Contestaţie la executare

Hotărâre 4172 din 30.06.2015


Pe rol judecarea cauzei Contencios administrativ şi fiscal privind pe contestator  X şi pe intimata Y , având ca obiect contestaţie la executare

La apelul nominal facut în şedinţa publică se prezinta , lipsesc partile.

Procedura de citare este legal îndeplinită conform dispoziţiilor art.155 şi următoarele Cpc,

S-a expus referatul oral asupra cauzei, de către grefierul de şedinţă prin care  s-au evidenţiat părţile, obiectul cauzei, menţiunile privitoare la îndeplinirea procedurii de  citare şi stadiul procesual, după care:

 Desfăşurarea şedinţei de judecata a fost înregistrata cu mijloace  tehnice audio  in  conformitate  cu  dispoziţiile art.  231 (2) NCPC.

 Instanta, constata ca la dosar s-au depus de catre parata relatiile solicitate la termenul anterior.

Instanta, temeiul dispoziţiilor art.258 raportat la dispoziţiile art.255 NCPC, încuviinţează pentru părţi proba cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei apreciind că acestea sunt admisibile şi pot conduce la soluţionarea cererii.

Nemaifiind alte probe de administrat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si trece la deliberare.

I N S T A N T A

- deliberand -

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de......... sub nr............. contestatorul X  în contradictoriu cu intimata Y , a formulat contestatie la executare impotriva somatiei nr. .......... si impotriva titlului executoriu nr. ............ prin care a fost somata sa achite suma de .....lei  conform deciziei nr. ..............

In motivarea cererii sale , contestatorul a aratat ca a primit somatia si tillul executoriu  contestate pe care leconsidera nelegale  deoerece isi plateste cu regularitate impozitul pe venit  insa de fiecare data intimata face imputatia platii altfel decat o solicita aceasta . Arata ca a comunicat o adresa catre intimata prin care sa-i precizeze cuantumul obligatiilor de plata  emitandu-se certificatul de atestare fiscala  care nu cuprinde obligatiile de plata accesorii in suma de ..... lei aferente la data data de ....... . Mai arata ca la data de ........... datora suma de ..... lei obligatii de plata principale si .....lei  obligatii de plata accesorii . Invedereaza instantei ca in data de ........ a stins toate obligatiile de plata . Mai arata ca cacularea de dobanzi si penalitati este nelegala  avand in  vedere achitarea integrala a debitelor .

In drept a invocat prevederile Codul de procedura fiscala , NCPC .

Cererea a fost legal timbrată

Au fost anexate în dovedire in copie : somatia nr. ............,titlul executoriu nr. .............., cupon mandat postal , adresa catre intimata si raspuns , certificat de atestare fiscal, decizie fereritoare la obligatiile de plata accesorii .

Intimata, legal citata nu  a depus intampinare  dar a depus dosarul de executare silita .

Instanţa in baza art.258 NCPC a incuviintat si a  administrat în cauză proba cu înscrisuri.

Analizând cererea de faţă prin prisma motivelor invocate :

 In fapt, intimata a emis somatia nr. ............. si titlul executoriu nr. ............... pentru recupererarea sumei de ........ lei reprezentand accesorii stabilite in baza deciziei referitoare la obligatiile accesorii nr. ................ Instanta mai retine ca titlul executoriu si decizia de stabilire a obligatiilor accesorii au fost legal comunicate catre contestator . De asemenea de mai retine ca contestatorul nu a formulat contestatie impotriva acestei decizii , astfel ca aceasta din titlu de creanta a devenit titlu executoriu .

In drept , instanta retine incidenta in cauza a prevederilor art. 172 din OG92/2003 unde se arata ca :

1) Persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.

(3) Contestaţia poate fi făcută şi împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

(4) Contestaţia se introduce la instanţa judecătorească competentă şi se judecă în procedură de urgenţă.

Raportat la situatia de fapt retinuta , instanta constata ca in cauza isi vor gasi aplicarea prevderile art.86,87 si 88 din OG 92/2003. Astfel :

Art. 86 (1) Decizia de impunere se emite de organul fiscal competent. Organul fiscal emite decizie de impunere ori de câte ori acesta modifică baza de impunere, ca urmare a unor constatări prealabile ale organului fiscal sau în baza unei inspecţii fiscale.

Art.87 Decizia de impunere trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 43. Decizia de impunere trebuie să cuprindă, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), şi categoria de impozit, taxă, contribuţie sau altă sumă datorată bugetului general consolidat, baza de impunere, precum şi cuantumul acestora, pentru fiecare perioadă impozabilă.

