Conflict negativ de competenţă.

Decizie 31 din 07.06.2010


Presedintele asociatiei de proprietari nu are încheiat cu asociatia un contract individual de munca, ci textul de lege mai sus aratat precizeaza ca poate fi remunerat în baza unui contract de mandat, astfel ca în cauza nefiind vorba de un conflict de munca, competenta în prima instanta nu apartine Tribunalului, ca instanta de fond specializata în solutionarea conflictelor de munca, ci competenta apartine judecatoriei, ca instanta de drept comun.

Prin cererea adresata Judecatoriei Tg-Jiu la data de 09.12.2009 si înregistrata sub nr. 16295/318/2009, petenta Asociatia de Proprietari nr. 18 Tg-Jiu a solicitat in contradictoriu cu intimatul T.D.A. sa fie obligat acesta la plata de despagubiri pentru prejudiciul suferit de petenta, în suma de 9230 lei, ca urmare a managementului defectuos.

În motivare, petenta a aratat ca intimatul, in calitate de administrator, a desfacut contractul individual de munca al fostei administratore M. A. fara a verifica aspectele legale si cu întârziere, astfel încât, pe perioada 20.09.2007 - 06.01.2009 contractul respectiv de munca si-a produs efectele fiind achitata suma de 9230 lei.

Cauza a fost declinata prin sentinta civila nr. 1996/17.03.2010 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu, spre competenta solutionare Tribunalului Gorj, Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale.

Dosarul a fost reînregistrat pe rolul Tribunalului Gorj, Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale la data de 23.04.2010 sub nr. 3996/95/2010.

Tribunalul a retinut urmatoarele:

Intimatul T.D.A. este administrator la Asociatia de Proprietari nr. 18 Tg-Jiu care l-a chemat în judecata pentru acoperirea unui prejudiciu produs în urma managementului îndeplinit de intimat în calitate de administrator al asociatiei de proprietar.

În aceste conditii, desi prejudiciul a fost cauzat, conform sustinerilor unitatii petitionare, de un angajat al acesteia, raporturile dintre aceste parti nu sunt guvernate de dispozitiile Codului muncii, prejudiciul nu a fost creat ca urmare a desfasurarii unor raporturi de munca.

Prin sentinta nr.1465 din 13 mai 2010 a Tribunalului Gorj a fost declinata competenta de solutionare a cauzei în favoarea Judecatoriei Tg-Jiu, s-a  constatat ivit conflictul negativ de competenta, a fost suspendata din oficiu cauza înaintat dosarul Curtii de Apel Craiova spre solutionarea conflictului negativ de competenta.

Examinând actele si lucrarile dosarului, Curtea a retinut urmatoarele:

Din cererea introductiva reiese ca pârâtul a avut calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari nr.18 Tg. -Jiu.

Potrivit  art.21 din Legea nr.230/2007- la adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotarî numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.

Art. 32 din Legea nr.230/2007 prevede ca presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotarârii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.

Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau în solidar, dupa caz, în fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

Fata de aceste dispozitii se retine ca presedintele asociatiei de proprietari nu are încheiat cu asociatia un contract individual de munca, ci textul de lege mai sus aratat precizeaza ca poate fi remunerat în baza unui contract de mandat, astfel ca în cauza nefiind vorba de un conflict de munca, competenta în prima instanta nu apartine Tribunalului, ca instanta de fond specializata în solutionarea conflictelor de munca, ci competenta apartine judecatoriei, ca instanta de drept comun.

Astfel fiind, Curtea în baza art. 20 si urm. C.pr. civ.va stabili competenta de solutionare a cauzei în favoarea Judecatori Tg.Jiu.

1