Renunţarea la judecarea unei cereri de recurs netimbrate

Decizie 804 din 04.11.2008


În rezolvarea excepţiilor de fond şi de procedură, instanţa de recurs trebuie să acorde prioritate excepţiilor legate de investirea instanţei, cum ar fi acelea care atrag nulitatea recursului, deoarece instanţa investită printr-o cerere nulă nu mai are căderea să analizeze alte aspecte procedurale.

Decizia nr. 804/4.11.2008 a Curţii de Apel Galaţi

Prin cererea înregistrată în dosarul nr. 22/121/2003 privind pe debitoarea S.C. D.T. Company S.R.L. Galaţi, petenţii P. V. şi S. R.au solicitat să se ia act că valoarea aportului adus de asociaţi la capitalul social al debitoarei reprezintă în echivalent valoric 1.423.465,41 euro.

În motivarea cererii, petenţii au arătat că din documentele prezentate lichidatorului judiciar rezultă că dânşii sunt asociaţi cu procente egale (50% şi 50%) la societatea aflată în lichidare judiciară S.C. D.T.Company S.R.L.

Prin încheierea pronunţată în cauză, în data de 01.04.2008, Tribunalul Galaţi şi-a declinat competenţa în favoarea judecătorului delegat de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi, reţinând, în esenţă, faptul că în condiţiile în care debitoarea se află în lichidare judiciară, acesteia i s-a ridicat dreptul de administrare, lichidatorul judiciar fiind abilitat de lege să reprezinte respectiva persoană juridică.

Încheierea din 01.04.2008 a provocat reacţii de nemulţumire din partea celor doi reclamanţi-asociaţi ai debitoarei, opinându-se în sensul că administratorul special ori lichidatorul şi-ar depăşi competenţele şi atribuţiile dacă s-ar adresa Oficiului Registrului Comerţului pentru actualizarea valorii aportului reclamanţilor la capitalul social.

Respectivii recurenţi au formulat concluzii de admitere a recursului şi de rejudecare a cauzei în sensul soluţionării favorabile a cererii de actualizare a valorii aportului la capitalul social potrivit indicelui de inflaţie.

La termenul de judecată din 29.09.2008, ambii recurenţi prezenţi în instanţă şi-au declarat intenţia de desistare de la judecarea recursului, solicitând a se lua act că renunţă la judecata acestuia.

Faţă de împrejurarea că recursul nu a fost timbrat, Curtea, din oficiu, a invocat excepţia de netimbrare, apreciind că aceasta primează soluţionării cererii de renunţare la judecată, excepţie pe care a calificat-o drept întemeiată, din perspectiva următoarelor aspecte:

În rezolvarea excepţiilor de fond şi de procedură, instanţa de recurs trebuie să acorde prioritate excepţiilor legate de investirea instanţei, cum ar fi acelea care atrag nulitatea recursului, deoarece instanţa investită printr-o cerere nulă nu mai are căderea să analizeze alte aspecte procedurale.

Excepţia privind netimbrarea cererii de recurs se înscrie pentru cele care atrag nulitatea recursului.

Potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 146/1997, taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.

În mod excepţional, instanţele judecătoreşti pot reţine cereri sau acţiuni timbrate sau insuficient timbrate, obligând partea să plătească taxele până la primul termen de judecată (art. 35 alin. 2 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru).

Neîndeplinirea obligaţiei de plată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii (art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997).

Potrivit art. 9 din O.G. nr. 32/1995, cererile pentru care se datorează timbru judiciar nu vor fi primite şi înregistrate dacă nu sunt timbrate corespunzător.

Spre deosebire de art. 306 C.proc.civ. care, în alin. 2, oferă posibilitatea invocării de către instanţa de recurs din oficiu a motivelor de ordine publică, actele normative referitoare la taxele de timbru interzic, prin norme imperative, soluţionarea unei cereri care nu a fost timbrată corespunzător.

Faţă de cele ce preced, recursul îndreptat împotriva încheierii din 01.04.2008 a fost  anulat, ca fiind netimbrat.