Furt calificat; complicitate la infracţiunea de retragere de numerar prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fără consimţământul titularului instrumentului respectiv; s...

Sentinţă penală 2078 din 04.11.2008


furt calificat; complicitate la infracţiunea de retragere de numerar prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fără consimţământul titularului instrumentului respectiv; schimbare încadrare juridică; prezumţia de nevinovăţie.

SENTINŢA PENALĂ NR. 2078/04.11.2008

 

Prin Rechizitoriul nr... al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului D.M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii  de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit.a, alin. 2 lit. b C.pen.

S-a reţinut în sarcina inculpatului că la data de 13.09.2007 împreună cu numitul A., după o înţelegere prealabilă, a sustras din incinta şcolii Sfântu Vasile geanta părţii vătămate R.D., ce conţinea bunuri şi acte de identitate cauzând un prejudiciu în valoare de 4.200 lei, parţial recuperat.

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: plângerea şi declaraţia părţii vătămate, proces verbal de verificare, declaraţii inculpat.

În cursul cercetării judecătoreşti, s-a procedat la efectuarea de verificări cu privire la domiciliul inculpatului, acesta a fost citat cu mandat de aducere, iar în ciuda demersurilor efectuate inculpatul nu a fost prezentat în instanţă în vederea audierii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 13.09.2007 inculpatul împreună cu numitul " A" au pătruns în incinta Şcolii Generale Sf. Vasile. Aici, în timp ce inculpatul stătea de pază la uşa sălii de consiliu, numitul A. a pătruns în interior, de unde a sustras geanta aparţinând părţii vătămate R.D., geantă ce conţinea bani, carduri, acte de identitate, chei de la apartament şi un telefon mobil.

Din interiorul genţii cei doi au luat şi două carduri bancare, cu care au efectuat operaţiuni de extragere de numerar.

Aşa cum reiese din procesul verbal aflat la fila 12 d.u.p., încheiat cu ocazia vizionării înregistrărilor video efectuate la A.T.M.-ul cu nr. 3006 aparţinând Băncii Transilvania, situat la parterul magazinului Omnia, la data de 13.09.2007, în intervalul 13.10-13.14 şi-au făcut apariţia două persoane, dintre care una, având pe cap o şapcă kaki, a efectuat operaţiuni de extragere numerar, cealaltă persoană (inculpatul) stând de pază.

Din procesul verbal aflat la fila 14 d.u.p., încheiat cu ocazia vizionării înregistrărilor video efectuate la A.T.M.-ul aparţinând Pireus Bank, la data de 13.09.2007 în intervalul 13.01-13.04  şi-au făcut apariţia două persoane, dintre care una, având pe cap o şapcă kaki, a efectuat operaţiuni de extragere numerar, cealaltă persoană (inculpatul) stând de pază.

Din declaraţiile inculpatului date în cursul urmăririi penale, reiese că s-a deplasat împreună cu A. la două bancomaturi, unde A. a extras numerar de pe cardurile aflate în geata sustrasă iar banii i-au împărţit. Inculpatul a mai precizat că A. purta pe cap o şapcă kaki în momentul în care s-a deplasat la sediile băncilor.

Inculpatul a mai arătat că după sustragere, au abandonat geanta în parcarea unor blocuri, de unde a fost recuperată de organele de poliţie şi predată părţii vătămate pe bază de dovadă ( f. 9,10 d.u.p.).

Situaţia de fapt descrisă reiese din declaraţiile părţii vătămate, din procesele verbale încheiate cu ocazia vizionării înregistrărilor video efectuate la A.T.M.-urile menţionate, care se coroborează cu declaraţiile date în cursul urmăririi penale de către inculpat.

În drept, fapta inculpatului care a stat de pază în timp ce A. a sustras genta părţii vătămate, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la furt calificat, prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit.a, alin. 2 lit. b C.pen.

În drept, fapta inculpatului care, în baza aceleiaşi rezoluţi infracţionale, a stat de pază în timp ce numitul A. a efectuat două operaţiuni de extragere de numerae de pe cardurile găsite în geanta sustrasă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la infracţiunea de retragere de numerar prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fără consimţământul titularului instrumentului respectiv,prev. de art. 26 rap. la art. 27 pct. 1 din Legea nr. 365/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2. Instanţa consideră că sunt aplicabile dispoziţiile art. 41 alin. 2 C.pen., întrucât s-au efectuat două extrageri de numerar, chiar dacă la un interval foarte scurt de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale.

Instanţa va disune astfel în baza art. 334 C.p.p., dispune schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului D. M. V., din infracţiunea de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit.a, alin. 2 lit. b C.pen., în infracţiunile prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit.a, alin. 2 lit. b C.pen. şi art. 26 rap. la art. 27 pct. 1 din Legea nr. 365/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen, texte de lege în baza cărora va dispune condamnarea inculpatului.

1

Domenii speta