Art.1 din Legea contabilităţii nr.82/1992, instituie pentru persoanele care au calitatea de comerciant obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie.
Art. 1442 alin.2 din Legea nr. 31/1990 republicată, stipulează că administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite de personalul încadrat, conturându-se astfel concluzia că administratorii sociali sunt responsabili cu organizarea şi supravegherea contabilităţii societăţii.
S-a solicitat de către lichidatorul V.L.C. antrenarea răspunderii patrimoniale a administratorilor debitorului, respectiv pârâţii P.L. şi P.M., invocându-se prevederile art. 138 alin. 1 lit. d din Legea nr. 85/2006.
Prin sentinţa Tribunalului Gorj nr. 1090 din 30 iunie 2008 a fost admisă cererea lichidatorului în sensul antrenării răspunderii celor doi administratori, reţinându-se că aceştia nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu Legea nr. 82/1991.
Curtea a apreciat recursul pârâtului P.L. ca fiind nefondat, în condiţiile în care fapta indicată la art. 138 alin. 1 lit.d, are în vedere şi situaţia în care contabilitatea nu este ţinută în conformitate cu legea, în sensul neîntocmirii şi nedepunerii situaţiilor financiare trimestriale, semestriale, anuale, a declaraţiilor fiscale, etc.
Este adevărat că nedepunerea actelor contabile poate avea şi cauze neimputabile părţilor, numai că, în situaţia de faţă, recurentul – pârât, deşi s-a obligat faţă de lichidator să-i pună la dispoziţie actele contabile, a dat dovadă de pasivitate, mulţumindu-se să declare în faţa instanţei de recurs că actele respective se află la contabil.
Art.1 din Legea contabilităţii nr.82/1992, instituie pentru persoanele care au calitatea de comerciant obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, iar art. 1442 alin.2 din Legea nr. 31/1990 republicată, stipulează că administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite de personalul încadrat, conturându-se astfel concluzia că administratorii sociali sunt responsabili cu organizarea şi supravegherea contabilităţii societăţii.
Tribunalul Iași
Derularea procedurii insolvenţei-închiderea procedurii
Curtea de Apel Galați
Cine are legitimare procesuală activă de a formula cererea întemeiată pe disp. art. 138 alin. 1 din Legea 85/2006, în condiţiile în care nu se poate constituit comiterul creditorilor? Inadmisibilitatea cererii formulate de un singur creditor, în cond...
Tribunalul Tulcea
procedura insolvenţei
Curtea de Apel Craiova
Condiţiile compensării creanţelor în procedura insolvenţei. Prescripţia dreptului de a cere executarea silită. Împlinire, întrerupere şi suspendare.
Tribunalul Bacău
Faliment