Omor deosebit de grav, comis prin cruzimi – art. 176 lit. a C.pen.; Condiţii în care poate fi reţinută această formă agravantă a infracţiunii
Circumstanţa agravantă prevăzută de art. 176 lit. a Cod penal presupune utilizarea unor mijloace şi procedee sălbatice, nemiloase, care depăşesc pe cele proprii acţiunii de a ucide şi care cauzează victimei mari dureri, determinând oroare şi revoltă în psihicul celor care iau cunoştinţă de faptă.
Din modul în care a acţionat inculpatul, prin aplicarea a numeroase lovituri peste capul victimei, cu o piatră de mari dimensiuni şi cu forţă, producându-i eviscerarea de substanţă cerebrală, enucleere globi oculari, detaşare de piramidă nazală şi maxilar superior, inculpatul şi-a reprezentat atât rezultatul final, a cărui producere a urmărit-o, moartea victimei, cât şi faptul că acţionând astfel, cauzează acesteia, premergător morţii, grele suferinţe.
Curtea de Apel Iaşi, decizia penală nr. 146 din 21 septembrie 2010
Tribunalul Bistrița Năsăud
Omor calificat. Praeterintenţie.
Tribunalul Bistrița Năsăud
Tentativă la omor. Lovirea victimei în zone vitale. Intenţie indirectă.
Curtea de Apel Galați
Tentativă de omor. Diferenţă faţă de infracţiunea de loviri sau alte violenţe. Importanţa noţiunii de punere în primejdie a vieţii persoanei.
Tribunalul Iași
Tentativă la infracţiunea de omor calificat. Reţinerea formei calificate prev. de art. 189 alin. 1 lit. e Cod penal (o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor)
Tribunalul Bacău
Omor calificat