Infracţiuni de tentativă la furt calificat prev. de art.20 raportat la art. 208 alin.1, 209 alin. 1 lit. g Cod penal şi violare de domiciliu, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal şi art.37 lit. a Cod penal.

Sentinţă penală 95 din 21.04.2009


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, înregistrat la această instanţă sub nr.253/268/2009, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sz.I.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la furt calificat prev.de art. 20 Cod penal raportat la art. 208,209 lit. g Cod penal şi violare de domiciliu prev.de art. 192 alin.2 Cod penal, în condiţiile art.37 lit.a Cod penal şi 31 lit.a Cod penal.

În fapt s-a reţinut în sarcina inculpatului că în seara zilei de 23 decembrie 2008 a pătruns în curtea părţii vătămate T.Cs.Zs. şi din autoturismul acestuia aflat în garajul din curte, a încercat să sustragă casetofonul cu CD. A fost surprins de partea vătămată care a şi sesizat organele de poliţie.

Partea vătămată a formulat pretenţii civile în sumă de 300 lei.

În cursul urmăririi penale inculpatul a recunoscut parţial săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, susţinând că intenţiona să sustragă doar un CD şi casetofonul.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa stabileşte următoarea stare de fapt:

În seara zilei de 23 decembrie 2008, inculpatul a pătruns în curtea imobilului părţii vătămate T.Cs.Zs., prin poarta descuiată, fără consimţământul proprietarului. S-a deplasat în garajul din curte şi din autoturismul aflat în garaj a încercat să demonteze casetofonul. A fost surprins de partea vătămată.

În faţa instanţei de judecată inculpatul a recunoscut sincer faptele săvârşite, declarând că s-a aflat în stare de ebrietate în momentul comiterii.

Din probatoriul administrat în cauză şi cele expuse mai sus rezultă că faptele inculpatului Sz.I.A. întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de violare de domiciliu prev.de art. 192 alin.2 Cod penal şi tentativă la furt calificat prev.de art. 20 Cod penal raportat la art. 208,209 lit. g Cod penal, în condiţiile recidivei post condamnatorie, conf.art.37 lit.a Cod penal dar şi în condiţiile art.33 lit.a Cod penal.

La pronunţarea pedepselor aplicate, instanţa va avea în vedere prev.art.72 şi 52 Cod penal, dar va reţine şi circumstanţa atenuantă prev.de art.74 lit.c Cod penal cu aplicarea art.76 lit.c Cod penal şi art.80 Cod penal.

Prin urmare se vor aplica pedepse de câte 2 ani închisoare pentru fiecare faptă în parte, iar în baza art.33 lit.a, 34 lit.b Cod penal, inculpatul va executa pedeapsa de 2 ani închisoare.

Faptele fiind comise în perioada de încercare din sentinţa penală nr.188/2007, în baza art.83 Cod penal, se va revoca beneficiul suspendării condiţionate a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală sus arătată, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare.

Se vor aplica prevederile art.71 şi 64 lit.a, b Cod penal pe durata executării pedepsei.

Deşi iniţial a formulat pretenţii civile, partea vătămată, prezentă în faţa instanţei de judecată a declarat că nu se constituie parte civilă faţă de inculpat.

Văzând şi dispoziţiile art.191 Cod procedură penală.