Interzicerea drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. c Cod penal. Neexaminarea de către instanţă a criteriilor stabilite de art. 71 al.3 Cod penal.
Aplicarea pedepsei accesorii, prin interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 teza I lit. a-c din Codul penal nu se va face în mod automat prin efectul legii, ci se va supune aprecierii instanţei, în funcţie de criteriile stabilite în art. 71 al.3 Cod penal.
Secţia penală – Decizia penală nr. 29/A/18 martie 2008
Prin sentinţa penală nr. 8/16.01.2008 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosar penal nr. 2499/97/2007, inculpatul M.I. a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 16 ani pentru infracţiunea de omor calificat şi port ilegal de cuţit.
S-a făcut aplicarea art. 64 lit. a-c Cod penal.
Pentru a hotărî astfel Tribunalul a reţinut că în seara zilei de 17 mai 2007, inculpatul s-a deplasat la locuinţa victimei şi după ce au ieşit în faţa blocului, i-a aplicat acestuia o lovitură cu cuţitul în zona toracelui, lovitură ce i-a provocat decesul.
Împotriva hotărârii a declarat apel partea civilă B.C. şi inculpatul M.I.
Apelul inculpatului este fondat .
În ce priveşte pedeapsa accesorie prevăzută de art. 64 lit. c Cod penal - interzicerea dreptului de a ocupa o funcţiei sau exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii - faţă de împrejurările cauzei şi persoana inculpatului care este muncitor necalificat, Curtea apreciază că nu se impune interzicerea acestui drept.
Interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. c Cod penal ar apărea ca o sancţiune suplimentară, disproporţionată, excesivă şi nejustificată raportat la circumstanţele cauzei.
Apelul a fost admis, iar hotărârea desfiinţată cu consecinţa înlăturării dispoziţiilor privind interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. c Cod penal.
Curtea de Apel Iași
Confiscare specială
Curtea de Apel Bacău
Vătămare corporală gravă din culpă; condiţii pentru reţinerea agravantei prevăzută de aliniatul 4 al articolului 184 Cod penal, în situaţia în care inculpatul care conducea autovehiculul aparţinând unei societăţi comerciale, nu era angajat în funcţie...
Judecătoria Gura Humorului
Art. 278/1 cod procedură penală - plângere împotriva ordonanţei procurorului
Curtea de Apel Timișoara
Infracţiunea de vătămare corporală gravă. Stabilirea formei de vinovăţie. Încadrare juridică. Consecinţe
Judecătoria Onești
Art. 215 1 > Penal