Ordonanţă preşedinţială - program de vizitare minor

Sentinţă civilă 2170 din 24.08.2016


SENTINŢA CIVILĂ NR. 2170

Şedinţa publică de la 24 august 2016

Deliberând asupra cauzei deduse judecăţii, instanţa constată că sub numărul …. s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei … la data de 15.06.2016 cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul … în contradictoriu cu  pârâta …, prin care s-a solicitat instanţei de judecată ca, prin hotărârea ce o va pronunţa pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale, să stabilească un program de vizită a copiilor minori ai părţilor, … şi Constantin …, în favoarea reclamantului. Programul solicitat a fost, pentru minorul …, în primul şi al treilea week-end din lună de vineri ora 16 până duminică ora 19, iar pentru minora  …., în aceleaşi zile, între orele 13 şi 19, cu luarea minorilor de către reclamant de la domiciliul pârâtei.

Reclamantul a arătat că părţile sunt căsătorite din anul 2012, însă în prezent sunt despărţite în fapt, fiind pe rolul Judecătoriei Tulcea o acţiune de divorţ promovată de pârâtă, în dosarul nr. …...

A mai arătat reclamantul că reclamanta şi părinţii acesteia nu-i permit nici un contact cu copiii săi, astfel că pe minora născută în 15.01.2016 reclamantul nu a văzut-o niciodată, şi refuză orice contribuţie a acestuia pentru îngrijirea minorilor.

În drept, art. 997 – 1002 C.p.c., art. 262 – 264 şi art. 401 C.civ., art. 2, 17, 18, 47 din Legea nr. 272/2004.

S-a propus proba cu înscrisuri, interogatoriu şi martori, însă la termen reclamantul a renunţat la interogatoriu şi la proba testimonială.

Pârâta a formulat întâmpinare, prin care a solicitat stabilirea, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile generale ale ordonanţei preşedinţiale, a unui program de vizitare mai redus ca durată decât cel pretins de reclamant, doar câte trei ore sâmbăta şi duminica, în loc public, cu posibilitatea de a participa pârâta sau rudele acesteia, precum şi, eventual, un psiholog plătit de către reclamant.

A arătat pârâta că datorită vârstei minorii necesită prezenţa pârâtei sau a părinţilor săi. Reclamantul a exercitat acte de violenţă asupra pârâtei, motiv pentru care aceasta are o stare de temere faţă de eventualul comportament violent al reclamantului.

În probaţiune, pârâta a propus proba cu înscrisuri şi proba testimonială, însă a renunţat la primul termen de judecată la această din urmă probă.

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că din căsătoria părţilor s-a născut la data de … minorul …, iar la data de … minora …., aşa cum rezultă din certificatele de naştere (filele 15-16).

Din susţinerile ambelor părţi rezultă că soţii sunt despărţiţi în fapt, iar copiii locuiesc în prezent împreună cu pârâta, fiind îngrijiţi de aceasta şi de părinţii săi. Pârâta nu a negat afirmaţiile pârâtului, în sensul că nu îi permite acestuia să aibă legături personale cu minorii.

Pe rolul Judecătoriei … este în curs de judecată dosarul nr. … având ca obiect desfacerea căsătoriei părţilor şi cererile accesorii.

Potrivit art. 920 din Codul de procedură civilă instanţa poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanţă preşedinţială, măsuri provizorii cu privire la stabilirea locuinţei copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la încasarea alocaţiei de stat pentru copii şi la folosirea locuinţei familiei.

Luarea unor astfel de măsuri trebuie să îndeplinească condiţiile de admisibilitate de la art. 996 din Codul de procedură civilă, cu privire la urgenţa şi caracterul vremelnic şi implicit neprejudicierea fondul cauzei.

Instanţa reţine că pe perioada până la stabilirea în mod definitiv, prin hotărârea de divorţ, a domiciliilor minorilor, este în interesul superior al acestora să păstreze legăturile personale cu părinţii lor.

Urgenţa luării acestei măsuri este dată în principal de vârsta fragedă a minorilor, pentru care contează foarte mult, în dezvoltarea lor, dacă vor avea legături personale cu tatăl lor sau dimpotrivă, vor fi izolaţi de acesta.

Potrivit art. 17 alin. (1) din Legea 272/2004, copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii.

Ţinând seama de criteriile pe care instanţa trebuie să le aibă în vedere la stabilirea programului de vizitare, conform art. 17 alin. (4) din Legea 272/2004, instanţa va admite în parte acţiunea şi va stabili ca dreptul reclamantului de a avea legături personale cu minorul …. să se exercite, în mod provizoriu, până la pronunţarea hotărârii primei instanţe în cauza ce face obiectul dosarului nr. … al judecătoriei …, prin posibilitatea reclamantului de a îl lua pe minor de la domiciliul pârâtei, în primul şi al treilea sfârşit de săptămână din fiecare lună, de vineri ora 16 până duminică ora 19.

Va stabili ca dreptul reclamantului de a avea legături personale cu minora …..a să se exercite, în mod provizoriu, până la pronunţarea hotărârii primei instanţe în cauza ce face obiectul dosarului nr. … al judecătoriei ….a, prin posibilitatea reclamantului de a o lua pe minoră de la domiciliul pârâtei, în primul şi al treilea sfârşit de săptămână din fiecare lună, sâmbăta de la ora 13 până la ora 15 şi duminica de la ora 17 până la ora 19.