Reţinere circumstanţe agravante

Sentinţă penală 1354 din 14.07.2009


În baza art.192 alin.2 C.pen. condamna pe inculpatul........ , CNP ....... domiciliat.... , în stare de arest preventiv în PNT Margineni, la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de violare de domiciliu, fapta din data de 02.11.2008.

În baza art.197 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.75 alin.2 C.pen., condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 9(noua) ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de viol, fapta din data de 02.11.2008, parte vatamata......

În baza art.65 C.pen. rap.la art. 66 C.pen. interzice inculpatului drepturile prevazute la art. 64 alin. 1 lit.a teza aIIa, lit.b, lit.e C.pen, pe o perioada de 7 ani.

În baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p. contopeste cele 2 pedepse aplicate prin hotarârea de fata, în final, inculpatul urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 9 (noua)ani închisoare.

În baza art.35 alin.1 si alin2 C.pen. aplica pe lânga pedeapsa rezultanta de 9 ani închisoare, pedeapsa complementara a interzicerii drepturile prevazute la art. 64 alin. 1 lit.a teza a-II-a, lit.b, lit.e C.pen, pe o perioada de 7 ani.

Cu aplic. art. 71 si 64 lit. a si b C.p., cu exceptia dreptului de a alege în alegerile legislative, prev. de art. 64 al.1 lit. a C.pen.

În temeiul art. 350 alin.1 C.proc.pen. mentine arestarea preventiva a inculpatului .

În baza art. 88 Cod Penal deduce perioada retinerii si a arestarii preventive de la 03.11.2008 la zi.

În baza art. 14 C.proc.pen.rap. la art. 346 alin. 1 C.p.p., art. 998, 999 C.civ., admite actiunea civila formulata de partea vatamata-parte civila....., domiciliata...... si obliga inculpatul la plata sumei de 20 000 reprezentând daune morale.

În baza art.191 alin.1 C.proc.pen., obliga inculpatul la plata sumei de 600 lei reprezentând cheltuieli judiciare catre stat.

Cu apel în 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public, de la comunicare pentru inculpat si partile lipsa.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 14.07.2009.

Pentru a ajunge la aceasta solutie, instanta a retinut urmatoarele:

Prin Rechizitoriul nr.9851/P/2008 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Ploiesti, inculpatul......, a fost trimis în judecata în stare de arest preventiv, sub aspectul savârsirii infractiunilor de viol, fapta prevazuta de art.197 alin.1 si de violare de domiciliu, fapta prevazuta de art.192 alin.2 C.pen, cu aplicarea art.33 lit.a C.pen.

În actul de sesizare al instantei s-a retinut ca inculpatul, la data de 02.11.2008, a întrat în locuinta partii vatamate....., fara voia acesteia si ar fi întretinut acte sexuale prin constrângere cu aceasta.

Faptele retinute în sarcina inculpatului, au fost probate în cursul urmaririi penale prin urmataorele mijloace de proba: proces verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica, declaratii martori, declaratie partea vatamata, parte civila, raport de constatare tehnico-stiintifica, raport medico-legal psihiatric al inculpatului, concluzie preliminara din data de 02.11.2008, scriosare medicala, certificat medico-legal emis de SML Prahova.

In cursul judecatii au fost reaudiat inculpatul........, partea vatamata, martorii audiati în cursul urmaririi penale si un martor în circumstantiere.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La data de 02.11.2009, în jurul orelor 19.00, inculpatul..... a patruns în imobilul reprezentând locuinta partii vatamate......., situat în comuna, jud. , fara voia acesteia, prin fortarea usii de acces.

Cele retinute anterior sunt probate prin declaratiile partii vatamate-parte civila (f.48), coroborate cu Procesul Verbal de cercetare la fata locului din data 03.11.2008 (f.5 d.u.p.), din care reiese ca unul dintre belciugele usii de acces de la imobilul în care locuia partea vatamata a fost rupt, Proces verbal încheiat în urma conducerii în teren a inculpatului din data de 3.11.2008 (f.13 d.u.p.), plansa fotografica (f.16-17 d.u.p.), plansa fotografica (f.27 d.u.p.), inculpatul recunoscând partial ca ar fi intrat în locuinta partii vatamate, în dorinta de a fura, gasind usa de acces deschisa, afirmatie care însa nu va fi retinuta de instanta, avînd în vedere ca din probele administrate rezulta urmele de fortare exercitate asupra usii de acces.

În drept, fapta inculpatului, care la data de 2.11.2009, în jurul orelor 19.00, a patruns în locuinta partii vatamate..., întruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu, prev. de art. 192 alin. 2 C.pen., instanta retinând circumstanta agravanta a comiterii în timpul noptii, avînd în vedere ora la care s-a comis fapta si anotimpul, respectiv luna noiembrie, fiind cunoscut ca în aceasta perioada a anului, la ora 19, este întuneric, în baza textului legal anterior aratat, instanta urmeaza sa dispuna condamnarea inculpatului.

La individualizarea pedepsei pe care o va aplica inculpatului instanta va tine cont de criteriile  generale de  individualizare  prevazute de art.72 Cod penal,  limitele de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savârsite, modul de actionare, faptul ca acesta nu a recunoscut decât partial comiterea faptei, partea vatamata fiind o persoana în vârsta, respectiv 82 de ani, locuind singura, în mediul satesc, aspecte care au fost valorificate de catre inculpat, tinând totodata cont de persoana si conduita inculpatului, care nu are antecedente penale, apreciind ca o pedeapsa în cuantum de  3(trei) ani închisoare este necesara pentru a se asigura  atingerea scopurilor pedepsei prevazute în art.52 C.pen.

