Fara titlu

Sentinţă penală 768 din 08.10.2008


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA  ONEŞTI, JUDEŢUL BACĂU

dosar nr. 6072 /270/2007

SENTINŢA PENALĂ NR. 768

Şedinţa publică din data de  08.10.2008

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

PREŞEDINTE  – ADRIAN  ASAVEI

 GREFIER  - DORINICA LUNGU

Ministerul Public reprezentat de procuror –  VASILE ŞERBU

Astăzi a fost pe rolul instanţei soluţionarea cauzei penale pusă în mişcare prin rechizitorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti împotriva inculpaţilor M. D. şi M. L., trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, prevăzută şi pedepsită de art. 181 Cod penal.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns  : avocat  R.L. pentru partea vătămată  ,  inculpatul  M. D. asistat de avocat D. A. , care reprezintă şi inculpata M. L. , lipsă partea civilă .

Procedura de citare  legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, după care,  părţile prin apărători , nu au cereri noi de formulat şi solicită  a se acorda cuvântul pe fond .

Reprezentantul Ministerului Public  de asemenea nu are  cereri noi de formulat şi solicită a se acorda cuvântul pe fond .

Instanţa constată terminată cercetarea judecătorească , nefiind cereri noi de formulat şi probe de administrat şi acordă  cuvântul în fond .

Reprezentantul Ministerului Public , expune  situaţia aşa cum este descrisă în rechizitoriu , faptă dovedită prin probele administrate ; solicită condamnarea celor doi inculpaţi  în baza art. 181 al.1 Cod penal  cu aplicarea art. 81 cod penal. A se atrage atenţia inculpaţilor asupra prevederilor art. 83 cod penal şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, Teza a II a  şi lit.b  în condiţiile prev.  de art.  71 al.5 Cod penal.

Pe latură civilă a fi obligaţi inculpaţi la plata cheltuielilor  de spitalizare către  partea civilă şi cheltuielile  solicitate de partea vătămată în măsura dovedirii acestora  , obligarea la plata cheltuielilor judiciare către  stat .

Avocat R. L.  pentru  partea vătămată , este de acord cu concluziile reprezentantului Ministerului public , a se aplica  pedeapsa închisorii  cu  suspendarea executării pedepsei. Pe latură  civilă  solicită admiterea cheltuielilor  în măsura dovedirii  acestora conform actelor şi declaraţiilor martorilor audiaţi în cauză. Obligarea la plata cheltuielilor de spitalizare şi cheltuieli judiciare către stat  , onorariu  avocat conform chitanţei  pe care o depune  la dosarul cauzei.

Avocat D. A. pentru cei doi inculpaţi , susţine că  inculpatul şi partea vătămată sunt fraţi şi că între ei există un conflict mai vechi . Solicită ca împrejurările izbucnirii conflictului  să fie stabilite de instanţă  şi că inculpata M. L.  a fost în legitimă apărare , pentru că aceasta s-a dus să-şi apere soţul. Solicită  achitarea inculpatei M. L. ,Pentru inculpatul M. D.  solicită  deasemnei achitarea  şi în subsidiar dacă instanţa va aplica o pedeapsă , aceasta să fie spre minimul prevăzut de lege  cu aplicarea  art. 73 lit.b ( scuza provocări ) .

Pe latură  civilă  lasă cauza la aprecierea  instanţei.

Inculpatul prezent , având ultimul cuvânt susţine concluziile apărătorului .

Dezbaterile fiind terminate , cauza a rămas în pronunţare .

I N S T A N Ţ A

Deliberând  ,

Asupra cauzei  civile de faţă ;

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti, jud. Bacău au fost trimişi în judecată inculpaţii M. D. şi M. L. domiciliaţi în … pentru comiterea infracţiunii prev. de art.181 al.1 Cod penal.

În rechizitoriu de arată că inculpaţii l-au lovit pe  M. I. cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 40-45 zile de îngrijiri medicale în vederea vindecării şi internarea acestuia în Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine în fapt următoarele:

Inculpatul M. D. este căsătorit cu inculpata M. L..

În anul 1992 partea vătămată M. I. a cumpărat cu act autentic de la părinţii săi imobilul casă unde locuieşte actualmente , restul gospodăriei grajdul , şura  , o parte din teren rămânând părinţilor săi.

După moartea tatălui său între inculpatul M. D. şi partea vătămată M.I. au intervenit mai multe neînţelegeri şi anume inculpatul M. D. reproşându-i părţii vătămate M. I. că a cumpărat locuinţa părinţilor săi pe care o foloseşte.

Locuinţa părţii vătămate M.I. are amplasamentul în aceeaşi curte cu locuinţa mamei sale  M.M., între cele două proprietăţi neexistând nici un gard de separaţie .

În data de 19.06.2007 cei doi inculpaţi M.D. şi M. L. s-au deplasat la locuinţa mamei sale M.M. şi l-au văzut pe M. I. că începuse construcţia unui gard despărţitor între proprietatea sa şi a mamei sale, ceea ce i-a creat o stare de furie după care între cei doi fraţi au avut loc discuţii aprinse la care a participat şi inculpata M. L.

M. D.şi M. L. au devenit agresivi  lovind-o pe partea vătămată.

Inculpatul M.D., aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor a lovit-o pe partea vătămată de mai multe ori cu pumnul în zona feţei, situaţie care a determinat părţii vătămate fractură de mandibulă iar inculpata M.L. a lovit  partea vătămată cu o coadă de mătură peste mână şi cauzându-i fractură de  falangă digitală, deget articular stâng. Din certificatul medico-legal partea vătămată a suferit leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare 40-45 zile îngrijiri medicale şi internarea acestuia în Spitalul Clinic Sf. Spiridon Iaşi-.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon”Iaşi se constituie parte civilă cu suma de 740,75 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare efectuate cu partea vătămată M. I.

