Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie. Art. 199 alin. 1 C.p. rap. la art.193 alin. 2 c.p.

Hotărâre 2327 din 16.06.2016


La data de 03 martie 2016, a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, sub nr. ……., rechizitoriul nr. …….. din data de 29.02.2016, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova prin care a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul:

C.G., pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, prev. de art. 199 alin. 1 c.pen, rap. la art 193 alin. 2 c.pen.

În actul de sesizare, în esenţă s-a reţinut următoarea situație de fapt:

La data de 31.07.2015, numita C.E. din comuna Leu, sat …… a formulat plângere penală la Postul de Poliţie Leu, în care sesizează faptul că, în ziua de 30.07.2015, a fost agresată fizic de fiul său, C.G., suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

 Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, persoana vătămată C.E. locuieşte în comuna …, satul …. împreună cu fiul său–inculpatul C.G..  Inculpatul obişnuieşte să consume în mod frecvent alcool, împrejurare în care manifestă faţă de persoana vătămată un comportament agresiv atât verbal, cât şi fizic, persoana vătămată sesizând, de altfel, în nenumărate rânduri, organele de poliţie .

Tot pe fondul consumului de alcool, în seara zilei de 30.07.2015, în jurul orelor 18.30, inculpatul, ajungând la domiciliu, a intrat în casă şi a început să îi adreseze mamei sale expresii şi cuvinte jignitoare, reproşându-i că a lăsat câinii dezlegaţi, după care a luat masa din camera unde se afla mama sa şi a aruncat-o în direcţia acesteia, lovind-o peste corp. Inculpatul i-a luat mamei sale, din mână, bastonul în care se sprijinea şi a început să îi aplice lovituri cu acesta peste corp. Persoana vătămată C.E.  a început să ţipe şi să plângă, ieşind în stradă, unde a fost văzută de o vecină, martora A.M.L., căreia i-a povestit că a fost agresată de fiul său. Apoi, persoana vătămată, de teamă să nu mai fie agresată de fiul său, a plecat la fiica sa, B.M., care locuia în acelaşi sat, rămânând la domiciliul acesteia mai multe zile.

Conform certificatului medico-legal nr……… eliberat de IML Craiova,  persoana vătămată a suferit leziuni care s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Starea de fapt reţinută mai sus se probează prin declaraţia persoanei vătămate, care se coroborează cu concluziile certificatului medico-legal şi cu declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, martori care au observat urmele agresiunii pe corpul persoanei vătămate şi cărora persoana vătămată le-a relatat cele întâmplate.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În cursul judecăţii,

Prin încheierea din data de 23.05.2016, în baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. s-a constata legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu numărul ……. privind pe inculpatul : C.G., cercetat, în stare de libertate,  pentru săvârşirea infracţiunii de  violenţă în familie, prev. şi ped. de art. 199 alin.1  C.p. raportat la art. 193  alin.2  C.p.

S-a dispus începerea judecăţii faţă de inculpat.

În şedinţa publică din data de 28.04.2016, persoana  vătămată, C.E.,  arată că s-a împăcat cu fiul său, inculpatul C.G. şi îşi retrage plângerea prealabilă faţă de acesta,  declaraţia fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.

Instanţa reţine următoarea situație de fapt:

La data  de 30.07.2015, persoana vătămată, C.E., din comuna …, sat …. a fost agresată fizic de fiul său, C.G., suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

La data de 31.07.2015, persoana vătămată  a formulat plângere penală.

Reţine instanţa că  persoana vătămată  locuieşte împreună cu fiul său–inculpatul C.G.care  obişnuieşte să consume în mod frecvent alcool.

Pe fondul consumului de alcool, inculpatul manifestă faţă de persoana vătămată un comportament agresiv, atât verbal, cât şi fizic.

În aceleaşi împrejurări, în seara zilei de 30.07.2015, în jurul orelor 18.30, inculpatul, după ce a  adresat  mamei sale expresii şi cuvinte jignitoare, reproşându-i că a lăsat câinii dezlegaţi, a luat masa din camera unde se afla mama sa şi a aruncat-o în direcţia acesteia, lovind-o peste corp.

Ulterior, inculpatul i-a luat mamei sale, din mână, bastonul în care se sprijinea şi a început să îi aplice lovituri cu acesta peste corp.

Aşa cum reiese din  certificatul medico-legal nr…….., eliberat de IML Craiova, în urma loviturilor primite, persoana vătămată C.E.  a suferit leziuni ce  au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Pentru a reţine această stare de fapt instanţa are în vedere, atât probele administrate în cursul urmăririi penale, cât şi declaraţiile martorilor audiaţi de instanţă, ce se  coroborează cu concluziile certificatului medico-legal.

