Fara titlu

Sentinţă civilă 8133 din 23.09.2008


Sentinţa civilă nr. 8133/23.09.2008

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti reclamanta SC A SA a chemat-o în judecată pe pârâta SC B, solicitând obligarea pârâtei la plata sumei de 22.668,31 euro, adică 71.028,88 lei, la cursul BNR din data de 23.07.2007, inclusiv TVA, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs reclamantei prin nerespectarea obligaţiilor asumate de către pârâtă prin contractul de leasing financiar, art. 23 şi 23.1, precum şi nerespectarea mandatului prevăzut de art. 24 lit. a), sancţionată conform art. 24.3 din contractul de leasing menţionat mai sus şi respectiv poliţa de asigurare CASCO şi anexele acesteia, Condiţiile generale contractuale şi Condiţiile specifice pentru furt . De asemenea, reclamanta a solicitat şi obligarea pârâtei la plata cheltuieilor de judecată.

Pârâta a invocate excepţia lipsei calităţii procesuale pasive.

Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 23.07.2003 între reclamantă în calitate de finanţator şi pârâtă în calitate de utilizator s-a încheiat contractul de leasing financiar, având ca obiect autoturismul în valoare de 35.900 euro CIP, perioada leasingului fiind de 36 de luni.

În capitolul I al contractului s-a prevăzut că plăţile se vor efectua la cursul de vânzare al băncii X SA din ziua facturării.

La art. 23 din contract s-a prevăzut că utilizatorul îşi asumă toate riscurile în caz de distrugere/pierdere/furt, totală sau parţială, pagube şi uzuri premature ale bunului aflat în regim de leasing, chiar dacă nu este din vina lui, mai puţin daunele şi pagubele asigurate conform poliţei FULL CASCO. Astfel de cazuri nu vor scuti utilizatorul de îndeplinirea obligaţiilor din contract, în special obligaţia privind efectuarea plăţilor cu titlu de redevenţă. De asemenea, s-a prevăzut că utilizatorul are obligaţia de a informa fără întârziere finaţatorul asupra pieirii, distrugerii, dispariţiei totale a bunului (pct. 23.1).

Potrivit art. 24 lit. a) din contract utilizatorul este împuternicit de către finaţator să îndeplinească toate formalităţile  necesare constatării daunelor la bunul obiect al contractului, fiind împuternicit a întocmi în numele şi pe seama finanţatorului orice documente necesare, inclusiv să anunţe asigurătorul asupra producerii daunei în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului.

La pct. 24.2 din contract s-a prevăzut că despăgubirile ce vor fi achitate de societatea de asigurare, în cazul pieirii sau distrugerii totale a bunului vor fi încasate de finanţator şi vor fi distribuite astfel: finanţatorul va reţine din despăgubirea încasată de la societatea de asigurări o sumă echivalentă cu diferenţa între valoarea iniţială a bunului, din care se scad valoarea avansului achitat de utilizator în conformitate cu contractul şi valoare redevenţelor achitate (exclusiv dobânda aferentă), iar  utilizatorul va încasa diferenţa între valoarea despăgubirii şi suma cuvenită finanţatorului.

Conform pct. 24.3 în cazul în care utilizatorul nu îşi îndeplinşte la timp şi complet mandatul încredinţat ori renunţă la mandat, este obligat la plata către finanţator a unei despăgubiri la nivelul despăgubirii datorate de societatea de asigurare şi care nu s-a încasat din culpa utilizatorului sau, după caz, a daunelor provocate finanţatorului prin încasarea cu întârziere a despăgubirilor datorate de către societatea de asigurări.

Pentru autoturismul care face obiectul contractului de leasing reclamanta a încheiat cu SC C SA poliţa de asigurare facultativă, valabilă de la 26.08.2003 până la 25.08.2004.

Conform art. 16 pct. 16.13 lit. b) din Condiţiile generale contractuale aferente poliţei de asigurare, în cazul producerii unui eveniment asigurat, asiguratul are obligaţia să avizeze SC C SA în scris, în termen de 48 de ore, despre producerea daunei, dând informaţii despre autovehicul, data, locul şi împrejurările în care s-a produs evenimentul asigurat, natura şi mărimea pagubei.

De asemenea, potrivit pct. 16.7 din Condiţiile generale, asiguratul are obligaţia să avizeze în scris SC C SA despre pierderea/furtul cărţii de identitate, a certificatului de înmatriculare, a cheilor şi/sau telecomenzilor autovehiculului, în termen de două zile lucrătoare de la producerea evenimentului şi să depună la SC C SA dovada de la poliţie referitoare la pierdere/furtul cărţii de identitate şi/sau certificatului de înmatriculare.

Pct. 16.8 prevede că asiguratul are obligaţia să nu păstreze certificatul de înmatriculare, nici cartea de identitate a vehiculului şi nicio cheie a autovehiculului asigurat în interiorul acestuia.

