Procedura în cauzele cu infractori minori. Judecarea cauzei în lipsa referatului de evaluare. Nulitate absolută. Consecinţe.

Decizie 20/A din 02.06.2008


Procedura în cauzele cu infractori minori. Judecarea cauzei în lipsa referatului de evaluare. Nulitate absolută. Consecinţe.

Codul de procedură penală:art. 197,482.

În conformitate cu dispoziţiile art. 482 alin. 2 Codul de procedură penală în cauzele cu inculpaţi minori, instanţa de judecată are obligaţia să dispună efectuarea referatului de evaluare de către serviciul de probaţiune de pe lângă tribunalul în a cărui circumscripţie îşi are locuinţa minorul, potrivit legii, cu excepţia cazului în care efectuarea referatului de evaluare a fost solicitată în cursul urmăririi penale, potrivit dispoziţiilor alin. 1, situaţie în care dispunerea referatului de către instanţă este facultativă.

Aceste dispoziţii sunt imperative, încălcarea lor, atrăgând nulitatea prevăzută de art. 197 alin. 2 din Codul de procedură penală.

Secţia pentru cauze cu minori şi de familie - decizia penală  nr. 20/A/2 iunie 2008

Constată că prin  sentinţa penală nr. 188 din 18 iunie 2007  pronunţată de Tribunalul Alba – Secţia penală în dosar nr. 451/107/2006 s-au respins  cererile inculpaţilor de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru care au fost trimişi în judecată şi au fost condamnaţi inculpaţii :K.G. şi T.B.R. la o pedeapsă de câte  7 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, prev. şi ped. de art.211 alin.1, 2 lit.b),c), alin.2/1 lit.a) Cod penal cu aplicarea art.75 lit.c) Cod penal şi inculpatul minor G.A.T. la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, prev. şi ped. de art.211 alin.1,2 lit.b,c alin.2/1 lit.a Cod penal cu aplicarea art.99 şi următoarele Cod penal.

Au fost interzise inculpaţilor drepturile prev. de art.64 lit.a),b) şi c) Cod penal pe durata prev. de art.71 Cod penal.

Pentru a pronunţa această hotărâre s-a reţinut, în esenţă, de către instanţa de fond că, în noaptea de 11/12 februarie 2006 în jurul orelor 01,30 inculpaţii K. G. şi  T. B. R. împreună cu inculpatul minor  G. A. T. aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice,  în timp ce se întorceau de la discotecă , s-au întâlnit pe stradă cu partea vătămată F. L. moment în care inculpatul K.G. l-a abordat întrebându-l dacă nu are telefon mobil iar când partea vătămată a scos telefonul din buzunar acest inculpat i l-a smuls din mână. Când a încercat recuperarea telefonului ceilalţi doi inculpaţi, respectiv minorul  G.A.T. şi  T. B. R. au intervenit, minorul aplicându-i părţii vătămate o lovitură în gură  cu o sticlă de bere iar inculpatul T. B. R. adoptând o atitudine agresivă, ameninţătoare alături de ceilalţi doi inculpaţi.

S-a mai reţinut că urmare a agresiunii  victima a suferit leziuni în zona buzelor şi i s-au fracturat patru dinţi , leziunile necesitând pentru vindecare 12-14 zile de îngrijiri medicale.

Instanţa de fond a respins cererea de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea pentru care au fost trimişi în judecată - tâlhărie, în infracţiunea de abuz de încredere, formulată de către cei trei inculpaţi cu motivarea că fapta inculpaţilor constând în sustragerea telefonului mobil de la partea vătămată urmată de violenţe pentru ca inculpaţii să păstreze bunul sustras,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie .

Împotriva acestei sentinţe penale au declarat apel în termen toţi cei trei inculpaţi şi partea civilă F. L., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, atât sub aspectul laturii penale , cât şi sub aspectul laturii civile .

Prin decizia penală nr. 20/A din  2 Iunie 2008 , Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia pentru cauze cu minori şi de familie a admis apelurile declarate de inculpaţii G. A. T., K. G. şi T. B. R. şi partea civilă F. L., a casat hotărârea penală atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond, respectiv, Tribunalul Alba – Secţia penală.