În drept,

Fapta inculpatului C.G.care, în data de 30.07.2015, a exercitat acte de agresiune fizică faţă de mama sa C.E., aplicându-i acesteia, peste corp, mai multe lovituri cu un baston, producându-i leziuni ce au necesitat 5-6 zile de îngrijiri medicale întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii  de violenţă în familie, prev. şi ped. de art. 199 alin. 1 C.p. raportat la art. 193 alin. 2 C.p.

Deşi în şedinţa  publică din data de 28.04.2016, persoana  vătămată, C.E.,  arată că s-a împăcat cu fiul său, C.G., instanţa reţine că nu poate face aplicarea  art. 159 din codul penal, întrucât instituţia împăcării presupune exprimarea voinţei ambelor persoane implicate, iar, în prezenta cauză, inculpatul nu s-a prezentat şi nu şi-a exprimat intenţia de împăcare în altă modalitate.

Însă, în aceeaşi şedinţă de judecată,  persoana  vătămată  arată că îşi retrage plângerea prealabilă faţă de inculpatul, C.G..

 Având în vedere retragerea plângerii prealabile,  instanţa urmează să facă aplicarea disp. art. 158 c. pen..

Pentru a decide astfel, instanţa va avea în vedere  următoarele dispoziţii legale din codul penal:

Art. 158: Retragerea plângerii prealabile

(1)Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.

(2)Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

(3)Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. în cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(4)În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.

Art. 159: Împăcarea

(1)Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2)Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3)Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4)Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5)În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6)În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

Art. 193: Lovirea sau alte violenţe

(1)Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3)Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 199: Violenţa în familie familie

(1)Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 şi art. 193-195 sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.

(2)În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. împăcarea înlătură răspunderea penală.

Văzând dispoziţiile legale mai sus arătate, apreciază instanţa că retragerea plângerii prealabile şi împăcarea  sunt cauze ce înlătură răspunderea penală care, în principiu, se exclud reciproc. Astfel, retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.

La rândul său, împăcarea constituie o cauză care înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres

Potrivit art. 199 alin. 2 c.pen. şi art. 193 alin. 3 c.pen,  în cazul infracţiunii săvârşite de inculpat, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare, atât din oficiu, cât şi la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Astfel, constată instanţa că în prezenta cauză, acţiunea penală a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Consideră instanţa că, în cazul infracţiunilor ce vizează familia şi membrii săi, legiuitorul, în considerarea raporturilor dintre cei în cauză, a stabilit un tratament juridic diferit. Pentru a reţine o astfel  de interpretare, instanţa are în vedere faptul că art. 199 alin. 2 nu exclude aplicarea în cauză a instituţiei retragerii plângerii prealabile, deşi prevede că împăcarea înlătură răspunderea penală.

 Astfel, în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală poate fi pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau din oficiu, însă a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, nu operează împăcarea, ci numai retragerea plângerii prealabile, iar în cazul în care a fost pusă în mişcare acţiunea penală din oficiu, operează numai împăcarea, dacă legea o prevede în mod expres.

În acest sens, în considerentele deciziei nr. 9/2015 din 17/04/2015 pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a arătat  că

"În dezlegarea primei chestiuni de drept referitoare la natura juridică a încheierii acordului de mediere este relevant a face distincţiile între cauzele care înlătură răspunderea penală în concepţia Codului penal, referitoare la retragerea plângerii prealabile şi împăcare, cauze ce se exclud, şi modul în care este incidentă medierea.

Legiuitorul a reglementat în dispoziţiile art. 158 alin. (1) din Codul penal instituţia retragerii plângerii prealabile, în conţinutul normei delimitându-se temporal momentul până la care aceasta operează, sfera infracţiunilor, precum şi consecinţele acesteia.

