Legea nr. 248/2005. Sentinţă civilă. Putere executorie.

Decizie 342 din 29.10.2008


La data de 5 septembrie  2008, s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, sesizarea prin care petentul  Inspectoratul  Naţional pentru Evidenţa Persoanelor solicita ca, în contradictoriu cu intimatul S.A.,  să se pronunţe o hotărâre, prin care să se dispună  restrângerea pentru intimat a exercitării dreptului la liberă circulaţie pentru o perioadă de cel mult 3 ani, în  Italia.

În motivarea sesizării, s-a arătat că intimatul  a fost returnat  din  Italia, la data de 19  august 2008, în baza Decretului Prefecturii  Provinciei Roma, datorită comportamentului  de care a dat dovadă pe perioada şederii sale  în Italia.

Tribunalul Dolj, prin sentinţa civilă nr. 257 din 26.09.2008, a admis cererea formulată de Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor  din Mira, în contradictoriu cu intimatul S.A.

S-a dispus restrângerea exerciţiului  dreptului intimatului  S.A.  la liberă circulaţie în Italia, pe o perioadă de 6 luni, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

Pentru a se pronunţa astfel, s-au reţinut următoarele:

Potrivit dispoziţiilor Tratatului Comunităţii Europene (TCE), toţi cetăţenii Uniunii, ce au o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil, au dreptul de a părăsi teritoriul unui stat membru pentru a călători în alt stat membru, precum şi dreptul de şedere pe teritoriul unui stat membru pe o perioadă de maxim trei luni. 

Însă, tot potrivit dispoziţiilor acestui tratat, statul membru poate cere persoanei în cauză să-şi raporteze prezenţa pe teritoriul său într-un interval de timp rezonabil şi nediscriminatoriu, nerespectarea acestei cerinţe putând face persoana respectivă pasibilă de sancţiuni proporţionale şi nediscriminatorii.

De asemenea, s-a mai arătat că toţi cetăţenii Uniunii au dreptul de şedere pe teritoriul unui stat membru pentru o perioadă mai mare de 3 luni, dar numai dacă sunt salariaţi sau exercită o activitate independentă în statul membru gazdă, or au suficiente resurse să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială sau urmează anumite studii.

În atare situaţie, în cazul în care un cetăţean al unui stat membru nu-şi raportează prezenţa în statul membru gazdă în termenul stabilit de acel stat (chiar dacă nu au expirat cele 3 luni) sau lucrează fără forme legale, deci săvârşeşte o ilegalitate, se consideră că acesta nu a respectat condiţiile legale de şedere şi deci poate fi expulzat sau returnat.

De altfel, potrivit Acordului de readmisie, încheiat între România şi Italia, fiecare parte contractantă readmite pe teritoriul său, la cererea celeilalte părţi contractante şi fără alte formalităţi, oricare persoană care nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru intrare sau nu mai întruneşte cerinţele pentru şederea pe teritoriul părţii contractante solicitante, dacă s-a stabilit sau este prezumat că aceasta este cetăţean al părţii contractante solicitate.

Intimatului  a fost returnat din Italia, deoarece a încălcat condiţiile şederii în acest stat ( a fost arestat de autorităţile italiene pentru furt ) şi în condiţiile prev. de art. 38 lit. a din Legea 248/2005, instanţa a constatat că se impunea restrângerea dreptului la liberă circulaţie a intimatului pe teritoriul statului de unde a fost returnat, pe o perioadă de 6 luni, suficientă şi menită să conducă la atingerea scopului urmărit de legiuitor.

În termen legal, s-a declarat apel de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, împotriva sentinţei civile, considerând-o nelegală şi netemeinică, faţă de aplicarea dispoz. art. 39 alin.6 din Lg. 248/2005, cu privire la momentul de la care curge executarea şi faţă de perioada de restrângere a exercitării dreptului la liberă circulaţie care este mică în raport de comportamentul petentului pe teritoriul statului de unde a fost returnat.

Criticile formulate sunt întemeiate, având în vedere următoarele considerente:

Conform art. 39 alin.6 din Lg. 248/2005, hotărârile pronunţate în cauzele care au ca obiect restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie sunt executorii, situaţie în care îşi găsesc aplicabilitatea dispoz. art. 278 alin.1 pct. 8 Cod pr. civ., potrivit cărora, hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept în orice alte cazuri în care legea prevede că hotărârea este executorie.

Executarea de drept a hotărârilor judecătoreşti presupune că acestea au putere executorie chiar din momentul pronunţării lor, fără a fi nevoie ca executarea să fie solicitată de parte şi acordată de instanţă. În această situaţie, există urgenţă în aducerea la îndeplinire a hotărârii judecătoreşti, urgenţa fiind justificată chiar prin solicitudinea legiuitorului.

Ţinând cont de cele expuse mai sus, se constată că în mod eronat instanţa a considerat că începe să curgă termenul pentru care s-a dispus restrângerea dreptului la liberă circulaţie din momentul rămânerii definitive a hotărârii, acest termen impunându-se a începe să curgă de la momentul pronunţării hotărârii, tocmai pentru corecta aplicare a dispoziţiilor de lege menţionate.

În ceea ce priveşte temeinicia hotărârii, se constată că şi sub acest aspect se impune a se schimba sentinţa civilă, având în vedere că perioada pentru care s-a dispus restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie de 6 luni este mică faţă de motivele  pentru care intimatul a fost îndepărtat de pe teritoriul Italiei.

Din actele existente în dosar rezultă că intimatul a fost reţinut nu numai pentru munca la negru, ci şi pentru fapte de furt (declaraţia intimatului, aflată la fila 5 în dosarul de fond), situaţie în care, făcând aplicarea dispoz. art. 38 lit. a din Lg. 248/2005, se constată că se impune restrângerea dreptului la liberă circulaţie pentru intimat pe o perioadă de 2 ani, începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti.

În considerarea celor expuse şi aplicând dispoz. art. 296 Cod pr. civ., urmează a se admite apelul şi a se schimba în parte sentinţa civilă, în sensul că se va dispune restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie pentru intimat, pe o perioadă de 2 ani, începând cu data pronunţării hotărârii.