Constatare încetare de drept a mandatului de primar

Decizie 4346 din 12.09.2007


Legea produce efecte pentru viitor, aplicându-se numai situaţiilor juridice care se ivesc după intrarea acesteia în vigoare.

Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Mehedinţi, reclamantul Partidul România Mare – Filiala Judeţeană Mehedinţi a chemat în judecată pe pârâta Instituţia Prefectului Judeţului Mehedinţi, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate încetarea de drept a mandatului de primar al localităţii Balta, Judeţul Mehedinţi.

A motivat acţiunea arătând că în urma alegerilor din anul 2004, d-nul Dascălu Petre Şerban a fost ales primar al comunei Balta, pe lista Partidului România Mare, iar potrivit declaraţiei de apartenenţă politică şi-a pierdut calitatea de membru al acestui partid pe lista căruia a fost ales.

În drept, cererea a fost întemeiată pe prevederile  art. 15 alin. 2 lit. g din Legea nr. 393/2004, modificată prin Legea nr. 249/2006.

Prin sentinţa nr. 597/CONT/ 7 februarie 2007 pronunţată, în dosarul nr. 1118/101/2006 Tribunalul Mehedinţi a respins acţiunea reclamantului.

Prima instanţă a apreciat că, potrivit prevederilor art. 15 alin. 2 lit.g din Legea nr. 393/2004, calitatea de primar încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului prin pierderea prin demisie a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

S-a mai reţinut că potrivit art.16 din aceeaşi lege, în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului, în speţă aceste prevederi nefiind îndeplinite.

A avut în vedere Tribunalul că Legea nr. 249/2006 a intrat în vigoare la 30.06.2006 şi că întrucât  Dascălu Petre Şerban a formulat adeziune la Partidul Democrat înainte de data intrării în vigoare a legii, acesta nu intră sub incidenţa prevederilor art. 15 alin.2 lit. g din  legea nr. 393/2004 modificată.

Împotriva sentinţei Tribunalului Mehedinţi s-a declarat recurs de către reclamantul Partidul România Mare.

În motivele de recurs a arătat că din declaraţia de apartenenţă politică publicată şi în Monitorul Oficial al Judeţului Mehedinţi, rezultă că domnul Dascălu Petre Şerban este membru al altui partid politic, pierzându-şi calitatea de membru al partidului pe lista căruia a fost ales.

A precizat că prin pierderea calităţii de membru al partidului pe lista căruia a fost ales sunt întrunite cerinţele pentru încetarea de drept a mandatului, în raport de prevederile art.15 alin.2 lit.g1 din Legea 393/2004 modificată şi republicată.

Recursul este nefondat, aşa cum  se va arăta în motivarea ce se va expune,  în continuare.

La alegerile locale din anul 2004, dl. Dascălu Petre Şerban a candidat pentru funcţia de Primar al Comunei Balta, pe listele Partidului România Mare, ulterior fiind declarat câştigător  al acestor alegeri.

Urmare a modificărilor aduse la Legea nr.393/2004, prin Legea 249/2006, Primarul comunei Balta,  d-nul Dascălu Petre Şerban şi-a declarat apartenenţa la Partidul Democrat.

Partidul România Mare, pe ale cărui liste a candidat primarul Dascălu Petre Şerban, a depus la  data de 2 octombrie 2006 la Prefectura Judeţului Mehedinţi o solicitare ca, în baza art.16 alin.1 din Legea 393/2004 R, Prefectul Judeţului Mehedinţi să ia act, prin ordin, de încetarea mandatului primarului.

Prefectul Judeţului Mehedinţi a răspuns la solicitarea Partidului România Mare, la data de 23 octombrie 2006, în sensul  că nu se poate emite ordin, prin care să se constate încetat de drept mandatul primarului, deoarece Legea 249/2006 produce efecte pentru viitor, şi nu retroactiv.

Analizând legalitatea sentinţei instanţei de fond prin prisma motivelor de recurs formulate de recurentul reclamant şi a dispoziţiilor art. 3041 din Codul de procedură civilă se reţin următoarele aspecte :

Reglementarea legală a modului în care încetează de drept, înainte de termen, mandatul de primar, pentru situaţia pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales este cuprinsă în prevederile art. 15 alin. 2  din  Legea nr. 393/2004, aşa cum a fost modificat prin Legea nr. 249/2006.

Astfel, textul art.15 alin.2 lit.g1 dispune că încetează de drept mandatul de primar în cazul pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărui listă a fost ales.

Din probele administrate în cauză, rezultă că la Consiliul Judeţean Mehedinţi  s-a înregistrat o situaţie privind apartenenţa politică a aleşilor locali, iar la poziţia ocupată de Primarul Dascălu Petre Şerban rezultă că acesta ar fi declarat ca  formaţiune politică Partidul Democrat, însă la dosarul cauzei nu a fost depus nici un act din care să rezulte că primarul şi-a pierdut calitatea de membru al Partidului România Mare, după data intrării în vigoare a art.15 alin.2 lit.g1 .

Dimpotrivă, rezultă că la data intrării în vigoare a modificării aduse Legii 393/2004, în sensul indicat mai sus, Primarul Dascălu Petre Şerban nu mai avea calitatea de membru al PRM, aşa încât nu se mai poate pune în discuţie pierderea calităţii  de membru al acestui partid, prin demisie.

În conformitate cu principiile generale de drept, cu prevederile art.1 din Codul Civil, precum şi cu prevederile art.78 din Constituţia României, legea produce efecte pentru viitor, aplicându-se numai situaţiilor juridice, care se ivesc după data intrării în vigoare a legii.

Legea nu are putere retroactivă, aşa cum de altfel se dispune şi în cuprinsul art.1 din Codul Civil.

În cauza de faţă, reclamantul şi-a declarat apartenenţa politică la un alt partid, înainte de intrarea în vigoare a art.15 alin.2 lit.g1 din Legea 249/2006.

Pentru considerentele enunţate mai sus, din care rezultă că legea nu retroactivează, Curtea apreciază că motivele de recurs sunt nefondate, că sentinţa Tribunalului Mehedinţi este temeinică şi legală.

1