Divorţ

Hotărâre 2435 din 20.04.2015


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. 608/ 180 / 20.01.2015 pe rolul Judecătoriei Bacău, reclamanta  X  a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Y desfacerea căsătoriei părţilor din culpa pârâtului, păstrarea  numelui din căsătorie, exercitarea în mod exclusiv de către dumneaei a autorităţii părinteşti cu privire la minorele E şi T, stabilirea domiciliului minorelor la reclamantă în B..  şi obligarea pârâtului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea copiilor

Cererea  a fost  legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 100 lei..

În motivarea cererii, reclamanta a arătat în esenţă că  neînţelegerile dintre părţi s-au  agravat după ce pârâtul a avut un accident de maşină în anul 2009, că ulterior a devenit irascibil,nervos, violent atât fizic cât şi psihic, că o insulta,provoca scandaluri, că a lovit-o de multe ori în faţa copiilor, chiar şi cu câteva zile înainte de revelion ( 28.12.2013 9, că în condiţiile în care  era a treia zi consecutivă de agresiuni fizice şi-a scos certificat medico -legal, că întrucât a agresat-o şi pe minora Elena a formulat plângere penală împotriva soţului, dar plângerea s-a soluţionat prin împăcarea părţilor, că minorii sunt terorizaţi de pârât care îi ameninţă şi are un comportament cicălitor şi violent, că fetiţele îi  solicită mereu să dea divorţ, că pârâtul nu permite copiilor să urmeze programul „şcoală după şcoală” sau să participe la activităţi extraşcolare,  nu le ajută la teme, că acesta a mai fost căsătorit, că dumneaei a ajuns la limita suportabilităţii, umilinţelor, jignirilor,scandalurilor, violenţelor sau ameninţărilor cu violenţe exercitate de pârât, că întrucât tatăl nu prezintă garanţia că va asigura o educaţie corespunzătoare copiilor solicită stabilirea domiciliului la dânsa, că în prezent pârâtul este pensionat temporar, cu dreptul de a lucra patru ore pe zi, însă a refuzat să se angajeze invocând motive de sănătate şi că relaţiile de familie sunt iremediabil vătămate.

În drept au fost invocate dispoziţiile art  373 lit b cod civ

În probaţiune reclamanta a solicitat proba cu înscrisuri şi cu martorii  C V şi U I.

  Pârâtul  nu a formulat întâmpinare în termenul de 25 zile stabilit de instanţă  în baza art 201 cod proc civ.

Părţile au fost legal citate, la termenul stabilit, în data de 06.04.2015, prezentându-se doar pârâtul.

A fost efectuată anchetă psihosocială la domiciliul părţilor.

  La termenul din 06.04.2015 reclamanta a înaintat prin fax o cerere de acordare  a unui termen de judecată în vederea angajării unui apărător, cerere nemotivată şi care a fost respinsă de instanţă.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de 12 iulie 2003 părţile s-au căsătorit în  localitatea B, judeţul B, căsătoria acestora fiind transcrisa si înregistrata în registrul stării civile  la nr. XXX.

 Din căsătoria  părţilor au rezultat minorii M  T, născută la data de … şi M E,  născută la data de ….

În cauză s-au depus înscrisuri şi a fost efectuată anchetă psihosocială la domiciliile părţilor.

Potrivit art 920 cod proc civ (1) În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.

Conform art 921 cod proc civ Dacă la termenul de judecată, în primă instanţă, reclamantul lipseşte nejustificat şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută.

La termenul din 06.04.2015, la prima şi la a doua strigare a cauzei s-a prezentat doar pârâtul, lipsă fiind reclamanta.

Potrivit dispoziţiilor art 920 cod proc civ aceasta avea obligaţia de a se prezenta în instanţă la termenul stabilit, formularea unei cereri de amânare a cauzei neincluzându-se în sfera situaţiilor de excepţie prevăzute de textul sus amintit. Mai mult decât atât, în cazul existenţei unei situaţii ce o împiedica să se prezinte personal , reclamanta  trebuia să se înfăţişeze prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.

Totodată, instanţa observă că reclamanta a formulat o cerere de amânare a cauzei, nemotivată, în scopul angajării unui apărător, însă nu a justificat în nici un fel absenţa sa de la termenul de judecată stabilit.

În consecinţă,faţă de cele anterior menţionate, cum la termenul din 06.04.2015 s-a prezentat doar pârâtul, reclamanta lipsind nejustificat, cererea formulată de aceasta urmează a fi respinsă ca nesusţinută

Domenii speta