Recurs. Amânarea executarii pedepsei închisorii sau a detentiunii pe viata.

Decizie 1629 din 22.10.2010


Recurs. Amânarea executarii pedepsei închisorii sau a detentiunii pe viata.

 ART. 453

 Cazurile de amânare

 (1) Executarea pedepsei închisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amânata în urmatoarele cazuri:

a) când se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava, care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amânarea executarii si lasarea în libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. În acest caz, executarea pedepsei se amâna pâna când starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa sa poata fi pusa în executare. Cererea de amânare a executarii pedepsei nu poate fi admisa daca se constata ca tratamentul condamnatului se poate efectua sub paza permanenta, în conditiile prevazute de art. 139^1, care se aplica în mod corespunzator;

Expertiza medico - legala a constatat realitatea mai multor afectiuni si a considerat ca actualul stadiul evolutiv al bolilor de care sufera petentul condamnat permite acordarea asistentei medicale în cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Concluziile expertizei medico - legale efectuata de o comisie din care a facut parte, potrivit legii, alaturi de medicul legist si medici specialisti pentru maladiile depistate ale condamnatului, nu mentioneaza ca bolile de care sufera condamnatul îl pun în imposibilitatea continuarii executarii pedepsei închisorii.

(Curtea de Apel Bucuresti, sectia I penala, decizia penala 1629/22.10.2010)

Prin sentinta penala nr. 655/06.09.2010 pronuntata în dosarul nr. 11087/3/2010 Tribunalul Bucuresti - Sectia I-a Penala a respins cererea formulata de condamnatul I.G. privind întreruperea executarii pedepsei de 11 ani închisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 750/2006 pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

A obligat condamnatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut în fapt ca prin cererea înregistrata la data de 03.03.2010 cu nr.11087/3/2010  condamnatul I.G. a solicitat întreruperea executarii pedepsei de 11 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr.750/2006 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, invocând motive medicale.

În cauza s-a administrat proba cu expertiza medico-legala.

Examinând actele si lucrarile dosarului tribunalul a constatat cererea neîntemeiata pentru urmatoarele considerente:

Potrivit art.455 rap. la art.453 lit.a C.p.p., executarea pedepsei poate fi întrerupta atunci când se constata pe baza unei expertize medico-legale ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei si lasarea în liberate nu prezinta un pericol pentru ordinea publica. 

Din raportul de expertiza medico-legala întocmit în cauza a rezultat ca petentul prezinta diagnosticul:

"1Neoplasm tiroidian (carcinom) operat - tiroidectomie totala (17.12.2009) si radiotratat.

2. Diabet zaharat tip 2 insulinonecesitant.

3. Bronhopneumopatie cronica obstructiva stadiu II (VEMS = 54%).

4. Hipertensiune arteriala stadiul II.

5. Hepatita cronica cu virus hepatic C.

6. Cataracta în evolutie ambii ochi.

7. Mediastinotomie suprasternala (lavaj si drenaj) pentru mediastimta (14.06.2008).

8. Tulburare de personalitate de tip antisocial.

9. Obezitate."

Din acelasi raport a mai rezultat ca petentul poate fi tratat în cadrul retelei sanitare a ANP si nu se impune întreruperea executarii pedepsei privative de libertate din punct de vedere exclusiv medical.

În consecinta, constatând ca nu sunt întrunite cerintele art.455 rap. la art.453 lit.a C.p.p., tribunalul a respins cererea.

În baza art.192 C.p.p., condamnatul a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Împotriva acestei sentinte, în termen legal, a declarat recurs condamnatul I. G. criticând-o pentru netemeinicie sub aspectul gresitei respingeri a cererii de întrerupere a executarii pedepsei apreciind ca, în raport cu concluziile raportului de noua expertiza medico - legala, fata de bolile de care sufera, se impune întreruperea executarii pedepsei închisorii.

Examinând legalitatea si temeinicia sentintei penale recurate prin prisma criticilor invocate precum si din oficiu, sub toate aspectele de fapt si de drept, potrivit disp. art. 3856 teza finala Cod procedura penala, Curtea constata ca recursul nu este fondat si îl va respinge, în conditiile art. 38515 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, în considerarea urmatoarelor argumente:

Executarea pedepsei închisorii poate fi întrerupta, potrivit art. 455 rap. la art. 453 alin. 1 lit. c Cod procedura penala când se constata, pe baza unei expertize medico - legale, ca cel condamnat sufera de o boala care îl pune în imposibilitate de a executa pedeapsa închisorii.

Prin urmare, institutia este tinuta de concluziile expertizei medico - legale, proba stiintifica cu caracter obiectiv, esentiala pentru admiterea cererii de întrerupere a executarii pedepsei închisorii.

În speta, pentru a se verifica temeinica cererii de întrerupe a executarii pedepsei închisorii a fost efectuata o expertiza medico - legala de catre Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" care, prin raportul de noua expertiza medico - legala nr. A5/4267/2010 din data de 30.07.2010 a constatat realitatea mai multor afectiuni si a considerat ca actualul stadiul evolutiv al bolilor de care sufera petentul condamnat permite acordarea asistentei medicale în cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, petentul urmând a fi supus unor evaluari periodice, de specialitate, în sfera endocrino - metabolica si respiratorie.

Concluziile expertizei medico - legale efectuata de o comisie din care a facut parte, potrivit legii, alaturi de medicul legist si medici specialisti pentru maladiile depistate ale condamnatului, nu mentioneaza ca bolile de care sufera condamnatul îl pun în imposibilitatea continuarii executarii pedepsei închisorii astfel ca, cerintele art. 453 lit. a Cod procedura penala pentru întreruperea executarii pedepsei nu sunt îndeplinite, cum corect, a constatat instanta de fond.

În sensul disp. art. 453 lit. a Cod procedura penala principalul temei al admiterii cererii de întrerupere a executarii pedepsei îl reprezinta concluziile expertizei medico - legale care trebuie sa conduca la certitudinea caracterului grav al bolii de care sufera condamnatul, al carui potential evolutiv sa puna în pericol viata acestuia si sa faca imposibila executarea pedepsei, ceea ce în speta, nu este cazul.

Prin urmare, instanta de fond a facut o corecta aplicare a disp. art. 455 cu referire la art. 453 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, cererea condamnatului de întrerupere a executarii pedepsei pe motiv de boala fiind neîntemeiata.

Drept pentru care, Curtea în temeiul art. 3851 pct. 1 lit. b Cod procedura penala va respinge ca nefondat recursul declarat de recurentul I. G.

Vazând si dispozitiile art. 192 alin. 2 Cod procedura penala.