Obligaţia de a face

Sentinţă civilă 782 din 31.03.2010


Sentinţa civilă nr.782

Şedinţa publică din data de 31.03.2010

Obligaţia de a face

Potrivit art.24 alineat 4 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr.169/1997 „Unităţile şi subunităţile silvice din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor- Romsilva , precum şi ceilalţi deţinători actuali ai terenurilor forestiere solicitate de foştii proprietari sau de moştenitorii lor, vor pune la dispoziţie comisiilor locale de aplicare a prevederilor prezentei legi suprafeţele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate, pe categorii de deţinători prevăzute în prezenta lege. Trecerea efectivă a terenurilor în proprietatea privată se va face cu ocazia punerii în posesie”.

Prin cererea înregistrată pe rolul Jud. Motru sub nr. 365/263/2010 recl.  S. Ghe. a chemat în judecată pârâta Direcţia Silvică G. solicitând instanţei ca,  prin sentinţa ce se va pronunţa să fie obligată pârâta  să vizeze titlurile de proprietate şi adeverinţele cu procesele verbale eliberate de Primăria comunei M. pt. suprafaţa de 7659 mp teren cu vegetaţie forestieră  şi cele eliberate de Primăria comunei S. pt. suprafaţa de 9794 mp teren cu vegetaţie forestieră.

În fapt şi în drept cererea nu a fost motivată.

În dovedirea cererii reclamantul a depus la dosar înscrisuri(filele 2-7).

Pârâta legal citată nu a depus întâmpinare la dosar.

Instanţa din oficiu a solicitat pârâtei să depună la dosar Ordinului nr. 14345/FM/02.09.2009 al R.N.P. – ROMSILVA.

Cu adresa nr. 918/03.03.2010 pârâta a depus la dosar actele  solicitate.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

În fapt , petentul solicită obligarea celor două pârâte ,  Direcţia Silvică G. şi  Ocolul Silvic M. la semnarea  documentaţiei  privind punerea sa în posesie cu privire la suprafaţa de 9794  mp , teren cu vegetaţie forestieră , respectiv , 7659 mp , cu aceeaşi categorie de folosinţă..

Pentru a  formula o astfel de cerere , petentul a avut în vedere faptul că prin sentinţa civilă nr.2211/20.10.2009, pronunţată de către Judecătoria Motru, în dosarul nr.397/263/2009, i-a fost admisă acţiunea formulată în contradictoriu cu intimatele Comisia de fond funciar M. , Comisia de fond funciar S.  şi Comisia Judeţeană G. , cele două părţi fiind obligate la întocmirea documentaţiei şi eliberarea titlului de proprietate pentru suprafaţa de 7659 mp , respectiv 69794 mp ,teren forestier.

Potrivit art.24 alineat 4 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr.169/1997 „Unităţile şi subunităţile silvice din subordinea R.N.P.- Romsilva , precum şi ceilalţi deţinători actuali ai terenurilor forestiere solicitate de foştii proprietari sau de moştenitorii lor, vor pune la dispoziţie comisiilor locale de aplicare a prevederilor prezentei legi suprafeţele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate, pe categorii de deţinători prevăzute în prezenta lege. Trecerea efectivă a terenurilor în proprietatea privată se va face cu ocazia punerii în posesie”.

În acelaşi sens sunt şi dispoziţiile art.71 alineat 2 din HG nr.890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor conform cărora „Deţinătorul actual al terenului forestier ce face obiectul retrocedării pune la dispoziţie comisiilor locale sau judeţene, după caz, terenurile validate, în vederea punerii în posesie a persoanelor îndreptăţite, în termen de cel mult 30 zile de la validarea cererilor de către comisia judeţeană”.

Din economia acestor dispoziţii legale şi modul de formulare reiese faptul că legiuitorul a instituit în sarcina deţinătorilor de terenuri forestiere obligaţia de predare a terenurilor în vederea punerii în posesie  a foştilor proprietari cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, normele respective fiind imperative.

Nu a fost instituită însă obligaţia acestor unităţi silvice la semnarea documentaţiei  privind punerea în posesie , pretenţia dedusă judecăţii neregăsindu-şi reglementare legală.

De altfel nici nu ar fi posibil ca instanţa să constrângă pârâtele Direcţia Silvică G. şi  Ocolul Silvic M. la îndeplinirea unei obligaţii pur personale , obligaţia semnării documentaţiei fiind calificată drept o obligaţie intuitu personae.

Cel mult , petentul ar fi putut solicita obligarea celor două pârâte la  predarea terenului către comisiile locale , însă atâta timp cât  nu a înţeles să investească instanţa cu o astfel de pretenţie , instanţa nu poate da ceea ce nu s-a cerut în condiţiile în care după cum se ştie , procesul civil este guvernat de principiul disponibilităţii părţilor .

Faţă de considerentele expuse , urmează ca instanţa să respingă acţiunea .