Potrivit Codului penal, punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată în cazul următoarelor infracţiuni: lovirea sau alte violenţe prevăzute în art. 193 [în cazul faptei prevăzute în art. 193, săvârşită asupra unui membru de familie, potrivit art. 199 alin. (2) din Codul penal, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu], vătămarea corporală din culpă prevăzută în art. 196 [în cazul faptei prevăzută în art. 196, săvârşită asupra unui membru de familie, potrivit art. 199 alin. (2) din Codul penal, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu]; ameninţarea prevăzută în art. 206, agresiunea sexuală prevăzută în art. 219 alin. (1); hărţuirea sexuală prevăzută în art. 223; violarea de domiciliu prevăzută în art. 224; violarea sediului profesional prevăzută în art. 225; violarea vieţii private prevăzută în art. 226 alin. (1) şi (2); divulgarea secretului profesional prevăzută în art. 227; furtul săvârşit în condiţiile art. 231 alin. (1); abuzul de încredere prevăzut în art. 238; abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor prevăzut în art. 239; bancruta simplă prevăzută în art. 240; bancruta frauduloasă prevăzută în art. 241; gestiunea frauduloasă prevăzută în art. 242; distrugerea prevăzută în art. 253 alin. (1) şi (2); tulburarea de posesie prevăzută în art. 256; asistenţa şi reprezentarea neloială prevăzute în art. 284; nerespectarea hotărârilor judecătoreşti prevăzută în art. 287 alin. (1) lit. d) -g); violarea secretului corespondenţei prevăzută în art. 302 alin. (1); abandonul de familie prevăzut în art. 378; nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului prevăzută în art. 379; împiedicarea exercitării libertăţii religioase prevăzută în art. 381.

Împăcarea, o altă cauză care înlătură răspunderea penală, a fost reglementată de legiuitor în conţinutul art. 159 alin. (1) din Codul penal, putând interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres. În alin. (2) al textului de lege menţionat sunt arătate efectele împăcării în sensul că înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă. Această instituţie juridică este incidentă în cazul următoarelor infracţiuni: infracţiunea de furt prevăzută în art. 228 din Codul penal; infracţiunea de furt calificat prevăzută în art. 229 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) şi c) din Codul penal şi infracţiunea de furt de folosinţă prevăzută în art. 230 din Codul penal, în temeiul art. 231 alin. (2) din Codul penal; însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor prevăzută în art. 243 din Codul penal; înşelăciunea prevăzută în art. 244 din Codul penal; înşelăciunea privind asigurările prevăzută în art. 245 din Codul penal.

De asemenea, tot în conţinutul Codului penal sunt evidenţiate şi alte incriminări, respectiv aceea de la al art. 199 alin. (2) referitoare la violenţa în familie, infracţiunile de lovire sau alte violenţe prevăzute în art. 193 şi de vătămare corporală din culpă prevăzută în art. 196, săvârşite asupra unui membru de familie, când acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea înlătură răspunderea penală.

Totodată, în cazul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe prevăzute în art. 193 din Codul penal şi de vătămare corporală din culpă prevăzută în art. 196 din Codul penal, săvârşite asupra unui membru de familie, împăcarea înlătură răspunderea penală numai dacă acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu şi nicidecum la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."

Având în vedere retragerea plângerii prealabile, precum şi considerentele mai sus arătate,  instanţa urmează să facă aplicarea disp. art. 158 c. pen..

Având în vedere aceste aspecte,

În baza art. 16 alin. 1 lit. g teza a I-a din c. pr. pen. rap. la art. art. 158 c. pen. cu referire la art. 199 alin. 1 c. pen. rap. la art. 193  alin. 3  din c. pen.

Va înceta procesul penal faţă de inculpatul C.G.,  sub aspectul comiterii infr. de violenţă în familie,  ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către persoana vătămată C.E..

Va lua act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În baza art. 275 alin. 3 lit. a din c. pr. pen., va obliga persoana vătămată C.E. la suma de câte 100 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 274 alin. 1 teza a II-a din codul de procedură penală

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 260 de lei, va rămâne în sarcina statului. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 16 alin. 1 lit. g teza a I-a din c. pr. pen. rap. la art. art. 158 c. pen. cu referire la art. 199 alin. 1 c. pen. rap. la art. 193  alin. 3  din c. pen.

Încetează procesul penal faţă de inculpatul C.G., fiul lui R şi E, născut la data de …… în comuna …., satul ….., jud. Dolj, domiciliat în comuna …, satul …. nr. …., CNP ……, sub aspectul comiterii infr. de violenţă în familie,  ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către persoana vătămată C.E., domiciliată în comuna …, sat …. nr. …., jud. Dolj.

Ia act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Cheltuieli judiciare

În baza art. 275 alin. 3 lit. a din c. pr. pen. obligă persoana vătămată C.E. la suma de câte 100 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Onorariu apărător oficiu.

În baza art. 274 alin. 1 teza a II-a din codul de procedură penală

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 260 de lei, rămâne în sarcina statului. 

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru părţi şi procuror.

Soluţia se comunică potrivit art. 407 c. pr. pen.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 iunie 2016.