Prin decizia civila nr. 578/12.09.2011, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat recursul declarat de pârâtul-reclamant P.C. împotriva deciziei civile nr. 134/11.04.2011 a Tribunalului Buzau, apreciind-o ca fiind legala.
Procesul civil este, în regula generala, un proces al intereselor private. Rolul activ al judecatorului trebuie înteles în contextul asigurarii unui echilibru cu celelalte doua principii ale procesului civil, al disponibilitatii si cel al contradictorialitatii, neputând constitui temeiul substituirii instantei în pozitia procesuala a uneia dintre parti si în apararea intereselor acesteia.
În conditiile în care în faza procesuala a apelului, pârâtul-reclamant a beneficiat de asistenta juridica acordata de avocatul ales, iar potrivit practicalei deciziei civile nr. 225/26.05.2010 a Tribunalului Dâmbovita, la termenul de judecata din 26.05.2010, aparatorul sau (în prezenta recurentului) a învederat, la solicitarea instantei, ca nu mai are cereri de formulat sau probe de administrat, nu se poate discuta despre o încalcare a rolului activ al judecatorului, întrucât rolul activ nu poate înlocui implicarea însasi a partii în exercitarea propriilor obligatii procesuale prevazute de art. 129 alin.1 Cod proc.civila.
De altfel, din motivarea hotarârii mentionate, se retine ca tribunalul si-a format convingerea în baza probatoriului administrat de prima instanta, pe care l-a interpretat în sensul ca reclamanta-pârâta E.B. are o contributie proprie doar la extinderea bucatariei, efectuata dupa anul 1993 si nu la întreaga bucatarie.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată. Persoanele care pot formula plângere. Inadmisibilitate.
Tribunalul Vrancea
Posibilitatea atragerii terţilor în proces în cadrul procedurii necontencioase
Curtea de Apel Iași
Contestație tardivă
Tribunalul Botoșani
Plângere împotriva soluţiei de netrimitere în judecată. Admisibilitate
Curtea de Apel Alba Iulia
Limitele efectului devolutiv al apelului determinate de ceea ce s-a apelat (art. 478 alin. 2 Noul Cod de procedură civilă) și limitele determinate de ceea ce s-a supus judecății la prima instanță (art. 478 alin. 1 și 3 Noul Cod de procedură civilă). Incid