Cum singurele situaţii legal prevăzute drept temei al invalidării unui mandat de consilier local în cadrul procedurii speciale prev.de art.31 şi 31 ind.1 din Legea 215/2001 sunt doar frauda electorala constatata de Biroul Electoral Central sau neîntrunirea condiţiilor de eligibilitate si cum nu rezultă că s-ar fi constatat existenţa vreuneia dintre aceste situaţii limitativ şi expres prevăzute de lege, mandatul reclamantului a fost invalidat în mod discreţionar şi nelegal.
Sentinţa civilă nr. 649 din 29.08.2019
Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi reclamantul N.F. a chemat in judecata pe paratul Consiliul Local al comunei P., jud. Galați, solicitând anularea procesului verbal din 23.06.2016 de constituire a Consiliului Local, anularea Hotărârii Consiliului Local din aceeași data si obligarea paratului la validarea
Examinând actele dosarului, instanţa a reţinut următoarele:
Urmare a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, din luna iunie 2016, reclamantul a fost ales consilier local al comunei P., jud. Galați.
La data de 23.06.2016 a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Local P., şedinţă în cadrul căreia, printre altele, s-a supus la vot şi s-a decis invalidarea mandatului de consilier local a reclamantului.
Potrivit art.31 şi 31 ind.1 din Legea 215/2001, consilierii trebuie ca, în prima şedinţă, să procedeze la validarea sau invalidarea mandatelor, emiţând o hotărâre de validare sau invalidare ce poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.
Condiţiile de eligibilitate sunt prevăzute de art.4 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale şi constau în vârsta de minim 23 de ani, inexistenţa unei interdicţii de asociere în partide politice şi domiciliul pe raza localităţii unde candidează.
Frauda electorală poate fi constatată de Biroul Electoral Central, conform art.39 alin 1 lit h din Legea 115/2015.
În speţă, reclamantul întruneşte condiţiile de eligibilitate, iar Biroul Electoral Central nu a existat vreo fraudă electorală privind alegerile pentru Consiliul Local P.
Potrivit procesului-verbal din 23.06.2016 al şedinţei de constituire a Consiliului Local al comunei P., toţi consilierii locali au fost aleşi în conformitate cu prevederile Constituţiei şi ale Legii 115/2015, propunându-se validarea mandatelor.
Din cuprinsul acestui proces-verbal nu rezultă însă că invalidarea s-ar fi datorat fie fraudei electorale constatate de Biroul Electoral Central, fie neîntrunirii condiţiilor de eligibilitate.
Cum acestea sunt singurele situaţii legal prevăzute drept temei al invalidării unui mandat de consilier local în cadrul procedurii speciale prev.de art.31 şi 31 ind.1 din Legea 215/2001, şi cum nu rezultă că s-ar fi constatat existenţa vreuneia dintre aceste situaţii limitativ şi expres prevăzute de lege, se conchide că mandatul reclamantului a fost invalidat în mod discreţionar şi nelegal.
Curtea de Apel Cluj
Unitate administrativ-teritorială. Cerere de suspendare a executării unei decizii a Curţii de Conturi, având ca obiect plata unor drepturi salariale acordate în baza unui contract/acord colectiv de muncă şi măsuri propuse pentru intrare în legalitat...
Curtea de Apel Iași
Anulare hotărâre Consiliu Judeţean de aprobare a cuantumului chiriei aferente spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă şi terenurile aflate în domeniul public de interes judeţean. Limitele de competenţă ale organului administrativ judeţean
Curtea de Apel Cluj
Subvenţii prevăzute de art. 85 din Legea nr. 76/2002. Refuzul virării sumelor datorate, motivat generic prin absenţa creditului bugetar. Act administrativ nemotivat. Exces de putere
Tribunalul Vâlcea
7. Funcţionari publici. Spor salarial. Discriminare.
Tribunalul Neamț
OBLIGAȚIA DE ELIBERARE A PAȘAPOARTELOR – MINORI NEINCLUȘI ÎN CERTIFICATELE DE CETĂȚENIE ALE PĂRINȚILOR