Instituţie de cultură în subordinea Consiliului Judeţean. Hotărârea de aprobare a Statului de funcţii.

Decizie 548 din 28.04.2009


Instituţie de cultură în  subordinea Consiliului Judeţean. Hotărârea  de aprobare  a Statului  de funcţii.

Art.2, art.4, art.5 al.1, art.6 al.1 şi 2

 şi art.13 din O.U.G. nr. 118/2006.

Personalul  de  specialitate care  desfăşoară  activităţi  artistice sau de  educaţie permanentă în  cadrul aşezămintelor culturale ce funcţionează în  subordinea  consiliilor judeţene  este încadrat şi salarizat  potrivit legislaţiei în vigoare aplicabilă  personalului bugetar, iar nu  personalului didactic  din învăţământul preuniversitar  şi universitar.

Secţia de contencios administrativ şi fiscal – Decizia  nr. 548/CA/28 aprilie 2009

Prin acţiunea în contencios administrativ înregistrată la Tribunalul Alba sub dosar nr.2336/107/2008 reclamanţii P.E. şi B.V., în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL JUDEŢEAN ALBA, au solicitat:

- să se dispună anularea Hotărârii nr.2 din 10,01,2008 adoptată de pârâtul Consiliul Judeţean Alba, în ceea ce priveşte aprobarea noului stat de funcţii al Centrului de Cultură „A.B.” din Alba Iulia, în sensul anulării noului stat de funcţii cuprins în anexa nr.28 la Hotărârea nr.2/2008 şi să se dispună revenirea la vechiul stat de funcţii;

În motivarea acţiunii reclamanţii  au susţinut că prin Hotărârea nr.2/2008 pârâtul a modificat statul de funcţii al Centrului de Cultură „A.B.” din Alba Iulia, iar prin noua încadrare a personalului didactic ce deserveşte acest centru s-a permis o reducere la jumătate a salariului avut la adoptarea acestui act normativ.

S-a mai susţinut că motivele de nelegalitate ale statului de funcţii aprobat prin hotărârea contestată sunt legate de greşita aplicare a dispoziţiilor OUG nr.118/2006 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale, aprobată prin Legea nr.143/2007. În acest sens, reclamanţii precizează că au fost profesori în cadrul fostei Şcoli Populare de Artă din Alba Iulia, având atât pregătire de profesori, cât şi calitatea de profesori, dobândind grade profesionale specifice acestei profesii.

După reorganizarea Şcolii Populare de Artă şi cuprinderea activităţii desfăşurată de această instituţie de cultură în cadrul Centrului de Cultură „A.B.” din Alba Iulia, activitatea reclamanţilor, în calitate de profesori, a continuat cu aceiaşi încadrare până  la data de 10.01.2008, când în mod abuziv şi unilateral, prin modificarea statului de funcţii reclamanţii au fost reîncadraţi în funcţia de expert, cu consecinţa reducerii drepturilor salariale aproape la jumătate faţă de cele de care beneficiau în calitate de profesori. În aceste condiţii, reclamanţii susţin că măsura luată este nelegală, iar actul administrativ trebuie anulat.

Tribunalul Alba – Secţia comercială şi contencios administrati8v prin sentinţa civilă nr.1168/CAF/07.10.2008 a respins ca neîntemeiată acţiunea reclamanţilor.

Pentru a pronunţa astfel, prima instanţă a reţinut următoarele:

La data de 10.01.2008, pârâtul Consiliul Judeţean Alba a adoptat Hotărârea n.2 prin care,  conform art. 31, au fost aprobate bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2002 al Centului de Cultură A.B.,  statul de funcţii şi organigrama acestei instituţii, potrivit anexelor nr. 28 a şi 28 b, lista de investiţii şi poziţia grupată „Alte cheltuieli de investiţii” , în structura prev. în anexele 28 c şi 28 d, şi programul activităţilor e anul 2008, potrivit anexei 28 lit. c.

Ulterior adoptării acestei hotărâri, reclamanţii P.E. şi B.V. au încheiat  cu Centrul de Cultură A.B. două acte adiţionale la contractele individuale de muncă prin care funcţia  de profesor deţinută de către reclamanţi la această instituţie a fost modificată, reclamanţii fiind reîncadraţi în funcţia de expert, cu un salariu de bază lunar brut corespunzător acestei funcţii, de 999 lei

Instanţa  a  reţinut  că instituţia publică în care reclamanţii îşi desfăşoară  activitatea este organizată şi funcţionează în subordinea pârâtului Consiliul Judeţean Alba, astfel că, în conformitate cu prev. art. 6 din O.U.G. nr. 118/2006, acestei autorităţi administrative îi revine competenţa de a aproba, în conformitate cu prev. acestei ordonanţe de urgenţă, regulamentele de organizare şi funcţionare ale instituţiei respective, numărul de posturi, de funcţii şi bugetul de venituri şi cheltuieli, ceea ce , de altfel, s-a şi realizat de către pârât prin adoptarea Hotărârii nr. 2/2008.

