Veniturile care iau în calcul la stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere

Decizie 123 din 06.05.2008


Obligaţia legală de întreţinere este îndatorirea impusă de lege unei persoane de a acorda altei persoane mijloacele necesare traiului , inclusiv pe cele necesare satisfacerii nevoilor spirituale, iar în cazul copiilor minori, mijloacele pentru educarea, învăţătura şi pregătirea profesională.

În ceea ce priveşte cuantumul obligaţiei de întreţinere, acesta se determină potrivit cu nevoia celui care o solicită şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti. În stabilirea cuantumului întreţinerii se are în mod exclusiv în vedere câştigul din muncă al părintelui ce acordă întreţinerea.

La calcularea cuantumului întreţinerii se vor lua în considerare numai veniturile obişnuite şi constante, iar nu şi cele întâmplătoare sau „posibile”.

Prin sentinţa civilă nr. 4254 din 15 noiembrie 2007 a Judecătoriei Caracal  s-a admis în parte acţiunea formulată de reclamantul P. Vasile  împotriva pârâtei Ş. I., având ca obiect legături personale cu minorul, s-a admis în parte cererea reconvenţională formulată de pârâta , având ca obiect încredinţare minor, minora P. D. E., a fost încredinţată spre creştere şi educare născută  mamei, cu obligarea reclamantului pârât la 200 lei pensie lunară de întreţinere în favoarea minorei.

A fost obligată pârâta reclamantă să-i permită reclamantului pârât să aibă legături personale cu minora în prima şi a treia sâmbătă  între orele 10,00 – 18,00 la domiciliul acestuia.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de  fond a reţinut că este în interesul minorei să fie încredinţată spre creştere şi educare mamei, stabilind însă programul de vizitare a minorei de către tatăl căruia nu i s-a încredinţat copilul, astfel încât să se creeze premisele necesare unor legături personale puternice dintre minoră şi tată, precum şi dintre minoră şi ceilalţi membrii ai familiei paterne.

Împotriva sentinţei a declarat apel reclamantul, care a criticat-o sub aspectul cuantumului pensiei de întreţinere, arătând că instanţa  de fond trebuia să stabilească pensia în funcţie de venitul minim pe economie, întrucât apelantul nu lucrează  şi nu deţine în proprietate pământ, iar minora este în vârstă de doar 1 an şi 8 luni, aşa încât nevoile de întreţinere sunt minore, dar şi cu privire la data de la care se datorează pensia de întreţinere. 

Tribunalul Olt, prin decizia nr. 15/28 ianuarie 2008, a admis apelul declarat de apelantul reclamant ,a schimbat sentinţa în sensul că pensia de întreţinere datorată minorei se va plăti începând cu 24 septembrie 2007, s-au menţinut restul dispoziţiilor sentinţei.

Pentru a se pronunţa astfel tribunalul a avut în vedere următoarele considerente:

Într-adevăr, cererea reconvenţională a fost formulată la 24.09.2007, iar pensia de întreţinere la care a fost obligat apelantul pârât se datorează de la această dată.

Cât priveşte cuantumul pensiei de întreţinere, aceasta se datorează în raport de  totalul veniturilor pe care debitorul obligaţiei de întreţinere le realizează, fiind dovedit cu martorii audiaţi în cauză că acesta are o situaţie materială bună, lucrând în construcţii, realizând un venit de aproximativ 800 lei lunar, situaţie ce rezultă din cercetările efectuate cu ocazia întocmirii anchetei sociale de către Comisia pentru autoritate tutelară şi asistenţă socială D. O. ce se coroborează parţial cu depoziţia martorei F, S.

Faptul că nu s-a depus adeverinţa de venituri la dosarul cauzei, nu este de natură să înlăture celelalte probe , motiv pentru care s-a apreciat  a fi neîntemeiată critica.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs reclamantul criticând-o sub aspectul motivelor de nelegalitate prev. de art. 304 pct. 9 cod pr.civ. în sensul că greşit a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere de 200 lei lunar – pensie calculată la un venit lunar  net de 800 lei

Curtea, analizând decizia prin prisma criticilor formulate în recurs, dar şi în raport cu dispoziţiile legale aplicabile în cauză,  a constatat că recursul este fondat .

Obligaţia legală de întreţinere este îndatorirea impusă de lege unei persoane de a acorda altei persoane mijloacele necesare traiului , inclusiv pe cele necesare satisfacerii nevoilor spirituale, iar în cazul copiilor minori, mijloacele pentru educarea, învăţătura şi pregătirea profesională.

În ceea ce priveşte cuantumul obligaţiei de întreţinere, acesta se determină potrivit cu nevoia celui care o solicită şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti. În stabilirea cuantumului întreţinerii se are în mod exclusiv în vedere câştigul din muncă al părintelui ce acordă întreţinerea.

Prin câştig din muncă se înţelege venitul net.

La calcularea cuantumului întreţinerii se vor lua în considerare numai veniturile obişnuite şi constante, iar nu şi cele întâmplătoare sau „posibile”, iar în cazul în care reclamantul desfăşoară activităţi  ca ziler care îi aduc venituri, instanţa de apel era datoare să analizeze caracterul stabil al acestor câştiguri.

Ori, din însuşi conţinutul anchetei sociale întocmită de Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei D. O. – avută în vedere în cele 2 instanţe la stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere, rezultă că evaluarea câştigurilor reclamantului la nivelul a 800 lei lunar s-a realizat prin aproximare, neavând deci caracter cert.

În raport de lipsa de la dosar a unei adeverinţe din care să rezulte locul de muncă al reclamantului precum şi salariul obţinut de acesta, ca şi de declaraţia autentificată sub nr. 645/7 apr. 2008, din care rezultă că acesta nu este încadrat în muncă, nu desfăşoară activităţi autorizate pe baza liberei iniţiative, nu beneficiază de nici un fel de pensie, nu primeşte ajutor de şomaj, nu realizează nici un fel de venituri cu caracter permanent şi nu lucrează până în prezent la nici o unitate de stat sau particulară cu caracter de muncă, instanţa de apel trebuia să stabilească cuantumul  pensiei de întreţinere datorată la nivelul venitului minim pe economia naţională, venit care pentru perioada relevantă – iulie 2007 – nov. 2007 era, potrivit HG 1825/2006 - privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară şi garantat în plată - de 390 lei. Acest nivel s-a modificat numai de la l ianuarie 2008 prin HG 1507/2007.

Aşa fiind, cuantumul pensiei de întreţinere datorată de reclamant în temeiul disp. art. 86 şi 94 cod fam. este de 90 lei astfel încât, prin admiterea recursului în temeiul art. 312 al. l teza I raportat la art. 304 pct. 9 cod pr.civ., cuantumul pensiei datorate a fost redus până la acest nivel.