Excludere asociat - litigii cu profesioniştii

Sentinţă civilă 29/COM/2016 din 11.02.2016


Conţinut speţă

Potrivit art. 222 din Legea 31/1990 prevede că:

,,(1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:

a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;

b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;

c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;

d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.

(2) Dispoziţiile acestui articol se aplică şi comanditaţilor în societatea în comandită pe acţiuni”.

Referitor la cazurile reglementate de art. 222 alin. 1 pct. b ) şi c ) din Legea nr. 31/1990 reţine că ele vizează situaţia asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil, precum şi pe acela care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82. Societatea comericială a fost constituită ca şi una cu răspundere limitată, astfel încât sunt incidente prevederile art. 3 alin. 2 potrivit cărora asociaţii în societatea cu răspundere limitată răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris.

Limitarea răspunderii asociaţilor, inclusiv a pârâtului, face inaplicabilă prima ipoteză invocată, ea putând fi reţinută numai în măsura în care s-ar fi optat ca formă asociativă pentru o societate în nume colectiv sau în comandită simplă ori pe acţiuni ( art. 3 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 ). Ca atare, sub acest aspect cererea este nefondată.

În ceea ce priveşte ultima ipoteză- art. 222 pct. 1 lit. d ) din Legea nr. 31/1990, trebuie precizat că posibilitatea excluderii a fost stabilită în ipoteza asociatului administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau capitalul social în folosul lui sau al altora. Condiţia prealabilă şi indispensabilă impune ca persoana faţă de care s-a solicitat excluderea să aibă şi calitatea de administrator, legiuitorul înţelegând administratorul desemnat prin actul constitutiv sau ulterior prin voinţa asociaţilor.