În cauză a fost audiată martora M. M. care a de declarat că partea vătămată M. I. împreună cu soţia sa au sărit la bătaie la soţul ei iar în timp ce  căuta să se apare de loviturile primite de la inculpata M.L. cu o coadă de mătură inculpatul M.D. l-a lovit cu pumnul în zona feţei lovitură care l-a dezechilibrat şi căzut la pământ.

Astfel martorul N. L. arată că şi el a fost la socrul său M.I. iar inculpatul M.D. era la locul faptei şi a lovit partea vătămată, iar inculpata  M. L. a luat o mătură din curte şi a început să o lovească pe partea vătămată cu coada acesteia.

În cauză a mai fost audiată şi martora N. M. care se afla şi ea la locul faptei.

Martora arată că inculpata M. L.a lovit partea vătămată cu coada de la o mătură luată din curte iar inculpatul M. D. după ce s-au îmbrâncit l-a lovit pe M.I. în zona feţei cu pumnul.

În cauză au fost audiaţi şi martorii inculpaţilor T.E. , R. M. şi B. V. care au arătat că nu au fost de faţă când a avut loc conflictul , dar a înţeles de la alte persoane care au fost prezente la faţa locului că între părţi a avut loc conflictul descris mai sus.

Inculpaţii nu recunosc  comiterea faptei penale arătând că partea vătămată i-a lovit pe inculpaţi.

Fapta inculpatului M.D. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală prev. de art.181 al.1 din Cod penal pentru care va fi condamnat la pedeapsa închisorii de 1(un) an , iar fapta inculpatei M.L. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală prev. de art.181 al.1 din Cod penal pentru care va fi condamnată la pedeapsa închisorii de 6(şase) luni.

La individualizarea judiciară a pedepselor instanţa a ţinut cont la fiecare inculpat de împrejurările în care fapta a fost comisă , de pericolul social al faptei concretizat prin numărul de îngrijiri medicale.

Instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins fără privare de libertate .

Aşadar, în baza art.81 din Cod penal se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 2(doi) ani plus durata pedepsei închisorii aplicată inculpaţilor.

Se vor interzice inculpaţilor drepturile civile prevăzute de art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b în condiţiile art.81 al.2 Cod penal.

În baza art.71 ind.1al.5 din Cod penal se va dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate  a executării pedepsei.

În baza art.83 din Codul penal se va atrage atenţia inculpaţilor că dacă pe durata termenului de încercare statornicit de instanţă pentru fiecare inculpat, va mai comite o nouă infracţiune, instanţa va putea dispune măsura revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 14, 346 din Codul penal coroborat cu art.998 din Cod civil, vor fi obligaţi inculpaţii să achite părţii vătămate  suma de 1000,75 lei reprezentând cheltuieli medicale dovedite cu spitalizarea părţii vătămate.

Vor fi obligaţi inculpaţii să achite Spitalului Clinica de  Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi suma de 740,75 lei despăgubiri civile reprezentând cheltuieli de spitalizare efectuate cu partea vătămată pe durata spitalizării în clinică.

În baza art. 192 Cod procedură penală vor fi obligaţi inculpaţii să achite părţii vătămate şi 500 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat.

În baza art.191 din Codul de procedură penală vor mai fi obligaţi inculpaţii să achite statului câte 150 lei fiecare cheltuieli judiciare.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T  E:

In baza art.  181  alin. 1 din Codul penal pentru comiterea  de vătămare corporală , condamnă pe inculpatul M.D. , …(date de stare civilă)  la pedeapsa închisorii  de 1(un) an şi pe inculpata M. L. , …(date de stare civilă)  la pedeapsa închisorii  de 6 (şase) luni .

In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii  pe durata termenului  de încercare  de 2 ani plus durata pedepsei închisorii aplicate fiecărui inculpat .

Interzice inculpatului drepturile civile ,prev. de art. 64 lit. a , Teza a II a şi lit.b. în condiţiile art. 71 alin.2 Cod penal .

In baza art. 71 1 , alin.5 Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii  pe durata suspendării condiţionate  a executării pedepsei .

Atrage atenţia inculpaţilor , asupra dispoziţiilor prevăzute  de art. 83 Cod penal .

In baza art. 14 şi 346 Cod penal şi art. 998 Cod civil , obligă inculpaţii  să achite părţii vătămate 1000 lei despăgubiri civile.

Respinge capătul  de cerere privind acordarea  de daune morale.

Obligă inculpaţii să achite Spitalului Clinic de  Urgenţă „ Sf. Spiridon „ Iaşi suma de  740,75  lei despăgubiri civile .

In baza art. 192 Cod procedură penală , obligă inculpaţii  să achite părţii vătămate  500 lei cheltuieli  de judecată.

In  baza art. 191  Cod procedură penală obligă inculpaţii  să achite statului câte 150 lei lei fiecare , reprezentând cheltuieli judiciare.

Cu apel  în 10 zile  de la pronunţare  pentru inculpat , partea vătămată  şi de la comunicare  pentru inculpata M. L. şi partea civilă Spitalul Clinic  de Urgenţă „ Sf. Spiridon „ Iaşi .

Pronunţată  în şedinţă  publică azi 08.10.2008 .

Preşedinte , Grefier ,

Red.A.A. – 28.10.2008

Dact.M.I. – 30.10.2008

Ex. 6(şase)