Comunicare informaţii de interes public

Sentinţă civilă **** din 14.12.2015


Dosar nr. …..

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. 

Şedinţa publică din data de 14.12.2015

Completul constituit din:

PREŞEDINTE: *******

GREFIER: ****

Pe rol judecarea cauzei de contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul  ….. în contradictoriu cu pârâta  ….. având ca obiect comunicare informaţii de interes public.

Dezbaterile şi susţinerile părţilor pe fondul cauzei au avut loc în şedinţa publică de la …., fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, parte integrantă din prezenta hotărâre, când tribunalul având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru data de …..

TRIBUNALUL,

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti la data de reclamantul  …. a solicitat obligarea pârâtei …  la comunicarea informaţiilor de interes public ce au fost solicitate pârâtei la data de  , obligarea pârâtei la publicarea hotărârii de condamnare într-un ziar de largă circulaţie şi pe pagina de internet precum şi plata cheltuielilor de judecată aferente.

În motivarea acţiunii sale, reclamantul a arătat că a solicitat pârâtei comunicare a cinci informaţii cu caracter public, informaţii la care pârâta a refuzat să răspundă.

În drept au fost invocate prevederile Legii 544/2001.

În dovedirea acţiunii  au fost anexate înscrisuri.

Pârâta ….  a depus întâmpinare la data de prin care a solicitat  respingerea acţiunii ca rămase fără obiect având în vedere răspunsul transmis reclamantei.

În favoarea ambelor părţi instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine:

În fapt, prin cererea adresată pârâtei la data de …  şi anexată la fila …reclamanta a solicitat comunicarea următoarelor informaţii cu caracter public:

-Cine a propus şi avizat ca …  să organizeze la  … Conferinţa … ;

- Când şi cine a aprobat proiectul acestei conferinţe;

-Care sunt costurile totale estimate dar şi cele efectiv realizate ale acestei conferinţe, cu detalierea aferentă capitolelor de cazare, masă, etc;

-Câţi invitaţi au fost din afara ţării şi care este suma plătită de pentru deplasarea, cazarea şi masa lor;

-Câţi participanţi au fost din partea din şi ţară şi cât au fost cheltuielile de deplasare, cazare, masă a acestora.

Pârâta a răspuns acestei solicitări, ulterior introducerii prezentei acţiuni în justiţie, prin adresa sa nr. din  .

În drept, instanţa reţine că potrivit art. 7 din Legea 544/2001 autorităţile au obligaţia de a răspunde în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii. Chiar şi refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunică în termen de 5 zile de la primirea sesizării.

Potrivit art.2 lit.b din legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi sau instituţii publice, definite la lit.a – orice autoritate sau instituţie publică, precum şi orice regie autonomă care utilizează resurse financiare publice, iar accesul liber la aceste informaţii nu poate fi îngrădit conform art.1.

Toate informaţiile solicitate de către reclamant sunt informaţii de interes public întrucât vizează activitatea unei instituţii publice şi cheltuirea resurselor financiare ale acesteia.

Analizând punctual răspunsul oferit de pârâtă reclamantului, Tribunalul reţine caracterul incomplet al acestuia. În fapt, singurul punct al cererii reclamantei care a fost satisfăcut complet este cel de al doilea având în vedere că din lectura Dispoziţiei  …. găsită de instanţă pe site-ul instituţiei reiese şi cine şi când a fost aprobat proiectul Conferinţei  : data aprobării a fost iar organul care a aprobat a fost Comitetul Director al ….. . Din acelaşi act reies informaţii referitoare la avizatorii proiectului, conform menţiunilor din partea inferioară a înscrisului.

Tribunalul constată faptul că lipsesc răspunsuri referitoare la cine a propus ca să organizeze la „Conferinţa ….. ”, care au fost costurile totale estimate dar şi cele efectiv realizate ale acestei conferinţe cu defalcarea lor pe capitole: cazare, transport, mese festive, marketing, publicitate, închiriere sală şi altele, care a fost suma concretă achitată de pentru cazarea şi masa invitaţilor din afara ţării, câţi participanţi au fost din partea  , din şi din ţară şi cât au fost cheltuielile cu deplasarea, cazarea şi masa acestora.

Pârâta nu a furnizat nicio explicaţie obiectivă referitoare la caracterul eliptic al răspunsului său.

Faţă de aceste considerente, Tribunalul urmează a sancţiona refuzul pârâtei de a comunica complet informaţiile solicitate şi o va obliga pe aceasta în consecinţă.

În ceea ce priveşte capătul de cerere accesoriu care se referă la o modalitate de reparare în natură a pretinsului prejudiciu moral, Tribunalul reţine că situaţia premisă pentru soluţionarea favorabilă a acestui petit nu a fost dovedită. Astfel , instanţa reţine că reclamantul nu a făcut dovada faptului că absenţa unor informaţii complete din partea pârâtei i-a creat în mod plauzibil prejudicii morale care să poată fi reparate în modalitatea indicată de el.

În acest context, acest capăt de cerere urmează a fi respins ca nefondat.

În temeiul art. 453 cpc reţinând capătul de cerere soluţionat favorabil, Tribunalul urmează a obliga pârâtul la plata către reclamant a sumei de lei, parte din onorariul de avocat solicitat

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea reclamantei ….  împotriva …..

Obligă pârâta să comunice reclamantei următoarele informaţii de interes public solicitate de reclamantă la  :

- Cine a propus ca să organizeze la „Conferinţa…….  ”;

- Care au fost costurile totale estimate dar şi cele efectiv realizate ale acestei conferinţe cu defalcarea lor pe capitole: cazare, transport, mese festive, marketing, publicitate, închiriere sală şi altele;

- Care a fost suma achitată de pentru cazarea şi masa invitaţilor din afara ţării;

- Câţi participanţi au fost din partea … , din …  şi din ţară şi cât au fost cheltuielile cu deplasarea, cazarea şi masa acestora.

Respinge cererea reclamantei de publicare a hotărârii ca nefondate.

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat redus.

Cu drept de a formula recurs în 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la sediul Tribunalului Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.12.2015.

 Preşedinte Grefier

*******  **********

Red. jud. AIG – 4 ex.

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. ……. pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal şi a fost obligat recurenta să plătească intimatei suma de lei cheltuieli de judecată.