Recurs. Calculul termenului. Amânarea pronunţării.

Decizie 285/R din 20.05.2009


Recurs. Calculul termenului. Amânarea pronunţării.

În situaţia în care partea a fost prezentă la dezbateri şi a pus concluzii pe fondul cauzei, iar pronunţarea a fost amânată la o dată ulterioară, calculul termenului de recurs se socoteşte de la pronunţarea hotărârilor şi nu de la comunicare, chiar dacă partea nu a fost prezentă la pronunţare.

Prin plângerea înregistrată la Tribunalul Bihor - Oradea sub dosar nr.4009./111/2007, petentul L. C. a solicitat desfiinţarea ordonanţei din dosarul nr.271/P/2007 emisă de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru motive de nelegalitate şi netemeinicie.

In motivare a arătat că în noaptea de 30/31 decembrie 2000, în jurul orei 4,00, s-a atentat la viaţa sa şi a membrilor familiei sale, fiind incendiat autoturismul său cu nr. marca Dacia Combi şi locuinţa familiei. S-au folosit în acest sens cantităţi mari de combustibil, peste 20 de litri de benzină în amestec şi materiale pirotehnice care au fost deturnate şi au explodat, focul extinzându-se şi asupra locuinţei familiei. Plângerea îndreptată împotriva poliţiştilor şi procurorilor care au instrumentat cazul nu i-a fost soluţionată. Nu a fost audiat de procuror pentru a-şi completa plângerea şi pentru a releva motivul incendierii, pronunţându-se o soluţie netemeinică în cauză, iar pozele de la dosar nu sunt efectuate la locul comiterii faptei.

Prin sentinţa penală nr.l3/P/2008 pronunţată de Tribunalul Bihor, Secţia penală în dosar nr.4009/111/2007 s-a dispus respingerea plângerii petentului, menţinându-se rezoluţiile atacate.

Anterior pronunţării acestei sentinţe, petentul a formulat o cerere de strămutare a cauzei, cerere care a fost admisă prin încheierea nr.1369/2008 a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, cauza fiind strămutată la Tribunalul Mureş, în primă instanţă.

Prin sentinţa penală nr.81/12.03.2009 Tribunalul Mureş a respins ca nefondată plângerea formulată de petentul L. C, împotriva rezoluţiei emise la data de 14.08.2007 în dosar nr.271/P/2007 şi a Ordonanţei emise la data de 4.09.2007 în dosar nr.331/VIII.1/2007 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în baza art.278 ind.l alin.8 lit.a Cod procedură penală.

A menţinut soluţiile atacate.

A obligat petentul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Pentru a pronunţa această hotărâre, Tribunalul Mureş, a procedat la rejudecarea plângerii petentului, conform actelor de urmărire penală administrate în dosarul nr.27 l/P/2007 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi conform art.278 Cod procedură penală, apreciat-o ca nefondată.

Astfel, prin rezoluţia din 14.08.2007 s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de autori necunoscuţi pentru infracţiunea de tentativă la omor prev. de art.20 Cod penal raportat la art.174 Cod penal reclamată de petent pe motiv că fapta nu există. S-au disjuns însă cercetările pentru fapta de distrugere prin incendiere, acestea intrând în competenţa materială a Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta.

S-a reţinut că în noaptea de 30/31.12.2000 persoane necunoscute au incendiat autoturismul petentului parcat în faţa casei din localitatea Mădăraş, în care locuieşte familia acestuia. S-au efectuat cercetări specifice la la faţa locului şi s-au efectuat fotografii judiciare care au concluzionat că într-adevăr autoturismul cu nr. I-SJ-4512, marca Moskvich de culoare verde aparţinând petentului a fost incendiat. Au fost audiate persoanele bănuite de petent că i-ar fi incendiat maşina sau că ar fi atentat la viaţa sa si a familiei, J. J., B. I., .A J., J. M. care deşi au confirmat că ar fi avut conflicte vechi cu petentul, nu au susţinut că ar fi atentat în vreun fel la viaţa acestuia sau că i-ar fi ameninţat familia telefonic cu moartea.

Nu s-a putut stabili prin urmare că s-ar fi atentat la viaţa petentului sau a membrilor familiei acestuia, cu atât mai mult cu cât incendierea maşini s-a produs la o oră târzie în noapte, când în aceasta nu se afla nici un ocupant şi nu s-a putut stabili că s-ar fi încercat şi incendierea locuinţei, în care dormeau membrii familiei petentului. Totodată nu s-a putut identifica vreun autor al infracţiunii cercetate, de tentativă la omor, motiv pentru care în mod just s-a apreciat că fapta nu există în materialitatea ei. Cealaltă infracţiune de distrugere prin incendiere prev. de art.217 alin.4 Cod penal nu formează obiectul rezoluţiei atacate, motiv pentru care nu tribunalul nu s-a oprit asupra ei, cu atât mai mult cu cât aceasta se află în stadiul cercetărilor penale.

Nefiind vreun motiv de desfiinţare a soluţiilor atacate, tribunalul a procedat în modul arătat în dispozitivul sentinţei descris mai sus.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs petentul L.C.

Recursul este formulat tardiv.

Potrivit art.3853 alin.1 Cod pr.penală, termenul de recurs este de 10 zile , dacă legea nu dispune altfel.

Potrivit art.3853 alin.2 rap. la art.363 alin.3 Cod pr.penală, pentru partea care a fost prezentă la dezbateri sau la pronunţare, termenul curge de la pronunţare. Pentru părţile care au lipsit atât de la dezbateri, cât şi la pronunţare, termenul curge de la comunicarea copiei de pe dispozitiv.

În speţă, aşa cum rezultă din încheierea din data de 09.03.2009, petentul a fost prezent la dezbaterea cauzei şi a pus concluzii pe fond. În aceste condiţii, termenul de recurs curge de la pronunţarea hotărârii şi nu de la comunicarea  ei, aşa cum susţine petentul.

Este adevărat că instanţa de fond a amânat pronunţarea hotărârii de la data de 09.03.2009  la data de 12.03.2009, dar şi în această situaţie, termenul pentru declararea recursului curge tot de la pronunţare, respectiv de la data de 12.03.2009.

Petentul a formulat recurs doar la data de 31.03.2009, deci în afara termenului de 10 zile prevăzut de lege, astfel că recursul petentului este declarat tardiv.

Faţă de considerentele expuse, Curtea, în baza art.38515 pct.1 lit. b Cod pr. penală a respins recursul petentului ca tardiv declarat.

În baza art.192 alin.2 Cod pr.penală, apetentul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat