Depăşirea limitelor legitimei apărări. Provocare. Deosebiri.

Decizie 45 din 12.02.2004


Depăşirea  limitelor  legitimei  apărări. Provocare.  Deosebiri.

Conform art.44 al.3 Cod penal, este în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Conform art.73 lit.b Cod penal, constituie circumstanţe atenuante săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă.

Aplicarea de către inculpat a unei lovituri de cuţit victimei, lovitură ce a cauzat decesul acesteia, după ce în prealabil, cu câteva minute înainte, aceasta din urmă a ameninţat-o cu un cuţit, pe care, ulterior l-a aruncat jos, nu se circumscrie cauzei de înlăturare a caracterului penal al faptei statuat de art.44 al.3 Cod penal.

Secţia penală - decizia penală nr.45 /12.02.2004

Prin sentinţa penală nr.255/5.11.2003, Tribunalul Hunedoara a condamnat-o pe inculpata N.R. la 3,6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii prev.şi ped.de art.174 Cod penal cu aplicarea art.73 lit.b Cod penal.

Instanţa de fond a reţinut în fapt că inculpata N.R. a întreţinut relaţii de concubinaj cu victima B.L., rezultând doi copii. Între concubini au existat certuri dese, generate de sentimente reciproce de gelozie.

La data de 25.01.2003, victima, după ce în prealabil a consumat băuturi alcoolice, i-a cerut inculpatului să se deplaseze împreună, fără copii, la o zi onomastică.

Neavând cui încredinţa copiii în grijă, inculpata a refuzat, după care a început  cearta între cei doi, victima recurgând la acte de violenţă, strângând-o de gât şi ameninţând-o cu un cuţit, pe care apoi l-a aruncat pe jos şi a mers la toaletă.

În stare de tulburare, inculpata a luat cuţitul de jos, a mers la toaletă şi întrucât victima continua să o sfideze, i-a aplicat o lovitură în zona pieptului, cauzându-i decesul.

Împotriva sentinţei a declarat apel inculpata, solicitând aplicarea disp.art.44 Cod penal şi partea civilă, care a cerut majorarea pedepsei.

Prin decizia penală nr.45/12.02.2004, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile inculpatei şi a părţii civile reţinând că situaţia de fapt a fost corect stabilită de instanţă şi se fundamentează pe mijloacele de probă legal administrate.

În cauză nu sunt întrunite condiţiile legitimei apărări în forma prev.de art.44 al.3 Cod penal, respectiv să existe un atac material, direct, imediat şi injust pentru înlăturarea căruia inculpata, datorită tulburării ori temerii să fi depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurarea în care s-a produs atacul.

Victima după ce în prealabil a ameninţat-o pe inculpată cu cuţitul, a aruncat arma, încetând ameninţările şi îndreptându-se spre toaletă.

Recuperând obiectul vulnerant şi mergând după victimă la toaletă, inculpata a săvârşit fapta într-un moment în care se afla în afara oricărei constrângeri datorate unui atac şi ca urmare, în afara oricărui pericol.

Calificarea împrejurărilor în care s-a aflat inculpata, ea realizând conţinutul circumstanţelor atenuante legale generale a provocării, prev.de art.73 lit.b Cod penal, este întemeiată. Nici critica privind greşita individualizare a pedepsei nu este fondată.

Ca atare, recursul a fost respins ca nefondat.