Instituire tutelă minor - Noul Cod Civil

Sentinţă civilă 992 din 26.06.2012


Pe rol fiind judecarea cauzei civile formulată de reclamantul … împotriva pârâtului …, în contradictoriu cu autoritatea tutelară Primăria Comunei .., având ca obiect stabilire program vizitare minor.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă personal părţile, reclamantul fiind reprezentat de avocat …, cu împuternicirea avocaţială ataşată la dosar .

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, pârâta depune la dosar o întâmpinare, comunicându-i-se un exemplar şi apărătorului reclamantului, prin care a solicitat suplimentarea probatoriului cu interogatoriul reclamantului, cu martori, înscrisuri şi anchetă socială.

Au fost audiaţi martorii prezenţi ….., declaraţiile fiind consemnate în scris şi ataşate la dosar.

În raport de probele solicitate de pârâtă prin întâmpinarea depusă la acest termen, se constată că au fost deja încuviinţate şi administrate probele cu înscrisuri, anchetă socială şi martori iar cu privire la proba cu interogatoriul reclamantului, pârâta nu este în măsură să prezinte întrebările formulate în scris, arătând că înţelege să renunţe la cererea privind această probă.

Nemaifiind cereri de formulat şi nici probe de administrat, instanţa acordă cuvântul părţilor pe  fond.

Avocat …. pentru reclamant a solicitat admiterea acţiunii, aşa cum a fost formulată şi precizată, fără cheltuieli de judecată.

Pârâta, arată că este de acord cu luarea minorei dar numai de tată, pe perioada cât este liber, să o ia şi să o şi aducă.

INSTANŢA

Asupra cauzei civile de faţă:

Prin acţiunea civilă, cu precizarea ulterioară, înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de .. mai 2012, sub număr dosar ../267/2012, reclamantul .. a chemat în judecată pe pârâta …, în contradictoriu cu autoritatea tutelară Primăria Comunei .., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să-i permită să aibă legături personale cu minora … EF, născută al data de ….

În motivarea acţiunii în fapt, a arătat că din căsătoria cu pârâta au rezultat minora …. EF, care se află în îngrijirea pârâtei şi minora …. IL, care se află în îngrijirea sa, pârâta nepermiţându-i să aibă legături personale cu minora care i-a fost încredinţată.

Totodată, a solicitat obligarea pârâtei să-i permită să viziteze minora sâmbăta şi duminica şi să o poată lua la domiciliul său pentru a se juca cu sora sa cca. 4-5 ore, iar pe perioada vacanţei de vară, o săptămână în această vacanţă să poată lua minora la domiciliul său şi să poată pleca cu ea în concediu.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.43 alin 3,  raportat la art.97 C.fam.

Au fost depuse în copie, sentinţa civilă de divorţ nr…. din .. februarie 2012, pronunţată în dosarul cu nr…./267/2011 şi cartea de identitate a reclamantului.

În dovedirea cererii, a înţeles să se folosească de proba cu interogatoriul pârâtei, acte şi martori.

A fost încuviinţată proba cu înscrisuri, astfel, la data de .. iunie 2012, prin serviciul registratură al acestei instanţe, a fost depusă al dosar o anchetă psihosocială emisă de Primăria …, judeţul Gorj .

A fost administrată, din oficiu, proba cu interogatoriul pârâtei (f.16).

De asemenea, a fost încuviinţată şi administrată proba testimonială, fiind audiaţi în cauză martorii …...

A fost depusă la dosar o întâmpinare de către pârâtă, prin care învederează instanţei că este de acord cu cererea reclamantului, prin care a solicitat stabilire program de vizită pentru minoră, nefiind de acord  ca aceasta să petreacă nopţile la reclamant, pe perioada când aceasta se află la el, întrucât consideră că nu este în interesul acesteia.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. …/….02.2012, pronunţată de Judecătoria Novaci în dosarul nr. …/267/2011, s-a admis acţiunea principală formulată de reclamanta ..,  împotriva pârâtului … şi cererea reconvenţională formulată de pârât, astfel cum au fost precizate ulterior.

S-a dispus desfacerea căsătoriei încheiate la data de … 2001, în comuna …, prin acordul soţilor.

S-a dispus ca reclamanta  să-şi reia numele purtat anterior căsătoriei, acela de ….

S-a stabilit locuinţa minorei IL, născută la data de … 2002, la tată.

S-a stabilit locuinţa minorei RF, născută la data de … 2005, la mamă.

S-a dispus ca autoritatea părintească cu privire la minore să fie exercitată în comun de ambii părinţi.

S-a stabilit ca fiecare părinte să contribuie la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională pentru minora ce i-a fost încredinţată

Prin prezenta cerere de chemare în judecată, reclamantul … a solicitat, în contradictoriu cu pârâta …, să fie stabilit un program de vizitare pentru minora încredinţată mamei, în sensul de a i se permite să aibă legături personale cu aceasta, la domiciliul său.

Pârâta s-a opus solicitării reclamantului, nefiind de acord  ca aceasta să petreacă nopţile la reclamant, pe perioada când aceasta se află la el, întrucât consideră că nu este în interesul acesteia, a apreciat că minora nu ar fi supravegheată corespunzător, că mama reclamantului suferă de o boală psihică ce poate pune în pericol minora, că reclamantul consumă alcool.

În drept, instanţa reţine că, potrivit potrivit art. 401 din Codul civil, în cazurile prevăzute la art. 400 C.civ., respectiv atunci când s-a stabilit locuinţa minorului la unul dintre părinţi, celălalt părinte separat de copilul său are dreptul de a avea legături personale cu acesta.

