Plângere contravenţională. Termen

Sentinţă civilă 4750 din 19.05.2008


Prin sentinta civila nr. 4750/2008 pronuntata de Judecatoria Ploiesti, a fost admisa exceptia de tardivitate a formularii plângerii si a respins plângerea formulata de petentul R.D. în contradictoriu cu intimatul I.P.J Prahova.

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut ca la data de 05.03.2008 petentul R.D. a formulat plângere împotriva procesului-verbal de contraventie întocmit de intimat la data de 24.05.2007.

În motivarea plângerii petentul a aratat ca la data de 12.02.2008 a fost înstiintat sa se prezinte la organul de politie pentru a preda permisul de conducere, dar ca, în realitate a aflat ca i-a fost suspendat permisul de conducere la data întocmirii procesului-verbal, la 29.05.2007.

În temeiul art. 137 alin. 1 C.pr.civ., instanta se va pronunta mai întâi asupra exceptiei tardivitatii plângerii care face de prisos cercetarea în fond a pricinii.

Conform art. 26 alin. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire. Alineatul al treilea prevede ca în cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Articolul 27 prevede: comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Potrivit art. 31 alin. 1 din OG nr. 2/2001, împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânarii sau comunicarii acestuia.

Pentru respectarea art. 34 din OG nr. 2/2001, instanta competenta sa solutioneze plângerea verifica daca aceasta a fost introdusa în termen.

Articolul 101 alin. 1 C.pr.civ. stabileste ca termenele se înteleg pe zile libere, neintrând în socoteala nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârsit termenul. Alineatul 5 al aceluiasi articol prevede ca termenul care se sfârseste într-o zi de sarbatoare legala, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi pâna la sfârsitul primei zile de lucru urmatoare.

Având în vedere dispozitiile legale de mai sus, retinând ca procesul-verbal contestat a fost încheiat la 29.05.2007, fiind comunicat petentului la data de 05.06.2007, observând data înregistrarii plângerii la instanta (15.02.2008), instanta constata ca plângerea a fost formulata în afara termenului prevazut de lege.

19. Pentru a ajunge la solutia de mai sus, instanta a avut în vedere faptul ca petentul fusese oprit în trafic la data de 29.05.2007, i se adusese la cunostinta acuzatia contraventionala, agentul constatator a dorit sa-i înmâneze procesul-verbal, însa petentul a refuzat sa semneze de primire. În acest context, s-a optat pentru comunicarea procesului-verbal prin posta.

Instanta a retinut si subliniaza faptul ca petentul a avut cunostinta despre întocmirea unui proces-verbal la data de 29.05.2007. Petentul a fost oprit în trafic de un agent de politie care i-a adus la cunostinta fapta contraventionala de care este acuzat si s-a dorit la acel moment sa i se înmâneze procesul-verbal. Petentul însa a refuzat primirea si semnarea procesului-verbal, context în care au devenit incidente normele din art. 26, 27 din OG nr. 2/2001.

Refuzul petentului de a primi procesul-verbal la data întocmirii, la 29.05.2007, apoi, refuzul petentului R. D. de a primi procesul-verbal de la agentul postal si refuzul de a se prezenta la oficiul postal nu poate fi invocat de petent în sprijinul sau.