Vătămare corporală. Împăcarea părților, cauză care înlătură răspunderea penală. Încetarea procesului penal

Hotărâre 51 din 31.12.2013


Constată că, prin S.P. a Judecătoriei Sălişte s-a dispus, în baza  art.181 alin.1 C.P., condamnarea inculpatului C M, la o pedeapsă de 6 luni  închisoare, pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală.

În temeiul art.71 alin.2 C.P., pe durata executării pedepsei s-au interzis inculpatului exerciţiul drepturilor civile prevăzute în art.64 alin.1 lit.a-teza a doua şi lit. b C.P.

În baza art.81 şi 82 C.P.s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe o durată de 2 ani şi 6 luni care constituie termen de încercare.

În temeiul art.83 C.P. şi art. 359 C.P.P., s-a atras atenţia inculpatului asupra cauzelor care conduc la revocarea beneficiului suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art.71 alin.5 C.P., s-a suspendat executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În baza art.181 alin.1 C.P., cu aplicarea art. 37 lit. b CP a fost condamnată  inculpata C E la o pedeapsă de 8 luni  închisoare, pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală.

În temeiul art.71 alin.2 C.P., pe durata executării pedepsei s-au interzis inculpatei exerciţiul drepturilor civile prevăzute în art.64 alin.1 lit.a-teza a doua şi lit.b C.P.

În temeiul art.313 din Legea nr.95/2006, modificată prin OUG nr.72/2006, a fost  admisă acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi în consecinţă au fost obligaţi inculpaţii, în solidar, să plătească acesteia suma de 53 lei, plus dobânda legală calculată până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile.

În temeiul art.14 şi 346 C.P.P., cu aplicarea art.998-999 C.civ., a fost admisă în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă F M T, şi în consecinţă au fost obligaţi  inculpaţii, în solidar, să plătească acesteia suma de 600 de lei, cu titlu de daune morale.

Au fost respinse restul pretenţiilor civile formulate de către partea civilă F M T.

În temeiul art.4 şi 7 din legea nr.76/2008, s-a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpaţi, după rămânerea definitivă a prezentei.

În temeiul art.5 alin.5 din aceeaşi lege, au fost  informaţi inculpaţii cu privire la faptul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.

În baza art.191 C.P.P., au fost obligaţi inculpaţii, în solidar, să plătească 140 de lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 de lei reprezintă cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală.

În baza art.193 C.P.P., au fost obligaţi inculpaţii, în solidar să plătească 800 de lei cheltuieli judiciare către partea civilă  F M T.

Din analiza probelor administrate în cauză, instanţa a constatat că declaraţiile martorilor audiaţi în cauză coroborate cu declaraţiile părţii vătămate, au confirmat întocmai starea de fapt reţinută prin rechizitoriu. Pentru aceasta, instanţa de fond a înlăturat declaraţiile inculpaţilor, ca fiind nesincere, în primul rând pentru că nu se coroborează cu nici un alt mijloc de probă administrat în cauză şi pentru că s-a făcut proba faptului că între părţi, respectiv între familiile C şi F există o mai veche stare conflictuală, deşi inculpaţii au negat şi acest fapt. În aceste condiţii, instanţa de fond a  constatat că inculpaţii sunt cei care au exercitat violenţe asupra părţii vătămate, producându-i leziuni vindecabile, potrivit actelor medico-legale, în 25-30 de zile.

Sub aspectul vinovăţiei s-a reţinut că ambii inculpaţi au săvârşit faptele cu intenţie directă, prevăzând şi urmărind rezultatul produs şi anume vătămarea corporală a părţii vătămate.

 În drept, s-a constatat că fapta inculpatului C M de a exercita, cu intenţie, acţiuni de violenţă asupra părţii vătămate, producând acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 181 al.1 CP pentru care instanţa i-a aplicat o pedeapsă de 6 luni  închisoare.

Fapta inculpatei C E de a exercita, cu intenţie, acţiuni de violenţă asupra părţii vătămate, producând acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 181 al.1 CP cu aplic. art- 37 lit. b CP, pentru care instanţa i-a aplicat o pedeapsă de 8 luni  închisoare.

 La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului C M, instanţa a avut în vedere scopul şi funcţiile pedepsei, limitele de pedeapsă fixate în partea specială a codului penal, gradul crescut de pericol social al faptelor având în vedere faptul că s-a adus atingere relațiilor sociale privitoare la integritatea fizică a persoanelor, persoana infractorului - care are studii 10 clase, este fără ocupaţie, necăsătorit, are stagiul militar satisfăcut, este fără antecedente penale, a recunoscut săvârşirea faptei dar a fost doar parţial sincer în privinţa celor întâmplate.

