Provocare

Sentinţă penală 288 din 17.09.2013


Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău nr. 1539/P/2012 din 12.04.2013  a fost trimis în judecată inc. S.D. pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor prev. de art. 20 cod penal rap. la art. 174 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b cod penal deoarece la data de 05.07.2012, în jurul orei 14:30, pe fondul unui conflict spontan, a aplicat părţii vătămate S.D., care se afla în curtea inculpatului, o lovitură cu un topor în zona capului şi a mâinii stângi, cauzând victimei leziuni craniene grave care i-au pus viaţa în primejdie.

La termenul din 18.06.2013, inc. S.D. a declarat în faţa instanţei că ştie pentru comiterea cărei fapte este trimis în judecată, recunoaşte infracţiunea aşa cum este reţinută  în rechizitoriul, cunoaşte probele administrate în faza de urmărire penală şi, şi le însuşeşte şi solicită să fie judecat conform procedurii prev. de art. 320/1 cod pr. penală.

Instanţa constată că din probatoriul administrat în faza de urm. penală rezultă următoarea situaţie de fapt:

La data de 05.07.2012, în jurul orei 14:00, partea vătămată S.D. s-a deplasat împreună cu martorul V.C. la locuinţa inculpatului S.D., situată în jud. Bacău, cu scopul ca acesta să îi restituie părţii vătămate o sumă de bani cu care inculpatul îi era dator părţii vătămate. Deplasarea au efectuat-o cu un scuter condus de martorul V.C. Precizăm că partea vătămată se afla sub influenţa alcoolului şi avea asupra sa un briceag. De asemenea, în seara precedentă partea vătămată l-a înjunghiat pe numitul M.I., fratele inculpatului, cu acelaşi briceag în zona coapsei stângi.

Partea vătămată a coborât de pe motoscuter şi a urcat pe nişte trepte betonate până la poarta de acces în curtea inculpatului, iar în momentul în care a ajuns în acest loc, a strigat la inculpat, adresând injurii şi lovind poarta cu piciorul, după care a intrat în curtea inculpatului.

Partea vătămată a fost întâmpinată de către inculpat care a luat un topor şi s-a repezit la aceasta pentru a o alunga din curte. În acel moment, partea vătămată ţinea briceagul strâns în palma dreaptă iar această mână o ţinea lipită de corp.

Ajuns în dreptul părţii vătămate, inculpatul i-a aplicat acesteia o lovitură cu muchia toporului în zona capului, apoi în zona mâinii stângi. Această acţiune a fost facilitată şi de faptul că inculpatul are amplasată curtea în pantă, locuinţa sa fiind situată mai sus decât poarta de la intrarea în curte.

În urma producerii loviturii, victima a căzut pe treptele din beton de la intrarea în curtea locuinţei inculpatului, scăpând briceagul din mână, apoi a ieşit din curte şi a fugit pe un drum lăturalnic către locuinţa sa, fără a se mai urca pe scuterul martorului V.C..

Victima a fost transportată la spital, fiind internată în perioada 05-10.07.2012 şi supusă unei intervenţii chirurgicale.

Din concluziile certificatului medico-legal nr. 293A1/13.07.2012, emis de CML Oneşti, rezultă că numitul S.D. prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi/sau corp despicător. Leziunile necesită din punct de vedere medico-legal 45-50 de zile de îngrijiri medicale, pot data din 04.07.2012 şi întrunesc caracteristicile medico-legale de punere în primejdie a vieţii.

În cauză a fost dispusă şi efectuarea unei expertize medico-legale, iar din raportul de expertiză medico-legală nr. 3504/09.01.2013, rezultă că partea vătămată S.D. a prezentat leziuni traumatice: traumatism cranio-cerebral cu fractură temporo-parietală dreapta şi hematom extradural fronto-temporo-parietalo-drept, ce a necesitat intervenţie operatorie-craniectomie cu evacuarea hematomului. Leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp dur-despicător (topor), date ce vor fi coroborate şi pe cale de anchetă. Leziunile necesită 45-50 de zile de îngrijiri medicale, au fost direct în legătură cu evenimentul traumatic din 04.07.2012 (legătură de cauzalitate). Leziunea cranio encefalică avea caracter tanatogenerator, fiind de natură a-i pune viaţa în primejdie din punct de vedere al criteriologiei medico-legale.

