda de lângă axul drumului efectua o frânare corespunzatoare menţinerii unei distanţe de siguranţă faţă de vehiculul ce circula în faţa sa, inclusiv o frânare de oprire a autoturismului în condiţiile unei viteze reduse a autobuzului în efectuarea virajului spre dreapta.

Aceste aspecte, întrunesc în drept elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art.178 alin.2 C.pen. ce angajează răspunderea penală a inculpatului şi care rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă:

-proces-verbal de cercetare  la faţa locului ,-schiţa locului producerii accidentului ,- planşa foto ,-plicuri conţinând recipiente probe biologice ,-procese-verbale de constatare a stării tehnice după accident a autovehiculelor implicate,-rezultatul testului cu aparatul „Drager” , proces-verbal de prelevare pentru AG,-proces verbal de prelevare  pentru inculpatul CV, buletin de analiză texicologică-alcoolemie ,- raport medico-legal de necropsie ,-raport de expertiză tehnică - accident de trafic rutier- ), - supliment la raportul de expertiză , declaraţii martori ,

 declaraţie parte vătămată/parte civilă , declaraţii inculpat

La individualizarea judiciară a pedepsei instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art.72 C.pen., gradul de pericol social, condiţiile concrete şi împrejurările comiterii infracţiunilor astfel cum rezultă din materialul probator, limitele de pedeapsă prevăzute de normele incriminatoare, urmările produse, persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale, atitudinea procesuală de recunoaştere a faptei comise, dar şi atitudinea inculpatului  faţă de membrii familiei victimei, implicarea acestuia în acordarea de sprijin financiar familiei victimei.

Instanţa se va orienta spre minimul pedepsei închisorii, va interzice drepturile prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi b C.pen., apreciind totodată că la dosarul cauzei sunt suficiente elemente şi date din analiza cărora se poate trage concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.

Prin urmare, va suspenda condiţionat executarea pedepsei închisorii precum şi executarea pedepselor accesorii pe o durată ce va constitui termen de încercare stabilit în condiţiile art.82 C.pen.

Va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.83 C.pen. a căror nerespectare are drept consecinţă revocarea suspendării.

Sub aspectul laturii civile instanţa reţine următoarele:

La data producerii accidentului rutier mai sus descris inculpatul era angajat al firmei S.C. RP iar autoturismul condus de inculpat  în ziua de 24.04.2009 era utilizat de firma la care lucra, la dosar existând poliţă de asigurare de răspundere civilă auto încheiată cu asiguratorul de răspundere civilă SC A.

Se mai reţine că Spitalul Judeţean s-a constituit parte civilă cu suma de 2778,67 RON actualizată la data executării, pentru serviciile medicale acordate victimei AG  .

În urma decesului victimei AG, în întreţinerea soţiei acestuia AGau rămas 3 (trei) copii minori .

Potrivit declaraţiei părţii vătămate AG şi înscrisului depus la dosar s-a solicitat obligarea inculpatului să achite faţă de minorii mai sus menţionaţi o contribuţie lunara în cuantum  de 300 (câte 100 pentru fiecare) începând cu 27.04.2009, până la majorat, iar dacă aceştia se află în continuare la studii, până la terminarea studiilor.

Având în vedere aceste aspecte, în raport de vinovăţia inculpatului reţinută sub forma culpei privind comiterea infracţiunii prev. de art.178 alin.2 C.pen., văzând şi prevederile art.14,346 Cpp, art.999 C.civ. rap.la art.106 OUG 150/2002, art.50 alin.1, art.55 alin.1, art.57 alin.1 Legea 136/1995 va obliga asiguratorul să plătească către Spitalul Judeţean suma de 2778,67 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Totodată, instanţa apreciază ca întemeiată şi pe deplin justificată cererea formulată pentru acordarea unei pensii de întreţinere lunare faţă de minorii mai sus menţionaţi, faţă de împrejurarea că victima era singurul întreţinător al familiei, astfel încât va obliga asiguratorul să plătească începând cu 27.04.2009 şi până la majoratul fiecărui minor câte 100 lei contribuţie lunara de întreţinere, cu titlu de despăgubiri civile.

Va lua act că inculpatul a fost asistat de apărător ales.

Văzând şi prevederile art.189 Cpp, art.191 alin.1 Cpp.