Toate problemele legate de creşterea şi educarea minorului, dar şi exercitarea acestui drept, trebuie să fie exercitate de ambii părinţi prin bună învoială şi numai atunci când aceştia nu se înţeleg, instanţa este cea care trebuie să decidă asupra acestora. Părintele separat de copil are dreptul, de a veghea, alături de celălalt părinte, la creşterea şi educarea corespunzătoare a minorului.

Art. 262 C.civ. prevede că minorul care nu locuieşte la părinţii săi sau, după caz, la unul dintre ei are dreptul de a avea legături personale cu aceştia. Exerciţiul acestui drept nu poate fi limitat decât în condiţiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice, luând în considerare interesul superior al copilului.

Dreptul de a avea legături cu minorul trebuie exercitat în aşa fel încât să nu aibă influenţă negativă asupra creşterii acestuia.

La stabilirea unei măsuri care priveşte copilul, în cazul în care este ascultat conform dispoziţiilor legale, opiniile acestuia vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.

Cum ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea si educarea copiilor lor, în măsura în care însă  există neînţelegeri între părinţi, care afectează în mod  direct  şi pe copil, iar instanţa judecătorească este chemată să se pronunţe cu privire la exercitarea drepturilor şi  îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, este necesar să fie  considerat în primul rând  interesul superior la copilului, astfel încât măsura dispusă să  asigure bunăstarea materială şi  spirituala a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin asigurarea creşterii, educării şi întreţinerii sale, prin menţinerea copilului într-un mediu cât mai apropiat de cel în care a fost crescut. 

Interesul superior al copilului urmează a fi stabilit prin  examinarea tuturor criteriilor  consacrate în acest  scop de doctrină  şi  jurisprudenţă.

Aceste criterii sunt: vârsta copilului, posibilităţile părintelui de a-i  asigura o bună dezvoltare fizică, intelectuală şi morală, ataşamentul faţă de minor, precum şi al minorului faţă de părinte, grija manifestată de părinţi în timpul convieţuirii şi după despărţirea lor şi altele asemenea.

Criteriile de apreciere a interesului superior  al minorului  formează un  ansamblu guvernat de principiul egalităţii, ceea ce înseamnă că nu se poate reţine caracterul primordial sau determinant al unuia sau altuia dintre  criteriile respective. Altfel spus, în aprecierea interesului superior al minorului  nu se poate  absolutiza vreunul dintre criteriile enunţate, instanţa urmând a le evalua în ansamblul lor,  prin analizarea fiecărui criteriu în  contextul celorlalte.

Este deci foarte important ca instanţa judecătorească sesizată cu o cerere de stabilire program vizită să aibă în vedere a  realiza un echilibru între  respectarea dreptului părintelui de a fi alături de copilul său,  pe de o parte (garantat de art.8 din CEDO), şi asigurarea respectării interesului superior al minorului, pe de altă parte.

În speţă, în raport de probele administrate, se apreciază că se poate stabili un program de vizitare.

Astfel, se constată că există un refuz nejustificat al mamei căreia i-a fost încredinţată minora, de a permite tatălui să aibă legături personale cu aceasta la domiciliul său, în condiţiile în care motivele invocate nu au fost susţinute prin probele administrate, din declaraţiile martorilor rezultând că tatăl se poate ocupa corespunzător de supravegherea minorei pe perioada cât se află la el, nu este consumator de alcool într-o măsură care să-i afecteze această capacitate de supraveghere sau să creeze o stare de pericol sau un mediu nepropice pentru minoră.

De asemenea, nu s-a confirmat faptul că mama reclamantului ar suferi de o boală, fizică sau psihică de natură să pună în primejdie minora în cazul în care aceasta şi-ar vizita tatăl. De altfel, martorii au declarat că, şi pe timpul căsătoriei, în perioada cât părinţii se aflau la serviciu, minorele rămâneau sub supravegherea bunicilor paterni.

Totodată, se mai reţine şi aspectul că la desfacerea căsătoriei minorele au fost încredinţate potrivit acordului dintre părinţi şi celorlalte probatorii administrate în acest sens, ori nu se poate reţine că tatăl se poate ocupa corespunzător, în mod permanent, de creşterea, îngrijirea şi supravegherea minorei ce i-a fost încredinţată şi, în acelaşi mediu şi aceleaşi condiţii, nu poate asigura supravegherea celeilalte minore pe perioada cât s-ar afla la domiciliul său, în vizită.

La soluţionarea cauzei, se mai au în vedere şi concluziile anchetei psihosociale, prin care se propune ca minora EF să-şi poată vizita sora şi tatăl, fiind ataşată de aceştia şi de bunicii paterni.

Prin urmare, instanţa apreciază că măsura ce se solicită a fi luată este în interesul superior al minorei,  urmând ca acţiunea, astfel cum a fost precizată, să fie admisă iar programul privind legăturile personale între minoră şi tată să fie stabilit în modul de mai jos.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea precizată formulată de reclamantul …., împotriva pârâtei ….., în contradictoriu cu autoritatea tutelară Primăria Comunei …., judeţul Gorj.

Obligă pârâta să permită reclamantului să aibă legături personale cu minora EF, născută la …2005, la domiciliul său, în prima şi a treia sâmbătă din lună, în a doua şi a patra duminică din lună, în intervalul orar 12-17, precum şi o săptămână în vacanţa de vară.

Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la …. iunie 2012.