Achitare - temei legal. Achitarea inculpatului în temeiul art. 10 lit. a Cod proc. penală poate fi dispusă numai când fapta reclamată nu a existat în materialitatea ei.

Decizie 38 din 13.03.2008


Prin rechizitoriul nr. 588/P/2005 din 20.05.2005 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor D.O şi P. D. pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal.

În fapt,  s-a reţinut că în ziua de 08.02.2005 , cei doi inculpaţi au întreţinut, prin violenţă, raporturi sexuale normale cu partea vătămată S.C., în vârstă de 17 ani.

Prin sentinţa penală nr. 2208/29.09.2006 a Judecătoriei Galaţi, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a în ref. la art.10 lit. a Cod proc. penală,  inculpaţii D.O. şi P.D. au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că inculpaţii nu au exercitat ameninţări sau violenţe asupra părţii vătămate şi că aceasta a fost de acord să întreţină raporturi sexuale cu inculpaţii.

Prin decizia penală nr. 416/17.10.2007 a Tribunalului Galaţi, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost respins ca nefondat.

Împotriva celor două hotărâri a declarat recurs, în termen legal, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, criticându-le pe motive de nelegalitate. S-a invocat că din probele administrate în cauză a rezultat că inculpaţii au exercitat ameninţări şi violenţe asupra părţii vătămate, astfel că soluţia de achitare este greşită.

Prin decizia penală nr. 38/R/13.03.2008 a Curţii de Apel Galaţi, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a fost admis. S-au casat în parte cele două hotărâri şi, în rejudecare, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a în ref. la art. 10 lit d Cod proc. penală,  s-a dispus achitarea inculpaţilor D.O. şi P.D. pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal.

Soluţia de achitare în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a Cod proc. penală  este nelegală, deoarece din probele administrate în cauză a rezultat cu certitudine că cei doi inculpaţi au întreţinut raporturi sexuale cu partea vătămată.

Potrivit art. 197 Cod penal, pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de viol, se impune ca actul sexual să se realizeze prin constrângerea părţii vătămate sau profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa.

În condiţiile în care, din probele administrate în cauză a rezultat cu certitudine că partea vătămată a fost de acord să întreţină raporturi sexuale cu inculpaţii şi că asupra acesteia nu s-au exercitat violenţe sau ameninţări, instanţa trebuia să constate că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de viol şi să dispună achitarea în temeiul art. 10 lit. d Cod proc. penală.

Ca motiv de nelegalitate, s-a reţinut că nu s-a constatat că cei doi inculpaţi au fost reţinuţi preventiv timp de 24 ore în data de 7.03.2005.