Denumire asociat: punere sub interdicţie

Sentinţă civilă 7190 din 31.08.2016


Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 23.12.2015 sub nr. ……, petenta ŞV a solicitat punerea sub interdicţie a pârâta ŞE şi numirea SA calitate de curator a pârâtei.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat în esenţă că, pârâta în vârsta de 91 ani a început de cca 5 ani să dea semne de nerecunoaştere a unor persoane, să uite anumite lucruri. Văzând această boală, a prezentat-o unui medic de specialitate care a concluzionat că suferă de demenţă senilă. Pârâtei i s-a eliberat certificat de handicap grav cu asistent personal cu nr. 12344/10.12.2015.

În drept, au fost invocate prev. art. 164 şi următoarele C.civ.

În dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar înscrisuri.

Pârâta nu a formulat întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri şi expertiza medico legală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Pentru ca o persoană fizică să poată fi pusă sub interdicţie, trebuie întrunite cumulativ trei condiţii de fond, potrivit art. 164 alin. 1 C.civ., respectiv persoana care urmează să fie pusă sub interdicţie să fie lipsită de discernământ, lipsa de discernământ să fie cauzată de alienaţie sau debilitate mintală şi persoana să nu se poată îngriji singură de interesele sale din cauza lipsei de discernământ.

Conform art. 938 alin. 2 C.proc.civ. în cauză au fost efectuate cercetările prealabile de către procuror şi organele de poliţie, actele întocmite fiind înaintate la dosar, în această procedură prealabilă fiind luat avizul unei comisii de medici specialişti, sens în care a fost întocmit raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 290 din 11.04.2016 care a concluzionat că numita ŞE prezintă diagnosticul demenţă senilă fără discernământ. Poate fi pusă sub interdicţie.

Astfel, instanţa constată că cererea de punere sub interdicţie este fondată, fiind îndeplinite cumulativ condiţiile instituite de art. 164 alin. 1 C.civ. şi urmează să admită acţiunea şi să dispună punerea sub interdicţie a intimatei ŞE

Conform art. 941 C.proc.civ. dacă hotărârea de punere sub interdicţie judecătorească a rămas definitivă, instanţa de tutelă numeşte de îndată un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească.

Numita ŞV şi-a exprimat acordul pentru numirea ca tutore al intimatei fiind îndeplinită astfel condiţia instituită prin art. 119 C.civ. privind consimţământul persoanei ce va fi numită în calitate de tutore.

Constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, instanţa va admite cererea de numire şi va numi ŞV în calitate de tutore al persoanei puse sub interdicţie.

În conformitate cu dispoziţiile art. 941 C.proc.civ., instanţa va dispune comunicarea dispozitivului prezentei hotărâri în copie legalizată, după rămânerea definitivă a hotărârii, către serviciul de stare civilă la care naşterea celui pus sub interdicţie judecătorească este înregistrată pentru a se face menţiune pe marginea actului de naştere, serviciului sanitar competent pentru ca acesta să instituie asupra celui pus sub interdicţie judecătorească o supraveghere permanentă şi biroului de cadastru şi publicitate imobiliară competent, pentru notarea în cartea funciară, dacă este cazul.

De asemenea, potrivit art. 119 alin. 4 C.civ. instanţa va dispune comunicarea prezentei hotărâri tutorelui desemnat, precum şi afişarea hotărârii de numire a tutorelui la sediul instanţei de tutelă – Judecătoria Ploieşti şi primăria de domiciliu a intimatului.