Prin aceeaşi decizie au fost  menţinute ca valabile  actele procedurale efectuate de instanţa de fond  până la data de 18 iunie 2007.

Pentru a pronunţa această hotărâre s-a reţinut în considerente de către instanţa de apel  următoarele:

Ca o chestiune prealabilă, care prevalează examinării motivelor de desfiinţare invocate de apelanţi, Curtea de apel , potrivit art. 197 alin. 1, 2 şi 3  Cod procedură penală combinat cu art. 482 din acelaşi cod, a  analizat, din oficiu, ca motiv de casare, problema neefectuării în cauză a referatului de evaluare privind pe inculpatul minor G. A. T ., motiv de ordine publică pus în discuţia contradictorie a părţilor la termenul de judecată din 2 iunie 2008 , când s-a judecată cauza.

Aşa cum s-a arătat în expunerea situaţiei de fapt, cauza dedusă prezentei judecăţi este o cauză cu inculpat minor.

Obligativitatea efectuării referatului de evaluare este un element caracteristic în cadrul procedurii speciale de judecată a inculpaţilor minori, cu caracter complimentar faţă de procedură obişnuită.

Aşa cum se arată în art. 482 alin. 2 Cod procedură penală, astfel cum a fost modificat de articolul unic din Ordonanţa de Urgenţă nr. 31 din 19 martie 2008 (publicată în M. Of. nr. 224 din 24 martie 2008)  „ În cauzele cu inculpaţi minori, instanţa de judecată are obligaţia să dispună efectuarea referatului de evaluare de către serviciul de probaţiune de pe lângă tribunalul în a cărui circumscripţie îşi are locuinţa minorul, potrivit legii, cu excepţia cazului în care efectuarea referatului de evaluare a fost solicitată în cursul urmăririi penale, potrivit dispoziţiilor alin. 1, situaţie în care dispunerea referatului de către instanţă este facultativă.”

Potrivit art. 197 alin. 2 Cod procedură penală  printre încălcările care atrag nulitatea absolută sunt şi dispoziţiile relative la efectuarea referatului de evaluare în cauzele cu infractori minori, nulitate ce nu poate fi înlăturată în nici un mod şi care poate fi invocată în orice stare a procesului chiar şi din oficiu ( art. 197 alin. 3 ).

Din economia acestor texte legale rezultă că în cauzele cu infractori minori  obligativitatea referatul de evaluare pentru instanţa de judecată există întotdeauna când nu a fost efectuat în cursul urmăririi penale, hotărârea pronunţată cu nerespectarea acestor dispoziţiile legale fiind sancţionată cu nulitatea absolută şi este  supusă casării cu trimiterea cauzei spre rejudecare.

Examinând actele şi lucrările dosarului, Curtea a  constatat că nici în cursul urmăririi penale şi nici în cursul procedurii desfăşurate în faţa instanţei de fond nu a fost efectuat referatul de evaluare în ce-l priveşte pe inculpatul  minor G. A. T.

În acest context, şi raportat la textele de lege citate anterior, hotărârea pronunţată de judecătorul de fond este lovită de nulitate absolută, fiind supusă casării cu trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond.

Aşa fiind, conf. art. 379 pct. 2 lit. b) teza finală Cod procedură penală s-au  admis ca fondate apelurile declarate de cei trei  inculpaţii G. A. T., K. G. şi T. B. R., s-a casat hotărârea penală atacată cu trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond, Tribunalul Alba – Secţia penală.

Totodată, pentru o judecată unitară a cauzei s-a admis şi apelul declarat de partea civilă F.L. împotriva aceleiaşi  sentinţei penale .

Conf. art. 383 alin. 3 Cod procedură penală s-au menţinut ca valabile  actele procedurale efectuate de instanţa de fond până la termenul de judecată din  18 iunie 2007.

În rejudecare, s-a recomandat instanţei de trimitere  efectuarea referatului de evaluare în ce-l priveşte pe minorul G. A.T., conf. art. 482 Cod procedură penală.

De asemenea, s-a recomandat ca judecătorul de fond în rejudecare  să ţină seama de toate motivele invocate de apelanţi în faţa instanţei de apel.

(Notă: Prezenta decizie a rămas definitivă prin nerecurare la data de 18 iunie 2008.)

Domenii speta