Art.88 Sunt asimilate deciziilor de impunere şi următoarele acte administrative fiscale:

a) deciziile privind rambursări de taxă pe valoarea adăugată şi deciziile privind restituiri de impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat;

b) deciziile referitoare la bazele de impunere;

c) deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii;

Astfel , asa cum s-a retinut si la situatia de fapt mai sus, instanta constata ca intimata a procedat la emiterea unei decizii privitoare la obligatiile de plata a accesoriilor stabilita in sarcina contestatoarei , aceasta decizie fiind un act adminstrativ fiscal in sensul celor retinute anterior si avand caracterul unui titlu de creanta conform art.110 alin.3 din OG92/2003:

(3) Titlul de creanţă este actul prin care se stabileşte şi se individualizează creanţa fiscală, întocmit de organele competente sau de persoanele îndreptăţite, potrivit legii. Asemenea titluri pot fi:

a) decizia de impunere;

b) declaraţia fiscală;

c) decizia referitoare la obligaţii de plată accesorii;

Instanta mai retine ca contestatorul ar fi avut deschisa calea contestatiei impotriva acestei decizii la intimata in care ar fi putut invoca faptul ca si-a achitat cu regulitate toate obligatiile de plata  si faptul ca nu datoreaza penalitati dar si sa lamureasca modul de imputatie a platii , in conditiile art. 205 si urmatoarele din OG 92/2003:

Art.205 (1) Împotriva titlului de creanţă, precum şi împotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestaţie potrivit legii. Contestaţia este o cale administrativă de atac şi nu înlătură dreptul la acţiune al celui care se consideră lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal sau prin lipsa acestuia, în condiţiile legii.

(2) Este îndreptăţit la contestaţie numai cel care consideră că a fost lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal sau prin lipsa acestuia.

(3) Baza de impunere şi impozitul, taxa sau contribuţia stabilite prin decizie de impunere se contestă numai împreună.

(4) Pot fi contestate în condiţiile alin. (3) şi deciziile de impunere prin care nu sunt stabilite impozite, taxe, contribuţii sau alte sume datorate bugetului general consolidat.

(5) În cazul deciziilor referitoare la baza de impunere, reglementate potrivit art. 89 alin. (1), contestaţia se poate depune de orice persoană care participă la realizarea venitului.

(6) Bazele de impunere constatate separat într-o decizie referitoare la baza de impunere pot fi atacate numai prin contestarea acestei decizii.

Art.209 (1) Contestaţiile formulate împotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, deciziilor pentru regularizarea situaţiei emise în conformitate cu legislaţia în materie vamală, a măsurii de diminuare a pierderii fiscale stabilite prin dispoziţie de măsuri, precum şi împotriva deciziei de reverificare se soluţionează de către:

a) structura specializată de soluţionare a contestaţiilor din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal contestatarii, pentru contestaţiile care au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, datorie vamală, accesorii ale acestora, măsura de diminuare a pierderii fiscale, în cuantum de până la 5 milioane lei, precum şi pentru contestaţiile îndreptate împotriva deciziilor de reverificare, cu excepţia celor emise de organele centrale de inspecţie/control;

b) structura specializată de soluţionare a contestaţiilor din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice competentă conform art. 36 alin. (3) pentru administrarea contribuabililor nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent, pentru contestaţiile formulate de aceştia, ce au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, datorie vamală, accesorii ale acestora, măsura de diminuare a pierderii fiscale, în cuantum de până la 5 milioane lei, precum şi pentru contestaţiile îndreptate împotriva deciziilor de reverificare, cu excepţia celor emise de organele centrale de inspecţie/control;

c) Direcţia generală de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru contestaţiile care au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, datorie vamală, accesoriile acestora, precum şi măsura de diminuare a pierderii fiscale, în cuantum de 5 milioane lei sau mai mare, pentru contestaţiile formulate de marii contribuabili, precum şi cele formulate împotriva actelor enumerate în prezentul articol, emise de organele centrale de inspecţie/control, indiferent de cuantum.

(2) Contestaţiile formulate împotriva altor acte administrative fiscale se soluţionează de către organele fiscale emitente.

Avand in vedere ca contestatorul nu a uzitat de acesta cale titlul de creanta - decizia referitoare la obligatiile accesorii nr. .......... a devenit titlu executoriu in conditiile art. 141 din OG 92/2003 unde se arata ca :

(1) Executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

(1^1) În titlul executoriu emis, potrivit legii, de organul de executare prevăzut la alin. (1) se înscriu toate creanţele fiscale neachitate la scadenţă, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat, precum şi accesoriile aferente acestora, stabilite în condiţiile legii. Cu excepţia cazului în care prin lege se prevede că un înscris constituie titlu executoriu, niciun titlu executoriu nu se poate emite în absenţa unui titlu de creanţă în baza căruia se stabilesc, în condiţiile legii, creanţe fiscale principale sau accesorii.

(1^2) Executarea silită a creanţelor bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale se efectuează în baza hotărârii judecătoreşti sau a altui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

(2) Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.

Fata de aceste aspecte, instanta constata ca intimata a procedat in mod legal la emiterea somatia nr. ............ si titlul executoriu nr. ............... pentru recupererarea sumei de ......... lei reprezentand accesorii .

In consecinta , avand in vedere cele  retinute mai sus , instanta va respinge contestatia la executare formulata de contestatorul X  ca neintemeiata .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Respinge contestatia la executare formulata de contestatorul X dimiciliat in.............. in contradictoriu cu intimata Y, ca neintemeiata.

 Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare la Judecatoria Bacau.

 Pronuntata in sedinta publica, azi............