În ceea ce priveste fapta de viol, instanta retine ca la data de 02.11.2008, în jurul orelor 19.00, dupa ce inculpatul a patruns în locuinta partii vatamate...., a încercat sa întretina un raport sexual normal prin constrângere cu aceasta si nereusind, datorita faptului ca nu a avut erectie, a introdus în vaginul acesteia degetul aratator de la mâna dreapta, de mai multe ori.

La stabilirea încadrarii juridice a faptei, instanta va avea în vedere si dispozitiile Deciziei III/23.05.2005 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata în recurs în interesul legii, care defineste notiunea de act sexual de orice natura, prevazuta de art.197 C.pen., ca fiind orice modalitate de a obtine a unei  satisfactii sexuale prin folosirea sexului sau actionând asupra sexului.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu vinovatie sub forma intentiei directe, aspect dedus din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptei savârsite si a rezultatului, atitudinea de nerecunoastere a acestuia fiind contrazisa de ansamblul probatoriului administrat în cauza, respectiv declaratiile partii vatamate, ale martorilor care au fost prezenti imediat dupa consumarea infractiunii si care l-au vazut iesind din casa partii vatamate, respectiv martorul....( f.55).... (f.73), precum si din Concluzia Preliminara a SML Prahova (f.53 d.u.p.), precum si partial din Raportul de Constatare tehnico-stiintifica întocmit de Institutul de Criminalistica nr.758079/05.01.2009 (f.64 d.u.p.), respectiv concluziile acestuia referitoare la analiza fragmentului textil provenind din cearceaf ridicat de la partea vatamata... si depozitul subunghial ridicat de la degetul aratator de la mâna dreapta a inculpatului....., din care reiese indubitabil ca într-adevar între partea vatamata si inculpat a existat un act sexual.

Aspectul ca actul sexual a avut loc prin constrângere rezulta din ansamblul actelor medicale si medico-legale efectuate în cauza, din care rezulta ca partea vatamata a prezentat leziuni traumatice corporale externe, care au necesitat 14-15 zile de îngrijiri medicale si care au necesitat tratament chirurgical sub anestezie generala, ulterior, ca urmare a traumelor suferite, partea vatamata fiind internata la Spitalul de Psihiatrie Voila.

Instanta, având în vedere vârsta partii vatamate, respectiv 82 de ani, aspectul ca inculpatul a actionat asupra acesteia cu o deosebita forta si cruzime, denotând o lipsa evidenta a reperelor morale, va retine în sarcina acestuia cele aratate mai sus ca si circumstanta agravanta judiciare, în acceptiunea art.75 alin.2 C.pen., urmând sa fie avute în vedere la stabilirea pedepsei finale, la individualizarea acesteia instanta tinând cont de criteriile  generale de  individualizare  prevazute de art.72 Cod penal,  limitele de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savârsite, modul de actionare, faptul ca acesta nu a recunoscut comiterea faptei, aratând ca a fost obligat de catre organele de urmarire penala sa se masturbeze pentru a-i fi prelevata sperma, partea vatamata fiind o persoana în vârsta, locuind singura, în mediul satesc, aspecte care au folosite de catre inculpat pentru a facilita savârsirea infractiunii, tinând totodata cont de persoana si conduita inculpatului, care nu are antecedente penale, apreciind ca o pedeapsa în cuantum de  9(noua) ani închisoare este necesara pentru a se asigura  atingerea scopurilor pedepsei prevazute în art.52 C.pen.

În baza art.65 C.pen. rap.la art. 66 C.pen. va interzice inculpatului drepturile prevazute la art. 64 alin. 1 lit.a teza aIIa, lit.b, lit.e C.pen, pe o perioada de 7 ani, apreciind ca inculpatul se face nedem de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice, de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, precum si dreptul de a fi tutore si curator, acesta denotând prin întrega activitate infractionala ca nu poseda un sistem axiologic care sa îl faca compatibil cu exercitiul acestor drepturi.

În baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p. va contopi cele 2 pedepse aplicate prin hotarârea de fata, în final, inculpatul urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 9 (noua)ani închisoare.

În baza art.35 alin.1 si alin2 C.pen. va aplica pe lânga pedeapsa rezultanta de 9 ani închisoare, pedeapsa complementara a interzicerii drepturile prevazute la art. 64 alin. 1 lit.a teza a-II-a, lit.b, lit.e C.pen, pe o perioada de 7 ani.

Va face aplicarea art. 71 si 64 lit. a si b C.p., cu exceptia dreptului de a alege în alegerile legislative, prev. de art. 64 al.1 lit. a C.pen.

În temeiul art. 350 alin.1 C.proc.pen.va mentine arestarea preventiva a inculpatului .....

În baza art. 88 Cod Penal va deduce perioada retinerii si a arestarii preventive de la 03.11.2008 la zi.

Sub aspectul laturii civile, instanta constata ca partea vatamata s-a constituit în termenul legal prevazut de art.15 alin.2 C .proc.pen., parte civila cu suma de 20.000 lei, reprezentând daune morale, apreciind, având în vedere natura faptei savârsite, generatoare de suferinte intense fizice si în special psihice si actele medicale depuse la dosar, ca acest cuantum al daunelor morale este pe deplin dovedit, suferintele cauzate partii civile reclamând obligarea inculpatului la acoperirea prejudiciului nepatrimonial produs, despagubirile morale având drept scop diminuarea acestor suferinte.

În baza art. 14 C.proc.pen.rap. la art. 346 alin. 1 C.p.p., art. 998, 999 C.civ., admite actiunea civila formulata de partea vatamata-parte civila...... si va obliga inculpatul la plata sumei de 20.000 lei reprezentând daune morale.

În baza art.191 alin.1 C.proc.pen., va obliga inculpatul la plata sumei de 600 lei reprezentând cheltuieli judiciare catre stat.