Refuzul înscrierii transmiterii dreptului de proprietate în cartea funciară. Lipsa dovezii achitării impozitului pe venit

Sentinţă civilă 1343/28.01.2015, definitivă prin neapelare din 28.01.2015


Refuzul înscrierii transmiterii dreptului de proprietate în cartea funciară. Lipsa dovezii achitării impozitului pe venit

Întrucât, potrivit dispoziţiilor art. 771 din Codul fiscal, sancţiunea nedepunerii dovezii îndeplinirii obligaţiei de plată a impozitului pe venit pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici este respingerea cererii de înscriere, până la plata impozitului, nu prezintă relevanţă, în analiza cererii de către registrator, dacă cel care a formulat cererea este şi cel căruia îi revenea obligaţia de a achita acest impozit.

Judecătoria Satu Mare, Secţia civilă, Sentinţa civilă nr. 1343/28.01.2015, definitivă prin neapelare

Prin încheierea de reexaminare nr. 39101 din 17.09.2014 registratorul a respins cererea de înscriere a petentului OJ în calitate de titular al dreptului de proprietate asupra imobilului situat in Satu Mare, …. compus din 3 camere si dependinţe in suprafaţa de 77,25 mp înscris in CF ind. Nr. … Satu Mare, sub nr. top. 13598/14/1, 13598/16/1, 13604/5/1, 13605/4/1, 13609/4/1, 13613/6/1, 13614/8/1 cu transmiterea folosinţei cotei de 28 mp, teren înscris in Cf col 20570 aşa cum este menţionat in dispozitivul deciziei civile nr. 119/Ap/2014 definitiva si irevocabila a Tribunalului Satu Mare.

În motivare s-a arătat că, datorită lipsei dovezii achitării impozitului pe venitul obţinut din transferul proprietăţii imobiliare prevăzut de art. 77, ind. 1 din Codul fiscal, document care a fost solicitat prin referatul de completare emis de către asistentul-registrator căruia i s-a repartizat soluţionarea dosarului, însă acest termen şi actele solicitate înscrierii nu s-au respectat de către petent.

Potrivit dispoziţiilor art. 77 indice 1 alin. 1 din Codul fiscal, la transferul dreptului de proprietate şi al desmembrămintelor acestora prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit.

Întrucât transferul dreptului de proprietate asupra imobilului se face de la persoana fizică VI la persoana fizică OI, trebuia să fie făcută dovada de plată a impozitului pe transferul dreptului de proprietate asupra imobilului teren şi construcţie în conformitate cu prevederilor art. 771 din Codul fiscal ce instituie ca şi condiţie prealabilă „pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) si (3) şi în cazul in care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului”.

Aşadar, apărările petentului OI conform cărora nu a putut achita acest impozit ce a fost calculat din greşeala de două ori precum şi că obligaţia de achitare a impozitului revenea numitei VI ce este vânzătoarea, respectiv fosta proprietara a imobilului urmează de a fi înlăturate de către instanţa de judecată de îndată ce, pe de o parte, petentul nu a produs nici o dovadă (înscris) prin care să facă dovada plăţii impozitului mai sus amintit şi, pe de altă parte, nu are relevanţă persoana căreia îi incumbă obligaţia de plată a impozitului de îndată ce oricine are interes poate să facă această plată conform prevederilor art. 1472 din Codul Civil „plata poate să fie făcută de orice persoană, chiar dacă este un terţ în raport cu acea obligaţie”.

Pentru toate aceste considerente, instanţa de judecată a respins plângerea ca neîntemeiată.