La reţinerea situaţiei de fapt, instanţa a avut în vedere următoarele mijloace de probă: certificat medico-legal şi raport de expertiză medico-legală privind pe partea vătămată S.D.; xerocopii după acte medicale privind pe partea vătămată S.D.; depoziţii inc. S.D.; declaraţii martori V.C., M.I., S.C., S.M., S.E.A., O.M., ş.a.; declaraţii parte vătămată S.D.; proces-verbal de constatare a actelor premergătoare, toate coroborate cu declaraţiile inculpatului.

În drept, fapta comisă de inculpat întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor prev. de art. 20 rap. la art. 174 al. 1 cod penal cu reţinerea stării de provocare prev.  de art. 73 lit. b cod penal, pentru care se va dispune condamnarea acestuia.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa a avut în vedere împrejurările concrete ale comiterii faptei, gravitatea ei deosebită, valoarea socială supremă ocrotită de lege căreia i s-a adus atingere – viaţa omului, precum şi periculozitatea inculpatului care este infractor primar, nu posedă antecedente penale, a recunoscut fapta comisă şi o regretă sincer, dar şi atitudinea provocatorie a victimei. Faţă de aceste criterii de individualizare, precum şi făcând aplicarea disp. art. 73 lit. b cod penal şi a art. 320/1 cod pr. penală, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse privative de libertate – orientată spre minimul special prevăzut de lege este necesară şi suficientă pentru reeducarea inculpatului.

De asemenea, instanţa îi va aplica inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal în cuantum de 2 ani.

Se va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal pe durata şi în condiţiile prev. de art. 71 al. 2 cod penal.

Conform art. 88 cod penal va deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 26.03.2013 până la 22.04.2013.

Potrivit art. 350 C.pr.penală va revoca măsura obligării de a nu părăsi ţara prevăz. de art. 1451 C.pr.penală luată faţă de inculpat prin D.P. nr. 447/22.04.2013 a Curţii de Apel Bacău.

Cu privire la modalitatea de executare, instanţa consideră faţă de modalitatea de săvârşire a infracţiunii, gradul de pericol social concret al acesteia, atitudinea provocatorie a victimei şi persoana inculpatului care nu posedă antecedente penale, a recunoscut comiterea faptei şi o regretă sincer, că scopul preventiv-educativ al pedepsei poate fi atins fără executarea în regim de detenţie. Aşadar, potrivit art. 81 cod penal se va suspenda condiţionat executarea pedepsei principale, se va fixa termen de încercare de 5 ani conform art. 82 cod penal şi i se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 cod penal.

Totodată, pe durata suspendării condiţionate a executări pedepsei se va suspenda şi executarea pedepsei accesorii conform art. 71 al. 5 cod penal.

În baza art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor in S.N.D.G.J. după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Conform art. 109 C.pr.penală va dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă ridicate în urma cercetării la faţa locului şi depuse la Camera de corpuri delicte a instanţei - plicul nr. 1 până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Partea vătămată S.D. s-a constituit parte civilă în cauză solicitând suma de 5000 lei daune morale pentru durerea suferită.

Inculpatul prin declaraţia dată în faţa instanţei a fost de acord să despăgubească S.A. Bacău şi S.J. Bacău pentru cheltuielile efectuate cu însănătoşirea victimei, însă nu a fost de acord cu pretenţiile civile ale acesteia deoarece nu are bani să o despăgubească.

Pe lângă răspunderea penală a inculpatului este angajată şi răspunderea civilă delictuală pentru faptă proprie, inculpatul trebuind să repare prejudiciile cauzate prin fapta sa tuturor părţilor civile.