În ceea ce priveşte configuraţia statului de funcţii al Centrului de Cultură A.B., aprobat prin hotărârea mai susmenţionată, a reţinut  că  modificarea denumirii funcţiei de profesor în aceea de expert este legală, deoarece în cauză este vorba de un serviciu public aflat în subordinea administraţie publice locale, iar funcţiile cuprinse în statul de funcţii nu pot avea alte denumiri decât cele arătate în mod expres la Cap. III din  Anexa nr. V/1 şi respectiv din Anexa nr. IV/2 la O.G. nr. 10/2007.

Împotriva acestei sentinţe au declarat recurs reclamanţii P.E. şi B.V., solicitând modificarea acesteia în sensul admiterii acţiunii aşa cum a fost formulată, cu obligarea pârâtului la  plata cheltuielilor de judecată.

În expunerea motivelor de recurs se susţine că instanţa de fond a dat o interpretare greşită actului juridic dedus judecăţii, cât şi legii. Se arată că actul administrativ contestat viza stabilirea statului de funcţii şi a limitelor maxime ale salarizării acestor funcţii, funcţii şi limite salariale care încalcă prevederile OUG nr.118/2006.

Se susţine că s-a făcut , de asemenea, o greşită aplicare a legii în condiţiile  în care instanţa nu a făcut nici o referire la dispoziţiile art.13 alin.3 din OUG nr.118/2006 cu privire la salarizarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, care desfăşoară activităţi în centrele de cultură.

În drept invocă disp.art.304 pct.8,9 şi art.3041 Cod procedură civilă.

Pârâtul Consiliului Judeţean Alba prin întâmpinarea depusă a solicitat respingerea recursului şi menţinerea ca temeinică şi legală a sentinţei atacate.

Recursul reclamanţilor este nefondat.

Potrivit art.2 alin.(1) din OUG nr.118/2006, aşezămintele culturale reprezintă servicii culturale de utilitate publică, cu rol în asigurarea coeziunii sociale şi a accesului la informaţie, care desfăşoară activităţi în domeniul cultural, de informare şi de educare permanentă, iar potrivit art.4 alin.(1) din ordonanţă, aşezămintele culturale sunt instituţii publice care îşi desfăşoară activitatea, în principal, pe bază de programe şi proiecte cu strategiile culturale şi educativ-formative stabilite de autorităţile în subordinea cărora funcţionează.

Conform art.5 alin.1 şi 6 alin.1 şi 2 din OUG nr.118/2006, Centrul de Cultură „A.B.” Alba funcţionează ca instituţie publică în subordinea Consiliului Judeţean Alba, această autoritate administrativă fiind în mod expres investită cu competenţă exclusivă de a aproba prin hotărâre statul de funcţii, numărul de posturi, precum şi orice  modificare a modului de organizare şi funcţionare a centrului.

Prin art.13 din Ordonanţă s-a stabilit regimul de încadrare şi salarizare a personalului angajat cu contract individual de muncă din structura organizatorică a aşezămintelor culturale.

Personalul de specialitate care desfăşoară activităţi artistice sau de educaţie permanentă în cadrul aşezămintelor culturale, instituţii publice, este încadrat şi salarizat potrivit legislaţiei  în vigoare aplicabile personalului bugetar, iar pentru personalul la care se  face referire în adresa nr.135/2007 a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Alba(actualmente inclusă în Centrul de Cultură) care a ocupat funcţii de profesor se precizează că nu pot ocupa funcţii didactice în aşezăminte de cultură, ci funcţiile prevăzute în OG nr.10/2007 pentru personalul contractual  din sectorul bugetar. În statul de funcţii şi în anexe nu se regăseşte nici o funcţie purtând denumirea de profesor.

Susţinerea recurenţilor că în cauză nu s-a făcut nici o referire la disp.art.13 alin.3 din OUG nr.118/2006 este nefondată.

Aceste prevederi se referă la  personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar care desfăşoară activităţi de educaţie permanentă în cadrul aşezămintelor culturale. Or, recurenţii sunt angajaţi exclusiv în cadrul Centrului de cultură „A.B.”, invocând greşit calitatea de personal didactic într-o unitate de învăţământ.

Centrul Cultural „A.B.” este un serviciu cultural, organizat în afara sistemului naţional de învăţământ, organizat după OUG nr.118/2006.

În reţeaua de învăţământ încadrarea şi salarizarea personalului de specialitate (profesor) se face după Legea nr.128/1997 care se referă numai la personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar.

De altfel şi reclamanţii au menţionat în acţiune că se află „într-o formă de pregătire profesională care nu este organizată în cadrul sistemului de învăţământ, ci sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor”.

Pentru considerentele mai sus reţinute, constatând că în cauză nu sunt motive de modificare a sentinţei atacate, conform art.304 Cod procedură civilă,  în baza art.312 pct.(1) Cod procedură civilă recursul reclamanţilor a fost respins ca nefondat.