Legea 10/2001.Refuzul societăţii comerciale deţinătoare de a soluţiona notificarea de restituire a imobilului

Sentinţă civilă 265 din 01.11.2007


Legea 10/2001.Refuzul societăţii comerciale deţinătoare de a soluţiona notificarea de restituire a imobilului

Prin cererea de chemare în judecată reclamanţii, in calitate de moştenitori ai fostului proprietar al imobilului compus din construcţie-fostă moară ţărănească şi teren aferent au solicitat obligarea societăţii comerciale deţinătoare la restituirea imobilului în natură, motivând că prin hotărâre judecătorească anterioară a fost obligat AVAS Bucureşti să transmită notificarea spre competentă soluţionare deţinătorului care, interval de 6 luni de zile, a refuzat să emită decizie de restituire.

Prin sentinţa civilă nr. 265/01.11.2007 Tribunalul Giurgiu a admis acţiunea formulată şi a obligat societatea comercială deţinătoare la restituirea imobilului în natură.

A reţinut instanţa din dovezile administrate că imobilul a cărui restituire s-a solicitat a fost trecut în proprietatea statului prin naţionalizare, ulterior în administrarea fostei Întreprinderi de Prestări Servicii şi Producţie Giurgiu, supusă reorganizării în condiţiile Legii 15/1990 în anul 1991 a fost predat în locaţie de gestiune SC Romsip SA, provenită din reorganizare.

Cum în cauză nu s-a făcut dovada evidenţierii în patrimoniu prin privatizare în conformitate cu dispoziţiile art. 28 din Legea 10/2001, în sensul privatizării integrale sau în proporţia care nu ar permite restituirea, aşa încât valoarea imobilului restituibil să fie mai mică ori egală cu valoarea cotei neprivatizate şi cu respectarea dispoziţiilor Legii 83/1997 şi O.U.G. 88/1997, pârâta deţinător intrând în anul 2005 în procedură de faliment, cu consecinţa că imobilul nu este afectat unei activităţi economice, refuzul de a răspunde notificării echivalează unui refuz nejustificat de restituire.