Anulare hotarare arbitrala

Sentinţă civilă 183/C din 09.04.2012


SENTINTA CIVILA NR. 183/C

Sedinta publica din data de 9 aprilie 2012

Completul constituit din:

PRESEDINTE – M. O.

GREFIER – D. M.

 Pe rol fiind solutionarea actiunii in anulare formulata de contestatoarea SC P. SA  in contradictoriu cu intimata S. M. A., avand ca obiect „anulare hotarare arbitrala”.

 La apelul nominal facut in sedinta publica, se constata lipsa contestatoarei SC P. SA si  a intimatei S. M. A..

 Procedura de citare legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei, dupa care:

Se constata depusa la dosar, prin serviciul registratura al instantei, la data de 9 aprilie 2012, nota de sedinta formulata de contestatoarea SC P. SA prin care indica ca temei de drept dispozitiile art.  364 lit. i din Codul de procedura civila. De asemenea, depune la dosar dovada achitarii taxei judiciare de timbru in cuantum de 50 lei si timbru judiciar in valoare de 5 lei.

La data de 6 aprilie 2012, s-a depus la dosar nota de sedinta formulata de I. D. I. SPRL si RVA I. S. SPRL, in calitate de administrator judiciar al contestatoarei SC P. SA, prin care isi arata ca isi insuseste actiunea promovata de aceasta si confirma mandatul dat d-lui avocat R. A..

Fata de actele si lucrarile de la dosar, instanta ramane in pronuntare asupra  cererii deduse judecatii.

TRIBUNALUL,

Asupra cauzei de fata:

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. 1205/62/2012 la data de 08/02/12, contestatoarea SC P. SA a formulat, in contradictoriu cu intimata S. M. A., actiune in anulare a Hotararii Arbitrale nr. 24/21.12.2011 pronuntata de Tribunalul Arbitral din cadrul Camerei8 de Comert si Industrie B..

In motivare, contestatoarea a aratat ca, prin sentinta contestata, a fost obligata la plata sumei de 34.840,86 lei si a dobanzii de 2.413,28 lei, in temeiul unor raporturi juridice care s-au concretizat prin vanzarea-cumpararea de lapte materie prima, retinandu-se ca SC P. SA nu si-a indeplinit integral obligatiile catre reclamanta.

Contestatoarea sustine ca cererea intimatei este nefondata si nedovedita si ca nu poate fi obligata la plata unor sume de bani catre reclamanta decat in limita cantitatii de lapte efectiv livrata si a pretului stabilit de comun acord. Se mai sustine ca toate datoriile existente intre parti au fost achitate de SC P. proportional cu prestatia executata de catre reclamanta. In aceste conditii, sumele pretinse nu sunt datorate iar Tribunalul Arbitral a pronuntat o hotarare fara a administra vreun probatoriu relevant.

Prin intampinare, fila 11 dosar, intimata a solicitat respingerea actiunii in anulare.

Prin incheierea din data de 12/03/12 instanta a dispus citarea contestatoarei cu mentiunea de a-si motiva in fapt si in  drept actiunea prin raportare la unul din cazurile prevazute strict si limitativ de art. 364 Cod Procedura Civila.

Prin nota de sedinta depusa la data de 09/04/12, contestatoarea a invocat cazul de actiune in  anulare prevazut de art. 346 lit. i Cod Procedura Civila, dispozitiile art. 129 al. 5 Cod Procedura Civila referitoare la rolul activ al judecatorului fondului si cele ale art. 1169 Cod Civil privitoare la sarcina probatiunii care apartine reclamantului. Se mai arata ca Tribunalul Arbitral nu a stabilit toate imprejurarile cauzei pe baza de probe concrete, aspect care a condus la pronuntarea unei solutii eronate.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin Hotararea Arbitrala nr. 24/21.12.2011, Tribunalul Arbitral a admis, astfel cum a fost precizata, actiunea inregistrata la Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie sub nr. 5545/18.10.2011, formulata de reclamanta S. M. A.impotriva paratei SC P. SA care a fost obligata sa plateasca reclamantei suma de 34.840,86 lei reprezentand c/val. laptelui livrat in perioada mai-oct. 2010 precum si suma de 2.413,28 lei reprezentand dobanzi aferente debitului, calculate pana la data de 15.10.2011. Parata a mai fost obligata si la plata de cheltuieli arbitrale si onorariu de avocat.

Potrivit art. 364 Cod Procedura Civila, hotararea arbitrala poate fi desfiintata numai prin actiune in  anulare, pentru motivele prevazute la lit. a) – i), din dispozitiile legale rezultand similitudinea majoritatii motivelor pentru care hotararea arbitrala poate fi desfiintata pe calea actiunii in anulare cu cazurile de casare ce pot fi invocate in  cadrul caii de atac a recursului.

In raport de prevederile legale mentionate, actiunea in  anulare constituie calea unica de atac ce se poate exercita impotriva hotararii arbitrale, avand continut si efecte similare caii de atac a recursului, natura juridica a acestei cai de atac fiind determinata tocmai de caracterul definitiv al hotararii arbitrale, care nu este susceptibila de a fi atacata cu apel si poate fi pusa in  executare silita.

Intrucat solutionarea litigiului la tribunalul arbitral constituie o judecata in fond, actiunea in  anulare, ca si cale de atac, nu poate determina o reexaminare cu caracter devolutiv.

Contestatoarea-parata invoca incalcarea dispozitiilor prevazute de litera i) a art. 364 Cod procedura civila, ceea ce presupune ca hotararea arbitrala incalca ordinea publica, bunele moravuri ori dispozitii imperative ale legii. Prin sintagma „dispozitii imperative ale legii” trebuie intelese orice alte dispozitii legale imperative, altele decat cele aratate la lit. a-h.

Este adevarat ca, potrivit art.129 pct.5 din Codul de procedura civila, judecatorii au indatorirea sa staruie prin toate mijloacele legale pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari legale si temeinice. Nu se poate retine ca a fost incalcat principiul rolului activ al instantei, deoarece a fost respectat principiul dreptului la aparare, SC P. SA a fost citata insa aceasta nu si-a formulat nicio aparare in  cauza arbitrala. Desi contestatoarea sustine ca nu datoreaza sumele pretinse de reclamanta intimata, aceasta nu a facut nicio dovada ca ar fi achitat suma pe care a recunoscut-o prin adresa nr. 2998/11.04.2011 aflata la fila 3 dosar Judecatoria R., reclamanta-intimata facand asadar dovada pretentiilor sale cf. art. 1169 Cod Civil.

Aspectele invocate de SC P. SA, referitoare la incalcarea dispozitiilor art. 129 al. 5 Cod Procedura Civila si ale art. 1169 Cod Civil nu reprezinta incalcarea unor norme de ordine publica, privind bunele moravuri ori dispozitii imperative ale legii.

Fata de considerentele mai sus aratate, nefiind incidente dispozitiile art. 364 lit. i Cod procedura civila, instanta va respinge actiunea in anulare a hotararii arbitrale formulate de parata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Respinge actiunea in anulare formulata de contestatoarea SC P. SA, cu sediul in Brasov, Str. x, nr. x, in contradictoriu cu intimata S. M. A., cu domiciliul ales in R., Str. x, nr. x, jud. Bl, impotriva Hotararii Arbitrale nr. 24/21.12.2011 pronuntata de Tribunalul Arbitral din cadrul Camerei de Comert si Industrie Brasov.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi, 09/04/12.

PRESEDINTE, GREFIER,

 M.O. D.M.

Tehnored. M.O./13.04.2012

Dact. D.M./13 .04.2012

- 5 ex. -