Secţii specializate ale tribunalului. Conflict negativ de competenţă. Secţia competentă în pronunţarea regulatorului de competenţă

Hotărâre 122 din 14.11.2016


Secţii specializate ale tribunalului. Conflict negativ de competenţă. Secţia competentă în pronunţarea regulatorului de competenţă

Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, rep. : art. 136 alin. (1), (2), (4)

Legea nr. 304/2004: art. 35 alin. (2) , art. 36 alin. (3), art. 55 alin. (1)

Hotărârea Plenului CSM  nr. 1375/17 decembrie 2015

Competenţa de soluţionare a conflictului negativ de competenţă apărut între două secţii specializate ale tribunalului revine secţiei curţii de apel având aceeaşi specializare cu secţia (completul) în faţa căreia (căruia) a apărut conflictul.

(Secţia I civilă, Încheierea civilă nr. 122 din 14 noiembrie 2016, rezumată de judecător Florin Şuiu)

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Timiş la 04.12.2015, reclamantul A… a chemat în judecată pârâţii B... prin Primar şi C..., solicitând obligarea pârâţilor la anularea Dispoziţiei nr. 1/2015 privind stabilirea unei comisii din cadrul primăriei care va efectua cercetarea disciplinară a reclamantului şi a Dispoziţiei nr. 2/2015 privind modificarea acesteia; verificarea legalităţii şi a operaţiunilor administrative care au stat la baza emiterii Dispoziţiei nr. 1/2015; obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale aferente perioadei de suspendare a contractului individual de muncă;obligarea în solidar a pârâţilor la achitarea de reparaţii pentru daune morale în cuantum de 10.000 euro la cursul zilei.

În baza art. 16 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 a solicitat introducerea în cauză a funcţionarului care a elaborat şi redactat dispoziţia atacată (consilierul juridic C...).

În drept a invocat art. 1 alin. (1) şi art. 8 din Legea nr. 554/2004, art. 253 din Codul Muncii.

Prin încheierea din 19 februarie 2016, Tribunalul Timiş - Secţia de Contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia necompetenţei funcţionale a acestei secţii invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Secţiei I Civilă – Litigii de muncă, având  în vedere că reclamantul este încadrat în funcţie contractuală de execuţie în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Comunei D…, iar prin Dispoziţia nr. 1/2015 emisă în temeiul art. 52 alin. (1) lit. a), art. 247 şi art. 251 din Legea nr. 53/2003 s-a dispus constituirea unei comisii în vederea cercetării sale disciplinare prealabile şi suspendarea contractului individual de muncă pe perioada cercetării. Acest litigiu poate fi calificat ca un conflict de muncă în sensul art. 231 din Codul muncii, iar secţia de contencios administrativ nu este competentă să soluţioneze acţiunea formulată de reclamantul - personal contractual, competenţa revenindu-i doar în situaţia angajării răspunderii disciplinare a funcţionarilor publici, conform Legii nr. 188/1999. Întrucât art. 36 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 dispune că „(3) În cadrul tribunalelor funcţionează secţii sau, după caz, complete specializate pentru…cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale,..”, cauzele ce se circumscriu unui domeniu specializat (în speţă cel de dreptul muncii şi asigurări sociale) se judecă de completele specializate care funcţionează în cadrul Secţiei I Civilă a Tribunalului Timiş.

Astfel investit, prin încheierea din 16 iunie 2016, completul specializat din cadrul secţiei I civilă a tribunalului a admis excepţia de necompetenţă funcţională invocată din oficiu şi, în consecinţă, a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea secţiei de Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Timiş; a constatat existenţa conflictului negativ de competenţă între cele două secţii ale tribunalului şi a înaintat dosarul Curţii de Apel Timişoara – Secţia I-a Civilă pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă.

Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut că reclamantul, inspector de specialitate în cadrul compartimentului administrativ a contestat demararea procedurilor de cercetare disciplinară în exercitarea de atribuţiilor de serviciu, astfel că sunt incidente prevederile art. 14 alin. (1), art. 109  din Legea nr. 188/1999.

Astfel investită, în baza art. 130 alin. (2) C. pr. civ., Secţia I-a Civilă a Curţii de Apel Timişoara a invocat necompetenţa funcţională a acestei secţii în soluţionarea conflictului, având în vedere următoarele:

Corespunde realităţii că, în aplicarea art. 136 alin. (1), (2), (4) C. pr. civ., dosarul fondului a fost înaintat la secţia civilă a curţii de apel de un complet ce funcţionează în cadrul secţiei tribunalului având aceeaşi specializare, complet constituit în aplicarea art. 36 alin. (3) din Legea nr. 304/2004.

Se observă, însă că, în condiţiile art. 35 alin. (2) din aceeaşi lege, în cadrul Curţii de Apel Timişoara funcţionează atât secţia specializată pentru cauze civile, cât şi cea pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, în acest sens fiind şi prevederile art. 2 alin. (2) din Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin Hotărârea CSM nr. 1375/17 decembrie 2015 potrivit cărora „În cadrul instanţelor, în raport cu competenţa acestora, funcţionează secţii sau, după caz, complete specializate…”.

Or, având în vedere că prezentul conflict de competenţă s-a ivit în faţa unui complet specializat în cauze de muncă şi litigii sociale constituit conform art. 55 alin. (1) din Legea nr. 304/2004, că la această curte este înfiinţată şi funcţionează o secţie specializată în litigii de muncă şi asigurări sociale şi că, potrivit art. 136 alin. (4) C. pr. civ., dispoziţiile privitoare la conflictul de competenţă între secţiile specializate ale aceleiaşi instanţe se aplică în mod corespunzător şi în cazul completelor specializate, instanţa a apreciat că secţiei specializate în cauze de muncă a curţii de apel îi revine competenţa de a dispune în cauză prin regulator de competenţă, astfel că, în baza art. 136 alin. (1) C. pr. civ. raportat la art. 132 alin. (1), (3) C. pr. civ., a declina competenţa funcţională de soluţionare a conflictului negativ de competenţă ivit la Tribunalul Timiş între secţia de Contencios administrativ şi fiscal şi completul specializat în cauze de muncă din cadrul secţiei I-a Civilă privind dosarul nr. x/30/2015* al Tribunalului Timiş în favoarea secţiei Litigii de muncă şi asigurări sociale a Curţii de Apel Timişoara.