Întrucât infracţiunea a fost comisă în stare de provocare, partea vătămată S.D. fiind cea care a început conflictul şi fără acţiunea sa inculpatul nu l-ar fi agresat, victima având o contribuţie de 50% în comiterea faptei, instanţa va obliga pe inculpat la repararea doar a jumătate din valoarea pagubelor produse părţilor civile.

În consecinţă, în baza art. 14, art. 346 cod pr. penală şi art. 1357 N.C.civil inculpatul va fi obligat să plătească părţii civile S.D. suma de 2500 lei daune morale.

În baza art. 145, art. 346 cod pr. penală şi art. 313 din OUG nr. 72/2006 inculpatul va fi obligat să plătească suma de 444,5 lei către S.A. Bacău reprezentând cheltuielile efectuate cu  transportul victimei S.D. de la domiciliu –jud. Bacău  la S.J. Bacău în ziua de 5.07.2012.

Se va lua act că inculpatul a achitat deja despăgubirile civile în sumă totală de 1798,38 lei către S.J. Bacău reprezentând cheltuielile efectuate cu spitalizarea părţii vătămate S.D..

Constatând culpa procesuală a inculpatului, acesta va fi obligat conform art. 191 al. 1 cod pr. penală să plătească statului suma de 600 lei cheltuieli judiciare din care 350 lei în faza de urmărire penală.

De asemenea, conform art. 193 al. 2 cod pr. penală inculpatul va fi obligat la plata a jumătate din cheltuielile judiciare solicitate de partea vătămată S.D. în sumă de 250 lei ca efect al reţinerii culpei comune la comiterea faptei.

Se va constata că părţile au fost asistate de apărători aleşi.

Instanţa va condamna pe inc. S.D., pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor  prevăz. de art. 20 rap. la art. 174 C.penal cu aplicarea art. 73 lit. b C.penal, art. 76 al. 2 C.penal şi art. 3201 C.pr.penală la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevaz. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C.penal.

Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăz. de art.64 lit. a teza a II a şi lit. b C.penal pe durata şi în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 2 C.penal.

Potrivit art. 81 C.penal suspendă condiţionat executarea pedepsei principale.

Fixează termen de încercare de 5 ani conform art. 82 C.penal şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prevăz. de art. 83 C.penal.

Suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate e executării pedepsei principale conf. art. 71 al. 5 C.penal.

Conform art. 88 C.penal deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 26.03.2013 pînă la 22.04.2013.

Potrivit art. 350 C.pr.penală revocă măsura obligării de a nu părăsi ţara prevăz. de art. 1451 C.pr.penală luată faţă de inculpat prin D.P. nr. 447/22.04.2013 a Curţii de Apel Bacău.

În baza art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor in S.N.D.G.J. după ramînerea definitivă a prezentei hotărîri.

Conform art. 109 C.pr.penala dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă ridicate în urma cercetării la faţa locului şi depuse la Camera de corpuri delicte a instanţei- plicul nr. 1 pînă la soluţionarea definitivă a cauzei.

În temeiul art. 14, art. 346 C.pr.penala şi art. 1357 din Noul Cod civil obligă pe inculpat să plăteasca părţii civile S.D. suma de 2500 lei  daune morale.

În baza art. 14, art. 346 C.pr.penală si art. 313 din O.U.G. nr. 72/2006 obligă pe inculpat să platească  suma de 444,5 lei  către S.A. Bacău reprezentind cheltuielile de transport ale victimei S.D. de la domiciliu- jud. Bacău- la S.J.Bacău.

Ia act că inculpatul a achitat suma de 1798,38 lei către S.J. Bacău reprezentînd cheltuielile de spitalizare a victimei S.D.

Conform art. 191 al.1 C.pr.penală obligă pe inculpat sa plătească statului suma de 600 lei cheltuieli judiciare( din care 350 lei in faza de urmărire penală).

Potrivit art. 193 al. 2 C.pr.penală obligă pe inculpat să plătească părţii civile S.D. suma de 250 lei cheltuieli judiciare.

Constată că inculpatul şi partea vătămată au fost asistaţi de apărători aleşi.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare cu partea vătămată şi cu inculpatul şi de la comunicare cu celelalte părţi.