La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului C E, instanţa a avut în vedere scopul şi funcţiile pedepsei, limitele de pedeapsă fixate în partea specială a codului penal, gradul crescut de pericol social al faptelor având în vedere faptul că s-a adus atingere relațiilor sociale privitoare la integritatea fizică a persoanelor, persoana inculpatei - care are studii 4 clase, este muncitoare, căsătorită, are stagiul militar satisfăcut, recidivistă, nu a recunoscut săvârşirea faptei.

În temeiul art. 71 al.3 CP, coroborat cu art. 34 al. 2 din Constituţia României, instanţa a interzis inculpatului C M exerciţiul drepturilor civile prevăzute în art.64 alin.1 lit.a-teza a doua şi lit. b C.P, pentru a-l îndepărta astfel, pe timp limitat, după executarea pedepsei închisorii, din viaţa politică, sub forma posibilităţii de a participa la alegeri pentru autorităţile publice la toate nivelurile şi de a fi ales în structurile acestora, cât şi funcţii elective de stat sau în alte funcţii elective.

În temeiul art. 71 al.2 CP, coroborat cu art. 34 al. 2 din Constituţia României, instanţa a interzis inculpatei C E exerciţiul drepturilor civile prevăzute în art.64 alin.1 lit.a-teza a doua şi lit. b C.P, pentru a o îndepărta astfel, pe timp limitat, după executarea pedepsei închisorii, din viaţa politică, sub forma posibilităţii de a participa la alegeri pentru autorităţile publice la toate nivelurile şi de a fi ales în structurile acestora, cât şi funcţii elective de stat sau în alte funcţii elective.

 În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a modului de executare al pedepsei aplicate inculpatului C M, instanţa a avut în vedere natura şi cuantumul pedepsei aplicate, antecedenţa penală a inculpatului care nu are antecedente penale şi a apreciat că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea ei, raportat mai ales la circumstanţele reale şi personale ale inculpatului care, încă din cursul procesului a dovedit că a înţeles gravitatea faptelor săvârşite şi regretă cele întâmplate. 

Ca urmare, în temeiul art.81 şi 82 C.P., instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe o durată de 2 ani şi 6 luni ani care constituie termen de încercare.

În temeiul art.83 C.P. şi art.359 C.P.P., a atras atenţia inculpatului asupra cauzelor care conduc la revocarea beneficiului suspendării condiţionate a executării pedepsei,

În baza art.71 alin.5 C.P., a dispus şi suspendarea executării pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a modului de executare al pedepsei aplicate inculpatului C E instanţa a avut în vedere natura şi cuantumul pedepsei rezultante aplicate infracţiunii săvârşite în stare de recidivă postexecutorie, antecedenţa penală a inculpatei (care a mai fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani închisoare, prin sent. pen. nr. 217/2004 a Curţii de Apel Alba Iulia, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 174 al. 1,2 CP, cu aplic. art. 37 lit. a CP, fapta din prezenta cauză fiind săvârşită după împlinirea restului de pedeapsă de 339 de zile rămas neexecutat la liberarea condiţionată, dar înainte de împlinirea termenului de reabilitare), urmând ca inculpata să execute pedeapsa în regim de detenţie.

Împotriva acestei hotărâri au formulat recurs inculpaţii şi partea vătămată, fără a motiva recursurile formulate în scris. 

La termenul de judecată din 20.05.2013 părţile, prezente în instanţă, au arătat că s-au împăcat.

Întrucât infracţiunea pentru care au fost condamnaţi inculpaţii face parte din categoria infracţiunilor pentru care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, potrivit dispoziţiilor art. 181 alin. 3 c.p.p. tribunalul, în baza art. 38515pct.2 lit. b c.p.p. a admis recursurile formulate de inculpaţii şi partea civilă împotriva sentinţei penale nr. 1 din data de 09.01.2013 pronunţată de Judecătoria Sălişte în dosarul nr. 356/294/2012 pe care a casat-o şi, rejudecând:

În baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. raportat la art. 10 lit. h C.p.p. a încetat procesul penal pornit împotriva inculpaţilor pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prevăzută de art. 181 alin. 1 C.p., ca urmare a împăcării părţilor.