Evacuare. Recurs. Cerere de suspendarea executării.

Decizie 2 din 05.11.2008


Suspendarea executării sentinţei civile a fost formulată de către recurenţi în condiţiile art. 300 alin.2 Cod pr. civ., considerând că sunt îndreptăţiţi la suspendarea executării hotărârii de evacuare îndată ce au sesizat instanţa cu judecarea recursului, situaţie în care au achitat cauţiune  în sumă de 300 lei, aşa cum a fost stabilită de către instanţă.

Susţinerea apărătorului intimatei că această cerere de suspendare trebuia formulată obligatoriu în cadrul cererii de recurs şi nu după declararea recursului nu are susţinere în prevederile legale, atât timp cât art. 300 alin.2 Cod pr. civ. prevede expres că, la cerere, instanţa sesizată cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea hotărârii recurate şi în alte cazuri decât cele la care se referă alin.1. Prin urmare, în cursul judecării recursului, partea interesată poate solicita în orice moment suspendarea executării în condiţiile prev. de lege, cu respectarea art. 403 Cod pr. civ.

Este reală susţinerea apărătorului intimatului că în cauză s-a pronunţat o hotărâre de respingere a cererii de suspendare provizorie, prin încheierea nr. 4 din Camera de Consiliu de la 27.06.2008, dar această hotărâre nu poate fi considerată că are autoritate de lucru judecat în prezenta cerere, având în vedere că potrivit art. 1201 Cod civil, autoritate de lucru judecat dobândesc numai hotărârile de fond, nu şi cele vremelnice.

În ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării sentinţei civile formulată de recurenţi, instanţa va  constata că aceasta este întemeiată, fiind o suspendare de drept a executării, prev. de art. 300 alin.1 Cod pr. civ.

Conform normei arătate, recursul suspendă executarea hotărârii numai în cazurile privitoare la strămutarea de hotare, desfiinţarea de construcţii, plantaţii sau a oricăror lucrări având o aşezare fixă, precum şi în cazurile anume prevăzute de lege.

Prezenta cerere de suspendare a executării face parte din categoria situaţilor la care se referă textul de lege în ultima ipoteză, respectiv „şi în cazurile anume prevăzute de lege”.

Conform art. 25 din Lg. 114/1996, republicată, evacuarea chiriaşului se poate face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile. Prin urmare, în prezenta cauză există o situaţie specială anume prevăzută de lege, potrivit căreia până la rămânerea irevocabilă a hotărârii de evacuare, aceasta nu poate fi pusă în executare silită.

Suspendarea executării acţionează deci de drept în baza art. 300 alin.1 Cod pr. civ. rap. la art. 25 alin.1 din Lg. 114/1996, până la soluţionarea recursului, când se va pronunţa o hotărâre irevocabilă,  situaţie în care cererea de suspendare va fi admisă pe acest temei şi faţă de acesta, se va dispune restituirea cauţiunii în cuantum de 300 lei, având în vedere că în această situaţie legea nu prevede obligativitatea achitării unei cauţiuni.