Acţiune în anulare

Sentinţă civilă 39 din 11.03.2010


Sentinţa civilă nr.39

Sedinta publica din data de 11.03.2010

Acţiune în anulare

Penalităţile  calculate la facturile fiscale achitate cu întârziere de către reclamanta Asociaţia de Proprietari nr…., îmbracă forma unei clauze penale şi corespund exigenţelor art. 1 şi 6 din OG 5/2001.

Potrivit OG 5/2001 modificată ulterior, procedura somaţiei de plată are ca obiect realizarea de bună voie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Motru la data de 15.01.2009 sub nr.151/263/2009 reclamanta Asociaţia de proprietari nr… Motru, în contradictoriu cu pârâta  SC …… SA Motru a solicitat anularea sentinţei civile nr. 115 pronunţată de Judecătoria Motru la data de 24.11.2008 în dosarul nr.3445/263/2008, având ca obiect somaţie de plată.

În motivarea cererii sale a arătat reclamanta  că, prin s.civ. nr. 115/24.11.2008 a fost obligată, prin somaţie de plată, la achitarea debitului de 94.100 lei , iar această  datorie nu este certă, lichidă şi exigibilă avându-se în vedere faptul că  între timp s-a achitat această sumă  şi nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de OG 5/2001 privind  procedura somaţiei de plată.

Că era normal ca aceste penalităţi să fie calculate pe factură separată în fiecare lună odată cu factura iniţială la apă şi agent termic .

A mai arătat reclamanta că  factura a fost comună, nu s-a facturat separat pentru apă rece sau pentru agent termic, iar când s-a predat apa rece la APAREGIO  s-a predat cu sold 0, fără acordul asociaţiilor deşi se ştia  că  acestea au debitori, deci soldul nu putea fi 0.

În drept şi-a întemeiat cererea pe disp.  art. 317-321 C.p.civ..

Legal citată pârâta  SC ……SA Motru a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii în anulare a somaţiei de plată dispusă prin sentinţa civilă nr.115, pronunţată de Judecătoria Motru la data de 24.11.2008, în dosarul nr.3445/263/2008, ca fiind netemeinică şi nelegală, cu motivarea că, SC …. SA Motru a  îndeplinit cumulativ  condiţiile impuse şi anume: creanţa este certă, lichidă şi exigibilă; creanţa este constatată printr-un înscris şi  înscrisul este însuşit de părţi prin semnătură. Lucru pe care instanţa l-a apreciat corect şi a pronunţat o sentinţă temeinică şi legală.

Că, motivele invocate de reclamantă nu sunt relevante, astfel că sumele solicitate ca penalităţi sunt neechivoce, nu au  caracter litigios, contencios, ele curgând în baza art.21.3 din contractul de furnizare a energiei termice nr11/2005 încheiat între părţi.

Din oficiu, instanţa a dispus ataşarea dosarului nr.3445/263/2008.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa constată şi reţine următoarele:

În fapt , prin sentinţa civilă nr. 115/24.11.2008 , a fost admisă acţiunea civilă având ca obiect somaţie de plată formulată de  reclamanta creditoare SC …… SA Motru în contradictoriu cu pârâta-debitoare Asociaţia de proprietari nr. …. Motru şi s-a dispus emiterea somaţiei de plată pentru suma de 94.100 lei , fiind totodată obligată pârâta-debitoare la plata acestei sume către reclamanta creditoare în termen de 20 de zile de la comunicare sentinţei mai sus arătate şi la 39 lei cheltuieli de judecată către creditoarea-reclamantă.

S-a reţinut astfel că , penalităţile calculate la facturile fiscale achitate cu întârziere de către reclamanta Asociaţia de Proprietari nr…., îmbracă forma unei clauze penale şi corespund exigenţelor art. 1 şi 6 din OG 5/2001.

Potrivit OG 5/2001 modificată ulterior, procedura somaţiei de plată are ca obiect realizarea de bună voie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.

Raportat la speţă , se reţine că pârâta a înţeles să-şi valorifice pretenţiile ce constau din plata penalităţilor de întârziere pe calea derogatorie a somaţiei de plată .

Examinând actele fiscale emise în baza prestaţiile efectuate , se reţine că acestea au fost achitate la intervale diferite de la momentul emiterii , deşi reclamanta avea obligaţia de a achitare în maxim 15 zile lucrătoare de la data expedierii facturii prin poştă sau a confirmării de primire ( art. 17 din contractul de furnizare a energiei termice )

Astfel , în mod greşit s-a apreciat că ne regăsim în cazul unei clauze penale  întrucât  părţile nu au determinat exact cuantumul prejudiciului suferit urmare a neexecutării obligaţiilor asumate . Mai degrabă se pune problema instituţiei daunelor moratorii , care în speţă nu pot fi calificate ca fiind certe şi exigibile ,  întrucât determinarea cuantumului acestora presupune efectuarea unor operaţii contabile care exced  procedurii urgente a somaţiei de plată .

 Se reţine totodată şi atitudinea opozantă a reclamantei la soluţionarea somaţiei de plată şi care a contestat că suma pretinsă de SC ….  SA Motru ar fi determinată cu exactitate.

 Faţă de considerentele expuse , urmează ca instanţa să admită cererea în anulare cu consecinţa firească a anulării  sentinţei civile nr. 115 pronunţată de Judecătoria Motru la data de 24.11.2008 în dosarul nr.3445/263/2008.