Faliment

Sentinţă civilă 797 din 28.06.2010


Prin sentinţa  nr.37  pronunţată de Tribunalul Botoşani –Secţia comercială şi contencios administrativ - s-a  declinat competenţa de soluţionare a cauzei  în favoarea Tribunalului Bacău –Secţia comercială şi contencios administrativ - unde cauza a fost înregistrată  la data de 03.03.2010 sub nr. 1481/110/2010.

Prin cererea formulată  creditoarea  S.C.G S.R.L. a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei S.C.D BACĂU S.A. pentru suma de 52.020 lei conform contractului de prestări servicii nr.205 din 17.08.2007 , în baza căruia s-au emis facturi.

Debitoarea , legal citată a formulat contestaţie prin care a  solicitat respingerea cererii .

Cu privire la creanţa invocată de creditoare, debitoarea a arătat prin contestaţie că  aceasta nu îndeplineşte condiţiile de certitudine,lichiditate şi exigibilitate  prev. de art.3 pct.6 din lg.nr.85/2006, pe de o parte deoarece  începând cu luna ianuarie 2009 s-a redus colaborarea cu creditoarea iar începând cu aprilie 2009 nu s-a mai emis nicio comandă către creditoarea , iar pe de altă parte facturile nu au fost acceptate  .

În ceea ce priveşte starea de insolvenţă invocată de creditoare, se arată în contestaţie că debitoarea nu se află nici pe departe în starea de insolvenţă prevăzută de art.3pct.1 lit a şi b  şi nici în încetare de plăţi, situaţie pe care debitoarea  a înţeles să o dovedească cu înscrisuri.

Din actele şi lucrările dosarului judecătorul sindic reţine următoarele:

Creditoarea  S.C.G S.R.L. a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei S.C.D BACĂU S.A. pentru suma de 52.020 lei conform contractului de prestări servicii nr.205 din 17.08.2007 , în baza căruia s-au emis facturi.

Judecătorul sindic reţine că  potrivit art.3 pct.6 din Lg. nr.85/2006 este îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii creditorul a cărui creanţă împotriva patrimoniului debitorului este  certă lichidă şi exigibilă  de mai mult de 30 de zile .

Potrivit art.3 din acelaşi act normative insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului  care se caracterizează  prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile ,când debitorul  nu a plătit  datoria  după 30 de zile de la scadenţă .

Debitoarea a contestat facturile emise  , facturi pe care nu şi-a însuşit-o prin acceptare.

Analiza de temeinicie a unei cereri de declanşare  a procedurii insolvenţe  formulate de creditor presupune în primul rând  analiza creanţei  din perspectiva condiţiilor impuse de art.3 pct.6 şi 12 din  Lg.nr.85/2006 şi în cazul în care ceastă condiţie este îndeplinită ,sub forţa prezumţiei de insolvenţă  instituită prin lege , cercetarea apărărilor  debitorului  de natură a infirma puterea acesteia.

Debitoarea a contestat factuirile emise , facturi pe care nu şi le-a însuşit prin acceptare. Mai mult ,debitoarea  a făcut dovada că s-a încercat ,pentru aceeaşi sumă, obligarea sa plată şi pe calea somaţiei de plată , somaţie înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. 19047/180/2009,  şi soluţionată prin sentinţa civilă  nr.3713 din 16.04.2010 în sensul respingerii instanţa reţinând că nu sunt îndeplinite condiţiile de certitudine ,lichiditate şi exigibilitate , condiţii cerute de altfel,atât  pentru procedura somaţiei de plată cât şi pentru  deschiderea procedurii insolvenţei .

 Faţă  de considerentele ce preced , constatând neîndeplinite condiţiile art.3 pct 6 văzând şi dis.art.33 alin.5 din Lg. Nr.85/2006 va admite contestaţia debitoarei şi va respinge ca nefondată cererea creditoarei .