La art. 8.2 din Condiţiile generale s-a prevăzut că SC C SA este îndreptăţit să nu acorde despăgubiri în cazul în care asiguratul/contractantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile decurgând din poliţă şi din condiţiile generale contractuale.

Conform art. 3.1.5 din Condiţiile specifice pentru furt SC C SA nu acordă despăgubiri dacă asiguratul nu depune la SC C SA sau la organele de poliţie odată cu avizarea furtului total al autovehiculului originalul certificatului de înmatriculare şi al cărţii de identitate, precum şi toate rândurile de chei şi telecomenzi (după caz) declarate în cererea chestionar de asigurare.

Potrivit art. 969 alin. 1 şi art. 970 alin. 1 Cod civil convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, acestea trebuind să le execute cu bună-credinţă.

La data de 26.04.2004 numitul R, asociat unic şi administrator la societatea pârâtă, a reclamat la organele de poliţie furtul autoturismului care face obiectul contractului de leasing financiar, declarând că în data respectivă a intrat într-un magazin alimentar şi în timp ce stătea la coadă a fost împins de un individ, care şi-a cerut scuze şi apoi a plecat fără să cumpere nimic, după care a auzit un scârţâit de roţi afară, a văzut autoturismul său plecând şi, căutându-şi cheile în buzunar, nu le-a mai găsit.

La data de 28.05.2004 administratorul pârâtei a încunoştinţat asigurătorul SC C SA despre producerea evenimentului asigurat (furtul autoturismului) şi a depus două seturi de chei, menţionând că numărul de seturi de chei nu corespunde cu cel din cererea chestionar completată la încheierea asigurării deoarece cheia i-a fost furată înainte de furtul maşinii.

Prin adresa din 05.08.2004 SC C SA a comunicat reclamantei că furtul din data de 26.04.2004 face parte din categoria riscurilor excluse, aşa cum este prevăzut la art. 3.1.5 cap. Excluderi din Condiţii specifice pentru furt, precum şi la art. 16.13 b), 16.7 coroborate cu art. 8.2 a) din Condiţiile generale contractuale în baza cărora a fost întocmită poliţa CASCO.

Pârâta nu a făcut dovada că reprezentantul său s-a aflat în imposibilitatea fizică şi psihică de a se deplasa la sediul asigurătorului pentru a anuţa furtul autovehicului, astfel cum a arătat în răspunsul la întrebarea 4 din interogatoriu, din moment ce asupra sa nu s-au exercitat acţiuni foarte violente, fiind doar îmbrâncit de o persoană care i-a furat cheile din buzunar, conform declaraţiei date în faţa organelor de poliţie.

De asemenea, pârâta nu a făcut dovada că a anunţat vreun reprezentant al reclamantei sau asigurătorul despre furtul cheii şi al autovehicului în termen de 48 de ore de la producerea evenimentului, martorul propus chiar de pârâtă arătând că domnul R l-a anunţat că autoturismul a fost furat abia la sfârşitul lunii mai.

În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtă, instanţa apreciază că aceasta este neîntemeiată şi o va respinge, având în vedere că pretenţiile reclamantei se întemeiază pe dispoziţiile contractului de leasing financiar încheiat între reclamantă şi pârâtă, reclamanta invocând neîndeplinirea de către pârâtă a obligaţiilor prevăzute în acest contract.

Cu privire la fondul cauzei, instanţa reţine că pârâta nu a făcut dovada îndeplinirii obligaţiilor ce îi reveneau conform art. 23 şi art. 24 din contractul de leasing, de a informa fără întârziere reclamanta despre furtul autoturismului şi de a anunţa asigurătorul despre producerea daunei în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului, nici dovada imposibilităţii de îndeplinire a acestor obligaţii. Ca atare, culpa pentru neîncasarea de către reclamantă a despăgubirii cuvenite în baza poliţei de asigurare încheiate cu SC C SA aparţine pârâtei.

În consecinţă, conform art. 24.3 raportat la art. 24.2 din contractul de leasing, pârâta datorează reclamantei despăgubirea neîncasată de la asigurător, respectiv diferenţa dintre valoarea iniţială a bunului, din care se scad valoarea avansului achitat de utilizator şi valoarea redevenţelor achitate, exclusiv dobânda aferentă, conform modului de calcul de la fila 76 aceasta fiind de 19.049 euro + TVA, adică 22.668,31 euro.

Pentru aceste motive, instanţa va admite cererea şi va obliga pârâta să plătească reclamantei echivalentul în lei al sumei de 22.668,31 euro la cursul de vânzare al băncii X SA (cursul de schimb prevăzut în contractul de leasing) de la data scadenţei fiecărei rate rămase neachitată din contractul de leasing financiar.

În temeiul art. 274 C.pr.civ. pârâta va suporta şi cheltuielile de judecată efectuate de reclamantă, reprezentând taxa judiciară de timbru şi timbrul judiciar.

2